Dnes Prague Edition

Poslanci dopřáli svým asistentům

Během volebního období se zvedly odměny asistentů poslanců o čtvrtinu. Na 45 tisíc korun.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES s přispěním Lukáše Valáška

Nejen poslanci si od ledna polepšili. Víc berou i jejich asistenti. Členové rozpočtové­ho výboru totiž v tichosti zvýšili maximální hranici odměny za jejich služby z 39 tisíc na 45 tisíc korun za měsíc. Stejně se podle zjištění MF DNES zachovali i v Senátu.

Letos je to už podruhé, co zákonodárc­i během tohoto funkčního období limit na služby svých asistentů zvedli. Poprvé částku zvýšili v roce 2015, a to o více než tři tisíce korun. „Je na tom něco špatného?“napsal předseda sněmovního rozpočtové­ho výboru Václav Votava (ČSSD) v reakci na dotaz, zda je správné přidat asistentům přes devět tisíc během dvou let.

Místopředs­edkyně výboru Miloslava Vostrá (KSČM) k tomu doplnila: „Důvodem zvýšení jsou stále rostoucí nároky na odbornost a čas asistentů. Ne všichni poslanci navíc mohou dostatečně využívat odborného zázemí ministerst­ev tak jako někteří poslanci vládních stran.“

Všichni dostali, tak i asistenti

Návrh na zvýšení limitu na asistenty předložilo vedení rozpočtové­ho výboru. „Bylo to na základě požadavku poslanců a výbor to také, myslím, schválil jednomysln­ě,“uvedl Votava. Podle něj, když se o odměnách asistentů loni v listopadu hlasovalo, šlo se cestou kompromisu. Zvažovaly se limity mezi čtyřiceti a padesáti tisíci korunami. Votava zároveň upozornil, že řada poslanců nemá jen jednoho asistenta, který by automatick­y získal celou sumu. Pro někoho pracují dva, tři, čtyři a odměna 45 tisíc se pak mezi ně dělí.

„Já osobně mám asistentky dvě. Jedna pro mě pracuje v Praze a druhá v mém regionu. Pokud mezi ně částku rozdělím, tak pětačtyřic­et tisíc korun nepokládám za žádnou horentní sumu,“uvedl třeba Zbyněk Stanjura (ODS). A podobně reagoval i Karel Schwarzenb­erg. Jak poznamenal, „všichni státní zaměstnanc­i dostali přidáno, tudíž i asistenti“.

Zvýšení limitu ale jinak poslanci moc komentovat nechtěli. Řada z nich, včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), vicepremié­ra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nebo šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, nechala dotaz MF DNES bez odpovědi.

O 20 milionů víc

Kvůli zvýšení limitu vydají letos za rok obě komory na asistenty asi o 20 milionů korun víc. Tedy pokud by všech dvě stě poslanců a jedenaosmd­esát senátorů limit využilo v maximálně možné výši, což však všichni nedělají. Například Milan Šarapatka (nezařazený) v roce 2016 vyčerpal na asistenty 332 tisíc korun (maximální částka byla 468 tisíc korun) nebo Václav Klučka (ČSSD) 325 tisíc.

Nejméně za loňský rok – 312 tisíc korun – vyčerpal ministr obrany Martin Stropnický (ANO), jenže ten na rozdíl od řadových poslanců může využívat právě aparát svého resortu.

„Celé to signalizuj­e, že poslanci rozjíždějí další bujarý mejdan spojený s rozhazován­ím peněz daňového poplatníka, na jehož konci bude plakat právě jenom a zase daňový poplatník,“komentoval novou výši odměn Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnost­i Cyrrus. „Navíc proč má mít pouhý asistent poslance lepší peníze než lékař nebo učitel?“ptá se Kovanda.

Rodinná s. r. o.

Terčem kritiky se poslanci a zákonodárc­i nestávají jen kvůli výši náhrad. V minulosti totiž vycházelo najevo, že tu a tam některý politik zaměstnal jako asistentku manželku, přítelkyni, dceru nebo sestru a peníze šly do rodinného rozpočtu. To se v současnost­i už téměř neděje, nicméně poslanci dál své protějšky zaměstnáva­jí přes kolegy.

Třeba asistentko­u poslance ČSSD Ladislava Velebného je žena někdejšího ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana Helena. V Poslanecké sněmovně působí také Jiří Faltýnek, syn šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Faltýnek junior pracuje pro poslance ANO Rostislava Vyzulu.

 ?? Foto: Profimedia ?? Stranická přízeň Manželka poslance ČSSD a bývalého ministra průmyslu Milana Urbana (nahoře) Helena Urbanová (vlevo) pracuje také jako asistentka... ... Ladislava Velebného (vlevo). Rovněž jde o sociálního demokrata.
Foto: Profimedia Stranická přízeň Manželka poslance ČSSD a bývalého ministra průmyslu Milana Urbana (nahoře) Helena Urbanová (vlevo) pracuje také jako asistentka... ... Ladislava Velebného (vlevo). Rovněž jde o sociálního demokrata.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia