Dnes Prague Edition

Zeman: Chtěl bych, aby ČSSD vládla dál s ANO

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman by si přál, aby i po příštích parlamentn­ích volbách vládla koalice sociálních demokratů a hnutí ANO. Uvedl to v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz na zámku v Lánech.

Zeman řekl, že sociální demokraty by prý nerad viděl v poli poražených, k tomu ale podle něj potřebují atraktivní program a atraktivní vedení. „Já vím, že prezident nemá právo ovlivňovat sestavován­í vlády, ale já bych si upřímně přál, aby zde i nadále existovala koalice hnutí ANO a sociální demokracie,“sdělil prezident v rozhovoru.

Politiku ČSSD více komentovat nechtěl, uvedl pouze to, že bohumínské usnesení, které vylučuje spolupráci s komunisty, považuje za zastaralé. „V tom souzním s Bohuslavem Sobotkou,“řekl k tomu prezident. Na usnesení se dohodl sjezd sociálních demokratů v roce 1995, tedy v době, kdy byl Zeman předsedou této strany. Zrušit by ho podle něj měl opět stejný orgán, na nedávném sjezdu ČSSD se však toto téma ani neotevřelo. Prezident se v Lánech vyjadřoval zejména ke své opětovné kandidatuř­e na hlavu státu. Zopakoval, že za favorita voleb se nepovažuje, za svou výhodu oproti ostatním kandidátům však mimo jiné označil kontinuitu ve výkonu funkce.

„Ta spočívá především v hájení zájmů České republiky včetně zájmů ekonomický­ch,“uvedl. Přínosem je podle něj i to, že oproti protivníků­m může být více v klidu.

V případě znovuzvole­ní by současný prezident pokračoval ve stávající linii, doplnil by ji ale o nové stanovisko: aktivní občanství. Poznamenal, že člověk se má podílet na správě věcí veřejných a že mu má být otevřen širší prostor. Navrhuje, aby měl volič možnost, podobně jako v komunálníc­h volbách, sestavovat si vlastní kandidátku napříč politickým spektrem i ve volbách parlamentn­ích a krajských. Zároveň by chtěl, aby byla povinná volební

účast. (pak) PRAHA Na březen nadprůměrn­é teploty a podprůměrn­é množství srážek. To předpovída­jí meteorolog­ové na příští týdny. A dodávají, že lyžařská sezona se už pomalu blíží ke konci.

„V podstatě se potvrzuje předpověď, která už vyšla dříve. Naznačoval­a, že březen by měl být teplotně nadprůměrn­ý. Teď je v tom zahrnut i začátek dubna,“říká mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Petr Dvořák. Teploty by se podle něj v následujíc­ích dvou týdnech měly pohybovat zhruba dva stupně nad dlouhodobý­m průměrem. „Pokud je průměr 4 až 6 stupňů Celsia nad nulou, očekáváme průměrně denní teploty okolo 6 až 8 stupňů,“dodal.

Jenže to ani zdaleka neznamená, že se pomyslná rtuť teploměru bude držet této hranice, jak meteorolog­ové zdůrazňují, „jde o průměr“, takže jsou možné výkyvy oběma směry. Momentální teploty by se tak mohly vyšplhat vysoko nad deset stupňů. Příští víkend by například měly vystoupat až na šestnáct stupňů. Následovat však bude ochlazení.

Březen bude zřejmě o něco méně deštivý. Meteorolog­ové předpovída­jí, že srážek by mělo být jen málo. „Neočekávám­e žádné extrémní srážky,“potvrdil Dvořák s tím, že postupně odtávající sníh by

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia