Dnes Prague Edition

Nový zákon kvůli metru D

-

PRAHA První stavební práce na lince metra D by měly podle plánů magistrátu začít nejdříve v roce 2019, kdy se začne stavět etapa mezi Pankrácí a Novými Dvory. Automatizo­vané soupravy metra bez řidiče, které mají na „déčku“jezdit, však nejprve potřebují změnu legislativ­y. Jízdu bez řidiče totiž neumožňuje drážní zákon.

Praha se proto společně s dopravním podnikem (DPP) chystá iniciovat změnu tohoto zákona. „Úprava legislativ­y, konkrétně drážního zákona, je jednou ze základních podmínek pro stavbu metra a musí být provedena v následujíc­ích dvou letech. Návrh změny má již DPP připraven, nyní čekáme na nejvhodněj­ší příležitos­t, kdy ji v parlamentu iniciovat,“řekl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

K tomu, aby se mohlo začít stavět, musí Praha provést také geologický průzkum. Ten bude první ze čtyř etap v harmonogra­mu celé stavby metra. Letos v listopadu proto spolu s dopravním podnikem vypíše město soutěž, v níž bude hledat firmu, která průzkum provede.

Báňskému úřadu chce radní Dolínek průzkum ohlásit v únoru 2018 a v srpnu téhož roku by průzkum mohl začít. V druhé etapě má podle harmonogra­mu začít stavba metra mezi stanicemi Pankrác a Nové Dvory. „Při zahájení přípravy této etapy v březnu 2017 je dosažiteln­ý termín zahájení stavby v roce 2019,“řekl již před časem Dolínek. Pokud půjde vše podle plánu, má být zmiňovaný úsek dokončen a zprovozněn do roku 2023.

Zároveň s druhou etapou by začala ražba tunelu z Písnice směrem do centra. Tento úsek má být dokončen v rámci třetí etapy. V poslední etapě by vzniklo depo v Písnici. Náklady na stavbu z Písnice na náměstí Míru jsou odhadovány na 50 miliard korun. Město plánuje požádat o peníze z Evropské unie, z níž může získat sedm až devět miliard korun. (baj, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia