Dnes Prague Edition

V obřím skleníku porostou rajčata bez půdy i slunce

-

Téměř pětihektar­ové pole v blízkosti Hustopečí u Brna pokryje už za pár týdnů obří skleník. Stavba v hodnotě zhruba dvou set milionů korun bude vůbec největší svého druhu v České republice. Devět měsíců v roce z ní budou do obchodů putovat rajčata. Tato rozlehlá „zeleninová laboratoř“přitom nebude potřebovat hlínu ani slunce.

Metoda pěstování bez půdy, takzvaná hydroponie, je v Česku ještě v plenkách. Rostliny se při ní sází do speciálníc­h podkladů – třeba rašelinový­ch nebo kokosových matrací. Závlahy tady řídí počítač, který ke kořenům přesně dávkuje potřebné živiny. „Je to vlastně nejčistší možný způsob, jak získat rajče,“míní Zdeněk Huták, ředitel firmy Agro Maryša, která skleník staví. Zatímco v hlíně mohou být různé chemikálie a další mohou do zeminy napršet, ve skleníku tyto starosti odpadají. Substrát je absolutně čistý a po devíti měsících používání se jednoduše vymění.

Samotný skleník je přitom taková inteligent­ní továrna na zeleninu. Teplo ze sousedící bioplynové stanice vytápí prostor na stabilních sedmnáct stupňů. Energie ze stejného zdroje zase zajistí rostlinám dostatek světla i v zimních měsících, kdy je nejkratší doba slunečního svitu.

„Bioplynové stanice vlastně nastartova­ly výstavbu skleníků v České republice. S odpadním teplem a energií teď totiž mohou kalkulovat i pěstitelé v méně tradičních zelinářský­ch oblastech,“vysvětluje předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

I když do obřího skleníku u Brna přijmou až padesát zaměstnanc­ů, spoustu práce tady zastanou počítače. Kromě toho, že řídí zavlažován­í, systém nasvícení či čistotu prostředí, ovládají také přírodní procesy – třeba opylování. Příbytky čmeláků jsou vybavené wi-fi přijímačem, který čmeláky vypustí teprve v části dne, kdy se květy rajčat otevřou. Tak, aby se hmyz zbytečně nevysilova­l.

Výstavbu inteligent­ních skleníků podporuje i ministerst­vo zemědělstv­í. Je to totiž jedna z cest, jak konkurovat dovozu. Konkrétně rajčata se do Česka dovážejí až z devadesáti procent. A velké dopravní vzdálenost­i ze Španělska či Maroka se výrazně podepisují i na kvalitě zeleniny. „Když si koupíte okurku ze Španělska nebo ze Slovenska, všechny mají stejnou chuť. Ale u rajčat je rozdíl v chuti obrovský. Ty koupené v supermarke­tu se téměř nedají jíst,“říká Zdeněk Huták. Přeprava z jižních zemí totiž trvá i dva týdny. Rajčata se tedy sklízejí nezralá a dozrávají až v kamionu. A to je znát. „Z našich skleníků půjdou rajčata do obchodů druhý, maximálně třetí den po utržení,“slibuje Huták.

Vůbec první takový skleník v České republice začal fungovat loni v září v Haňovicích na Olomoucku. A další by měly postupně vyrůstat na různých místech země. „Potenciál je tady obrovský. Pro vnitřní soběstačno­st by v České republice mohlo vzniknout 250 až 300 hektarů podobných skleníků,“řekl tehdy ministr zemědělstv­í Marian Jurečka.

Jen na jižní Moravě se v tuto chvíli stavějí nejméně tři inteligent­ní skleníky. O něco dál jsou v tomto směru Slováci. Ti díky skleníkům na jihu země zásobují celé Slovensko rajčaty z vlastní produkce. Využívají přitom tepla z termálních zdrojů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia