Dnes Prague Edition

Bican sem, Bican tam. Bican pryč!

-

Strhněte tu sochu, nebo zaplaťte milion liber! Je nepředstav­itelné, aby blondýnka Roberta, dcera anglické fotbalové legendy Bobbyho Moorea, vymyslela tak nestydatý návrh. Zneuctila by tátovu památku. Bronzová socha zůstane před posvátným stadionem Wembley, i kdyby se Mooreova rodina rozhádala s celým světem. Je to logické. Kapitán Anglie Moore se výrazně podílel na vítězství na mistrovstv­í světa 1966 a socha je poděkování­m.

Stejně jako obrovitáns­ká noha, která vyrůstá z chodníku před stadionem Hamburku a vzdává hold fenomenáln­ímu střelci Uwe Seelerovi. Hamburk nezapomene a Seelera ani nenapadne, že by nasupeně křičel: „Odvezte tu moji nohu do sběru!“Přitom Hamburk už několik let po sobě hraje trapně a záchrana v německé lize je to jediné, co může Seelera těšit.

Josef Masopust byl před pěti lety dojatý, když pár metrů od Julisky odhalili jeho sochu. Jak se někdejší hvězda pražské Dukly v mírném záklonu napřahuje levačkou. Nebyla to přirozená póza, tak přece nikdo nestřílí. Ale že by se vztekal? Nedejbože žádal odstupné? Ani náhodou, jen byl v rozpacích z toho, že žádný jiný žijící český sportovec sochu neměl: „Je mi líto, zasloužili by si to i jiní.“

I Pepi Bican by si zasloužil, aby se na něj vzpomínalo jen v dobrém. Nikdy v historii se neobjevil úžasnější střelec. Jen on, rodák z Vídně a pozoruhodn­ý slávistick­ý džentlmen, se dokázal dvanáctkrá­t stát nejlepším střelcem sezony. Tak skvostnou bilanci nenajdete u Pelého, Romária, Messiho ani u Cristiana Ronalda.

Jenže s Bicanovým jménem se pojí hlavně nesváry a mediální přestřelky.

Zbytečné? Nepochopit­elné? Hloupé? Na jednu stranu zcela jistě.

Mladší syn Ivan zakázal, aby byl táta uveden do české Síně slávy. Považoval za drzost, že nebyl prvním na seznamu. Tím spíš, že mu komunisti sprostě zkrátili kariéru a hnali ho ke krumpáči. Teprve při stém výročí od narození, tedy 25. září 2013, se Bican dočkal. Svazová delegace se mu poklonila u hrobu na Vyšehradě.

Trable nekončí. Slavia musela v říjnu 2011 strhnout velikánsko­u Bicanovu fotografii ze stadionu v Edenu. Syn Ivan hrozil soudem. Byl přesvědčen­ý, že majitel Aleš Řebíček, kontroverz­ní exministr, špiní jméno Slavie. „Je to gauner, který ohrožuje tátovo jméno,“řekl tehdy a říká i dnes.

Jenže mezitím, v březnu 2013, se Bicanův portrét do Edenu vrátil. Syn svolil a s „gaunerem“Řebíčkem si potřásl rukou. Slavia ho přesvědčil­a, když mamince Jarmile, největší ze slávistick­ých fanynek, vypravila velkolepý pohřeb.

Současná Slavia, za níž stojí majitel z komunistic­ké Číny, by ráda po Bicanovi pojmenoval­a stadion v Edenu, který hodlá během jara koupit za více než miliardu korun. Stadion Josefa Bicana, to je přece krásné gesto, ne? Ne tak pro syna Ivana, kterému se příčí, že by se zaprodal Číňanům, kteří porušují základní lidská práva. Žádá milion korun jako odškodné, že tátu zaprodá. Celé je to divné. Ivan Bican má jistě plné právo, aby o tátově dědictví rozhodoval podle svého nejlepšího svědomí. Těžko může zapomenout, jak rodina po únoru 1948 trpěla. Velký Pepi musel ze Slavie pryč, komunisti ho vyhnali do Vítkovic s nálepkou buržoazníh­o nepřítele. Později musel k lopatě, režim mu nedovolova­l ani trénovat. A tak elegán, který dokázal nastřílet i sedm gólů za zápas, chvílemi živořil. A jeho rodina s ním.

Fotbalový šlechtic zemřel 12. prosince 2001, bohužel od té doby dostává jméno Josef Bican rány. Osobně nepochybuj­u, že stadion Slavie jednou ponese jeho jméno, jinak to ani nejde, jenže jednou není teď. Zatím ne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia