Dnes Prague Edition

Nuda, rozklad, křik. Co probudí Spartu?

-

Na hřišti hoří dýmovnice, z tribuny se valí smradlavý černý kouř a na divoké chuligány stříkají hasiči ledovou sprchu. Ke hřišti přibíhá policejní eskorta s vlčáky a z poražené kabiny je slyšet vzteklý křik. To jsou kulisy, které provázejí Spartu, vzor 2017. Sprint k prvnímu místu? Zapomeňte! Všechno je jinak. V hlavní roli je frustrace, která se může řešit další výměnou trenéra.

Po dvou třetinách fotbalové ligy se nejslavněj­ší klub plácá v krizi, která se stupňuje. Na jaře Sparta prohrála tři ze šesti soutěžních zápasů. Zloba Čert vem pohárové fiasko v Rostově, to důležitějš­í se odehrává doma. A doma se řeší jen trable. I „papírový“trenér Tomáš Požár přiznal: „Nefunguje nám nic. Hrajeme špatně, prohráváme souboje, nejsou emoce, neudržíme balon, kombinace chybí. Těžko hledat někoho, kdo zvedne prapor.“

Abychom nezapomněl­i, Sparta včera prohrála 0:1 v Mladé Boleslavi. Prohrála se soupeřem, kterého měla v posledních pěti letech nejradši. Se soupeřem, který doma nezvítězil od 1. října. Se soupeřem, který nevyhrál devětkrát za sebou.

Existují snad pádnější argumenty, které vám doloží, že Sparta potřebuje projít velkým třeskem?

V zimě slibovala, jak se zlepší, jak se těší na jarní ligové dostihy, jenže je jarní skóre realita bolí. Do konce zbývá 10 kol, což je pořád dost času na probuzení, ovšem Sparta nenabízí naději.

Schizofren­ní situace se dvěma trenéry, mizerná hra, propad sebevědomí, další kupa zraněných, chyby v obraně a sedm inkasovaný­ch gólů ze standardní­ch situací. Rekordní přestupový hit Václav Kadlec se krčí ve stínu, rumunský krajní obránce Vatajelu je v totálním zapomnění a záložník Konaté pod neustálým pískotem. Ač patří k nejlepším, při zápasech ho provází pokřik, že je hovado, a bílá plachta s nápisem Táhni! Konaté si chtěl vytrucovat přestup do Rumunska, a když dostal druhou šanci, poplival ji hloupým vyloučením.

A vysněný comeback maestra Rosického? Škoda mluvit. „Pro fotbal tak zapáleného hráče jsem snad nikdy nepotkal, ale dlouhodobé zdravotní problémy ho sžírají,“líčil skutečný kouč David Holoubek pro klubový web. A pak dostal v Boleslavi další ránu.

Přitom z kabiny prý cítil energii a chuť krizi zlomit: „Doufám, že přestanu šedivět, jinak budu za chvíli jako George Clooney. Kdybych nevěřil, že jaro dopadne dobře, tak tu nesedím.“

Věří i dnes? Sparta se propadá. Je třetí a blíž má k pátému Zlínu než ke druhé Plzni. Titul? Utopie.

„Pokud budeme hrát takhle, nevyhrajem­e nic,“řekl záložník Lukáš Mareček. Kapitán Mareček, dodejme důrazně. Po odchodu Dočkala do Číny, bez vykartovan­ého Lafaty, zraněného Holka a s Váchou mezi náhradníky měl laskavý, ale neprůbojný záložník Mareček pásku vůdce. Jak vypovídají­cí.

Sparta hrála dlouho bez elánu a mohla si stěžovat leda na rozhodčího, který nepískl penaltu po faulu na Konatého. Hrdinou se nestal ani brankář Koubek, který ustál čtyři šance Boleslavi. V 67. minutě totiž selhal, nedoběhl na centr z rohu a stoper Douglas hlavou rozhodl.

Rozhodl o tom, že Sparta musí ihned jednat. „Sejdu se s vedením, musíme to řešit,“řekl Požár. Nebo se nová éra zahájí až v létě? Sparta se nemůže konejšit ani tím, že taky v Plzni to skřípe. Úřadující mistr herně tápe, vysněnou posilu Ivanschitz­e poslal na tribunu a vítězný gól proti Liberci vstřelil po velmi sporné situaci.

A první Slavia? Ta se veze na šťastné vlně. Včera vyhrála gólem z 87. minuty. Vlastním gólem Teplic.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia