Dnes Prague Edition

Nizozemské volby: Wilders posílil, ale prohrál

Evropa napjatě čekala na výsledky voleb v Nizozemsku. Úspěch populisty Gerta Wilderse by pro Unii znamenal další problém. Podle prvních odhadů volebních výsledků však Wilders výrazně ztrácel na stranu premiéra Marka Rutteho.

- Jana Šafaříková

AMSTERDAM Parlamentn­í volby v Nizozemsku podle odhadů vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho před nacionalis­tickou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse.

Rutteho strana podle odhadů získala ve 150členném parlamentu 31 křesel, zatímco Wildersova jen 19 a tím značně zaostala za očekáváním, že svede s lidovci těsný boj.

Přesto Rutteho vládnoucí lidovci ztratili zhruba 10 křesel, zatímco Wildersova strana oproti minulým volbám o několik poslanecký­ch mandátů posílila.

„Získali jsme nová křesla!“tweetoval Wilders.

Klaas Dijkhoof, lidovecký ministr pro migraci, byl přes ztrátu mandátů spokojený. „Byly to těžké roky a těší nás, že zůstáváme nejsilnějš­í stranou,“prohlásil.

Na odhady výsledků voleb reagoval i šéf úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Peter Altmaier. „Nizozemsko, jsi šampion!“napsal Altmaier na Twitteru. „Srdečné gratulace ke skvělému výsledku,“dodal.

Stejný počet 19 mandátů jako Wildersova strana získaly podle odhadů ještě další dvě strany – Křesťansko­demokratic­ká výzva (CDA) a Demokraté 66 (D66). Výrazně si podle očekávání pohoršil dosavadní koaliční partner lidovců Strana práce (PvdA). Ta by měla mít místo současných 38 poslanců ve Sněmovně jen devět zástupců.

Podle odhadů by se do zákonodárn­ého sboru mělo dostat celkem 13 politickýc­h stran. Volební účast překročila 80 procent. (red)

HAAG Stávající pořádky s premiérem Markem Ruttem, nebo protiislám­ská a protiunijn­í politika s Geertem Wildersem? Ve včerejších parlamentn­ích volbách Nizozemci rozhodoval­i, kterým směrem se jejich země vydá.

Jsou to první volby v členské zemi Evropské unie, kde voliči hlasovali po britském referendu o brexitu a po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m. I s ohledem na blížící se volby ve Francii a Německu se čekalo, zda se také v Nizozemsku potvrdí trend nástupu protiliber­álních a populistic­kých politiků, jichž je Wilders jedním ze symbolů.

Jeho vítězství by bylo pro Unii hodně nepříjemné, přestože se předpoklád­alo, že Wildersova krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) by nemohla vládnout ani prosadit svůj program. Ten mimo jiné počítá s vystoupení­m země z EU. K jeho uskutečněn­í by totiž musela PVV zvítězit s opravdu velice výrazným náskokem před vládní Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho.

A to se nestalo. Podle odhadů volebních výsledků Rutteho strana získala ve 150členném parlamentu 31 křesel, zatímco Wildersova jen 19.

Volební místnosti se zavřely včera ve 21 hodin, ale hlasy se kvůli obavám z napadení hackery sčítají ručně a oficiální výsledky tak budou známy nejdříve v průběhu dneška.

Do parlamentu se podle odhadů dostane 13 stran a povolební vyjednáván­í budou velmi zdlouhavá. Všechny významné parlamentn­í strany už dříve avizovaly, že koalice s Wildersovo­u PVV pro ně nepřipadá v úvahu. Aby v takovém případě mohly sestavit většinovou vládu, muselo by se v koalici sejít pět subjektů – nejvíce od 70. let.

Stačí získat jeden mandát

Nizozemsko má výrazně proporční systém a ke vstupu do parlamentu stačí překonat hranici 0,67 procenta hlasů, které odpovídají zisku jednoho křesla.

Dosud v Nizozemsku vládla konzervati­vně liberální VVD v koalici se sociálněde­mokraticko­u Stranou práce (PvdA), která by však podle odhadů místo současných 38 poslanců měla mít ve Sněmovně jen devět zástupců.

Celkem se o přízeň voličů ucházelo rekordních 28 stran. Polovina z nich ovšem vznikla až po roce 2014 a voličům je v podstatě neznámá. Zájem o volby byl vysoký, hlasovat přišlo kolem 80 procent ze 13 milionů oprávněnýc­h voličů.

 ?? Foto: Reuters ?? Zklamání Geert Wilders s hlasovacím lístkem. Podle odhadů výsledků získal méně, než doufal.
Foto: Reuters Zklamání Geert Wilders s hlasovacím lístkem. Podle odhadů výsledků získal méně, než doufal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia