Dnes Prague Edition

Jak přilákat lidi k volbám? Třeba daňovými odpisy

-

Senátní komise pro změnu ústavy zkouší vymyslet takové změny volebního systému, aby to přilákalo k volebním urnám více voličů. Tomu lze jen zatleskat. Účast občanů především při volbách do Senátu ve druhém kole je dlouhodobě tristní a třeba šéf ANO Andrej Babiš by to řešil „originálně“tak, že když by nepřišel stanovený minimální počet voličů, senátor by prostě nebyl zvolen a jeho křeslo by zůstalo neobsazené. Senát by se tak postupně zmenšoval, až by možná časem zanikl úplně. To jsou věci, co říkáte?

Takže co s tím? Zavést volební povinnost, jak prosazuje prezident Zeman? V Belgii, Itálii i jinde je taková povinnost stanovena zákonem a neúčast pak znamená pro občana hrozbu finanční sankce. Tam však nezažili naši historicko­u zkušenost s „povinností“volit za socialismu. Ale co takhle zavést něco jako daňový odpis za účast ve volbách, jako mají například dárci krve? Prostě nikoliv hrozba sankce, ale raději drobné pozitivní daňové zvýhodnění.

Já osobně bych byl pro jednokolov­ou variantu senátních voleb se zavedením druhého, doplňkovéh­o hlasu. Volili bychom jako dnes „svého“kandidáta, ale druhým, vedlejším hlasem i některého z dalších kandidátů, který je pro nás ještě přijatelný a kterého bychom zřejmě volili v druhém kole, pakliže ten „náš“by nepostoupi­l. A způsob výpočtu by určil dva nejúspěšně­jší kandidáty podle hlavních hlasů, ale z nich by se rovnou vybral vítěz a zvolený senátor již se započtením onoho druhého, vedlejšího hlasu. Nemuselo by se tedy konat druhé kolo voleb, kam lidé dlouhodobě nechodí, a ještě bychom ušetřili peníze ze státního rozpočtu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia