Dnes Prague Edition

Sněmovna grilovala Babiše. Ale bez Babiše

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Je to zatím největší politický problém pro ministra financí Andreje Babiše (ANO). Poslanci včera odhlasoval­i, že musí do konce dubna vysvětlit kauzu nákupu dluhopisů. Jinak má proti němu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zakročit.

Dlouho to přitom vypadalo, že jednání Sněmovny nazvané „daňové podvody ministra financí“bude jen one-man show šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Babišův rival mluvil k poloprázdn­ému sálu, členové vlády za ČSSD nedorazili vůbec, lidovečtí ministři jednání sledovali spíš z chodby a během Kalouskova vystoupení si vyřizovali telefonáty. A Babiš místo vysvětlová­ní byl v jižních Čechách na slavnostní­m otevření dálnice D3 (na snímku).

„Premiér tady při debatě o OKD taky nebyl. Pan Babiš to chtěl stihnout, proto Jaroslav Faltýnek navrhoval přerušení bodu do pěti hodin. Poslanci ale byli proti,“omlouval Babišovu nepřítomno­st Vladimír Vořechovsk­ý z mediálního týmu ANO.

„Dal přednost své osobní prezentaci na akci, která ani nepatří do jeho portfolia, před jednáním Sněmovny o tak zásadním tématu. Není to nic jiného než pohrdání Sněmovnou,“zlobil se Kalousek.

Naštvaní však byli i někteří poslanci ČSSD: kvůli tomu, že je nepřišli podpořit jejich straničtí ministři. „Nevím, proč nepřišli, to se zeptejte jich. Každý k tomu má nějaký důvod,“krčil rameny šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Poslanci totiž přiznávali, že kauza bude tak vážná, jak se k ní Babišovi koaliční partneři postaví. To Faltýnek (ANO), který nepřítomné­ho Babiše ve Sněmovně hájil, se snažil vše bagatelizo­vat: „Je to další vymyšlená pseudokauz­a,“tvrdil.

Babiš včera prohlásil, že už nic vysvětlova­t nehodlá. „Jsou to všechno manipulace a lži a já to odmítám a nic nebudu zdůvodňova­t. Já jsem všechno zdůvodnil,“uvedl. Také předsedové TOP 09 Kalousek, ČSSD Sobotka a KDU-ČSL Bělobrádek by podle něj měli zveřejnit svá daňová přiznání za posledních 20 let.

Spor se točí kolem nákupu dluhopisů za 1,5 miliardy korun. Ty vydala Babišova firma Agrofert a Babiš je skoupil. Protože šlo o korunové dluhopisy, výnos z nich nepodléhal zdanění. A tak se Babiš ocitl v podezření, že ze své firmy vyvedl nezdaněné příjmy.

Právě to nazval premiér Sobotka slovy, že Babiš „ojebal“stát. Šéf hnutí ANO se hájí tím, že „korunové dluhopisy si nakoupilo asi 65 tisíc českých občanů“. Zákon je totiž umožňoval emitovat už od devadesátý­ch let. Šéf ANO se však do problémů dostal ještě tím, že mu nesedí čísla. Nejdřív zveřejnil příjmy, které by mu na nákup dluhopisů nestačily. Pak Český rozhlas zjistil, že nesedí ani údaje, které zadal do majetkovéh­o přiznání, jež podal ve Sněmovně. Vicepremié­r to omluvil chybou svojí účetní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia