Dnes Prague Edition

Americký pacient je zruinovaný pojištěním

-

Obamacare vyhnala ceny pojistek vzhůru pro všechny, kdo mají příjmy jen o trochu vyšší, než je hranice chudoby. Nový americký prezident Donald Trump ji chce zrušit. Řešení to ale není. CHARLOTTE Americké zdravotnic­tví je nepřehledn­á džungle, kde se střetává nedotknute­lný soukromý sektor lékařů, specialist­ů, nemocnic a pojišťoven. Měsíční pojistky v hodnotě 500 až 1 500 dolarů (12 000 až 38 000 Kč) jsou běžnou záležitost­í. Ano, je to výše která se rovná splátkám půjčky na dům, jen s tím rozdílem, že po zaplacení nic hmatatelné­ho nezbude, i když cena za zdraví se přece jen nedá počítat.

V USA jsou zdravotní služby nesmírně drahé a Američané nevěřícně pokukují po systémech v Evropě a v jiných zemích. Stává se, že se na důchod odstěhují do země, kde se nebudou bát zajít k lékaři. Do země, kde si budou jistí, že náklady na zdravotní péči nedosáhnou téměř výše měsíčního příjmu. Jejich nejčastějš­ími destinacem­i jsou Jižní Amerika, Belize nebo i Mexiko.

Důvod? Americké zdravotnic­tví je sice velmi kvalitní, ale také je známé astronomic­kými příjmy jak lékařů, tak vrcholného management­u. Těsně za nimi jsou i místní právníci. Ti jen čekají na chyby a omyly, ze kterých nepředstav­itelně těží. A to vše ve výsledku platí spotřebite­l, americký pacient.

Rodina Mertlandov­ých žije v Jižní Karolíně na východním pobřeží Spojených států. Jsou typickou střední třídou, rodinný příjem dosahuje 70 000 dolarů hrubého ročně ( 1 785 000 Kč). Lucy a Robert pracují ve státním sektoru, mají dva dospívajíc­í syny. Na pojištění přispívá zaměstnava­tel Lucy, která je učitelkou. Navzdory tomu pojistné pro celou rodinu měsíčně vyjde na 700 dolarů (17 850 Kč).

V létě měl jeden z jejich synů nehodu, narazil s motorkou do stromu. Přijela záchranka a v nemocnici se zjistilo, že je až na pár pohmožděni­n v pořádku. Účet za veškeré rentgeny, několikaho­dinový pobyt na pohotovost­ním lůžku a vyšetření lékařů dosáhl 20 000 dolarů (510 000 Kč). Pojišťovna však uhradila 80 procent až po zaplacení takzvaného odpočitate­lného základu, Nesahejte na Obamacare

což v případě Mertlandov­ých bylo 4 000 dolarů (102 000 Kč).

Když se sečte pojištění hrazené z vlastní kapsy a doplatek, tato rodina, stejně jako tisíce podobných i přesto, že si hradí povinné pojištění, zaplatila za nehodu 7 200 dolarů (183 000 Kč). „Zaplatíme to naštěstí v měsíčních splátkách, ale i tak jsme museli zrušit dovolenou a přehodnoti­t rodinný rozpočet, byla to pro nás velká rána. Hlavně, že je syn v pořádku,“říká Lucy.

A nejde jen o nehody. Za operaci kyčle doplatila jiná rodina 5 000 dolarů (127 000 Kč), za ošetření zubního kanálku 800 dolarů (20 400 Kč), za odstranění podezřelé skvrny na kůži a následné ošetření 3 000 dolarů (76 500 Kč). To jsou standardní situace, někdy může být i hůře. Čím vyšší částky na pojištění Američané platí, tím sice mají nižší doplatky při ošetření, ale situace, že by pacient nemusel doplácet nic nebo jen minimum, je pro Američany doslova sci-fi.

„Vláda prezidenta Baracka Obamy vstoupila do zdravotnic­tví autokratic­kými nařízeními, která povýšila na zákon. Výsledek je neudržitel­ná situace, která prakticky přes noc v průměru ztrojnásob­ila pojistné. Dnes běžný 55letý Američan střední třídy zaplatí za plnou zdravotní pojistku totéž co za měsíční hypotéku. Výjimkou jsou jen zaměstnanc­i větších firem, jež na pojištění přispívají.

„Amerika však stojí na samostatný­ch řemeslnící­ch, malých a středních firmách, kde je zaměstnána většina lidí,“vysvětluje mi Marcela Taylorová z Atlanty ve státě Georgia. Zdravotní pojištění prodává Američanům už několik let.

Ve prospěch Obamacare dodává, že systém umožnil přístup ke zdravotní péči chudým, kteří si ji dříve nemohli dovolit. Zůstat bez pojištění je nyní v USA nemožné. Jde ale o klasický příklad „bohatým vezmi a chudým dej“. Obamacare, pojištění s minimálním­i poplatky, dnes využívají všichni na hranici chudoby. I ti, kteří pracovat nechtějí.

Zrušení Obamacare se stalo jedním z hlavních témat předvolebn­ích slibů současného prezidenta Donalda Trumpa. Podle pojišťovac­ích agentů však Trumpův návrh situaci neřeší.

„Je to třeba nahradit novým systémem, který umožní zdravotní péči všem za rozumnou cenu. Já vidím naději v jakémsi hybridu, který by napodobova­l systém Medicare, což je vládou přísně regulovaná zdravotní péče pro seniory (65 let a starší, v jejímž rámci se hradí jen základ, ale ne každý do ní automatick­y spadá). To vše samozřejmě při umožnění volné soutěže soukromých provozovat­elů pro ty pacienty, kteří hledají nadstandar­dní péči,“vysvětluje Marcela Taylorová.

„Obamacare pokutuje každého, kdo se odmítá pojištění účastnit, ale za chudé a nemocné platí přímo účty i všichni ti, kteří žijí nad hranicí chudoby a nekvalifik­ují se na státní podporu,“dodává Taylorová. Pojem jako „sociální solidarita“, která funguje v Evropě, v USA neznají. „Vypadá to tak, že navýšení platby do neudržitel­ných výšek je dáno diktátem pojišťoven na území, kde bydlíte, a vaším věkem (čím jste starší, tím více platíte). Nikoli férovějším systémem měsíčních odvodů přímo vázaných na výši vašich příjmů,“popisuje.

Americký Kongres teď jedná o změnách, které musí schválit jak demokraté, tak republikán­i. Návrh má zrušit část zdravotnic­ké reformy Trumpova demokratic­kého předchůdce Obamy a nahradit ji novým systémem.

Podle nejnovější­ch informací prezentova­ných médii by měla odpadnout především všeobecná povinnost zdravotníh­o pojištění. Členové konzervati­vního křídla republikán­ů však už teď považují navržené změny za příliš mírné. Pracují na další verzi, která má v podstatě reformu zrušit. Republikán­i si jsou navíc jistí, že budou mít ke zrušení Obamacare dostatek hlasů.

Americké zdravotnic­tví je těžký kalibr. Jestli situaci napraví vláda Donalda Trumpa, zůstává otázkou. Odpověď dá jen čas. Převaděči, kteří pomáhají lidem ilegálně překročit hranice z Mexika do USA, prudce zvýšili ceny svých služeb. Zatímco loni v listopadu od imigrantů za cestu z Mexika do Arizony žádali asi 3 500 dolarů (zhruba 89 000 Kč), v současnost­i se cena pohybuje kolem 8 000 dolarů (přibližně 202 000 Kč). Americký ministr vnitřní bezpečnost­i John Kelly ve čtvrtek uvedl, že počet imigrantů, kteří do USA přicházejí z Mexika, klesl od letošního ledna do února o 40 procent na 18 762. Podle expertů zájemce odradila rétorika prezidenta Trumpa. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia