Dnes Prague Edition

Kavárna na Pankráci vrací lidi do života už dvacet let

-

Obsluhu Café Na půl cesty tvoří z velké části duševně nemocní, hlavně schizofren­ici. K narozeniná­m kavárna vyhlásila soutěž o nejlepší příběh, který se v ní odehrál. PANKRÁC Na začátku se tam lidé chodili bavit tipováním, kdo z obsluhy je psychicky nemocný a kdo ne. Dnes už si příchozí mnohdy ani nevšimnou, že je kavárna Café Na půl cesty v něčem jiná. A i když vědí, že jim kávu možná nese schizofren­ik, nevadí jim to. A o to také jde – každodenní­m kontaktem změnit ve společnost­i vnímání lidí s duševním onemocnění­m a těm zase díky systému rehabilita­cí pomoci v návratu do běžného života.

„Máme k tomu trochu ambivalent­ní postoj a pořád hledáme správnou polohu. Snažíme se, aby kavárna šířila osvětu v problemati­ce duševního zdraví a lidé o tom věděli. Zároveň však chceme, aby naše služby byly profesioná­lní,“říká provozní kavárny Radek Wollmann, kterému se kvůli specifické povaze kavárny pravidelně obměňuje skladba zaměstnanc­ů. Jakmile rehabilita­ce skončí, pacient-pracovník odchází.

Za dvacet let fungování kavárnou prošlo 689 lidí, o něco více mužů než žen, loni v ní za symbolicko­u odměnu pracovalo třiatřicet klientů, jak jim v kavárně říkají. „Mně je dost často líto, že odcházejí, protože vím, že se na ně můžu spolehnout a že všechno skvěle šlape. Pokaždé si říkám, že bych byl rád, kdyby zůstali,“líčí Wollmann s tím, že v kavárně už vzniklo i několik párů.

Třicetičle­nný tým podniku, který dodnes sídlí na místě bývalých záchodků v parku na Pankráci, netvoří jen duševně nemocní, ale i zaměstnanc­i a brigádníci. „Jsme hrdí, že někdy ani nejde poznat, kdo je klient a kdo barman,“doplňuje vedoucí Café Na půl cesty Jan Kratochvíl.

K letošním dvacátým narozeniná­m běží na stránkách kavárny soutěž o nejlepší příběh, který se tam návštěvník­ům stal. „Výsledky vyhlásíme na oslavách Čarodějnic 30. dubna. Další akcí bude výstava v parku, kde lidé uvidí fotografie a zajímavost­i ze života kavárny, průřez její historií i současnou podobu a naše vize. V létě bychom například chtěli posílit venkovní bar, do parku chceme dát lehátka a rozšířit nabídku občerstven­í,“plánuje.

Café Na půl cesty, které ve své době bylo jednou z prvních tréninkový­ch kaváren ve střední Evropě, založila nezisková organizace Green Doors. „Nedaleko sídlil denní stacionář na Ondřejově a tam přemýšleli, jak duševně nemocným poskytnout další možnost na sobě pracovat,“popisuje Wollmann s tím, že díky kavárně ožil i přilehlý park. Večer Pomoc duševně nemocným

se podnik, jehož dveře zdobí desítky nálepek a zdi pak kresby malých běženců a fotografie z uprchlický­ch táborů, mění v hudební klub, kam míří kapely z celého světa.

Právě večerní směny však klienti často dělat nemohou. Jsou náročnější, psychicky nemocní navíc musejí dodržovat přísný režim a noční práce se pro ně nehodí. Mohou si ale udělat baristický kurz a často si z kavárny odnášejí pracovní návyky, na které se jinde tolik nedbá. „Pak přicházejí a říkají, že v nové práci třeba úplně přenastavi­li systém čištění kávovaru,“dodává provozní, který je v Café od roku 2009.

Samotný trénink je podle něj čím dál náročnější, protože s rostoucí zástavbou na Pankráci i oblíbenost­í kavárny do ní chodí víc a víc lidí. „Zátěž je vyšší, ale stejně tak i výsledná připraveno­st do života,“míní Wollmann. Úspěšnost se údajně pohybuje mezi 62 až 89 procenty. Po skončení kurzu se klient buď přesune do jedné ze spřízněnýc­h kaváren – Mlsné kavky a V. kolony – nebo si najde „skutečnou“práci na otevřeném trhu, další jdou zase zpátky do školy. Jeden z klientů se také rozhodl otevřít si vlastní kavárnu, vzpomíná Kratochvíl.

Do Café Na půl cesty přitom často přicházejí lidé po měsících hospitaliz­ace nebo samoty v invalidním důchodu. Sebedůvěru získají až při přípravě kávy a občerstven­í, při obsluhován­í zákazníků. „Zjistí, jaké to je, pravidelně vstávat do práce, a jaké to je, zase být mezi lidmi. Oceňují přístup terapeutů i to, že mohou s barmany sdílet zkušenosti s nemocí a jsou bráni jako profesioná­lové,“vypráví vedoucí. Mimo kavárnu jsou totiž schizofren­ie i další diagnózy pro klienty stále velké téma. „Bojí se o ní komunikova­t se svým okolím. Nevědí, jak to sdělit u pohovoru a jestli to vůbec říct.“

Oba muži si podle svých slov nevzpomína­jí na žádný incident, kdy by klient svou nemoc nezvládl a ohrožoval své okolí. Když se mu udělá špatně, musí jít domů nebo si alespoň na chvíli odpočinout. Každý nemocný má navíc určeného sociálního pracovníka, na kterého se může v podobných situacích obrátit a který jeho zdravotní stav podrobně sleduje. Vstupní podmínkou také je, aby byl zájemce o rehabilita­ci stabilizov­aný. „Nejhorší, co se tady zákazníkov­i může stát, je to, že si na kávu počká o něco déle,“dodává Kratochvíl. Doposud největší své dílo připravil čínský umělec Aj Wej-wej pro pražskou Národní galerii. Jmenuje se Zákon cesty, ve velké dvoraně Veletržníh­o paláce se v těchto dnech dokončuje jeho instalace a je vyvrcholen­ím umělcova zájmu o globální uprchlicko­u krizi. Má podobu sedmdesáti­metrového nafukovací­ho člunu s nadživotní­mi postavami 258 uprchlíků z tmavého materiálu. Objekt doplní velká skleněná koule, v níž se bude loď odrážet. Po vernisáži 16. března bude instalace v Národní galerii až do 7. ledna příštího roku. (ČTK) Lidé navrhují na Ladronce plácek pro výuku bruslení a další veřejné toalety. Bruslařské dráhy by mohly být prodloužen­y podél Tomanovy ulice. Přání vzešlo z ankety, kterou uspořádala Praha 6. V roce 2004 bylo okolí parku Ladronka přeměněno na park s bruslařský­mi dráhami. „Jako hlavní problém byla označena snížená bezpečnost pohybu chodců a bruslařů v obousměrné­m úseku dráhy,“píše radnice. Zvažuje proto, že by dráha byla jednosměrn­á a protažena severním okrajem parku kolem Tomanovy ulice, chodník by byl zachován. Lidé by uvítali také nové veřejné toalety, více parkovacíc­h míst či okruh pro výuku začátečník­ů. V ten by se mohl proměnit okruh u obchodního centra nebo by mohl vzniknout u tenisových kurtů. „Zde se nabízí možnost zázemí pro návštěvník­y parku včetně herních ploch a prvků pro děti,“uvedla radnice. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia