Dnes Prague Edition

Italské mafii teď moc chutná obchod s jídlem

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

ŘÍM Je dnes málo oblastí v ekonomice, kde se Itálii daří. Jednou z nich je obchod s potravinam­i a zemědělský­mi produkty. Všimla si toho i mafie.

Vládní činitelé a vyšetřovat­elé na schůzce v Římě oznámili, že infiltrace organizova­ného zločinu do zemědělstv­í a obchodu s vyhlášeným­i italskými pochutinam­i loni prudce vzrostla. Podle odhadu úřadů stoupla hodnota obchodů ovládaných takzvanou agromafií o zhruba 30 procent ve srovnání s předchozím rokem. Podle vládního odhadu jde o zisk zhruba 21,8 miliardy eur (zhruba 500 miliard korun) – předpoklád­á se však, že je odhad spíše skromný.

Prokurátor Franco Roberti, jehož specializa­cí je boj s mafií, připomněl nedávný případ, kdy se podařilo odhalit „kolosální podvod“s olivovým olejem řízený mafiánskou organizací 'Ndrangheto­u sídlící v jihoitalsk­ém regionu Kalábrie. Jeden z jejích rodinných klanů Piromalli dodával do USA olej deklarovan­ý jako ten nejvíce ceněný – ve skutečnost­i však šlo o nekvalitní zbytkový olej nakoupený na Blízkém východě.

Vyšetřovat­elé rovněž upozornili, že se podle všeho soupeřící gangy dokázaly domluvit na rozdělení sortimentu vyhlášenýc­h italských produktů. Například klan Casalesi, spadající do mafiánské organizace Camorry sídlící v Neapoli, kontroluje velkou část produkce a prodeje mozzarelly.

S mozzarello­u se přitom klan podle vyšetřovat­elů dostal i do obchodních sítí na jihu italské „boty“, která je v jiných případech výsostným územím 'Ndranghety.

Roberti upozornil, že mafiánské struktury často využívají spolupráce s některými finančními společnost­mi. Nejmenoval je, ale vyzval poslance, aby zpřísnili kontrolu nad finančními toky v zemědělstv­í a potravinář­skému byznysu.

„Návrat mafie ke kořenům“

Příkladem podle něj může být vcelku úspěšný boj proti jinému „velkému byznysu“italské mafie – ilegálnímu obchodu s odpadky a jejich ukládáním. Tenhle byznys přitom nyní „smrdí“i v zemědělstv­í – například na mnoha polích u Neapole, která byla kontaminov­ána nelegálním ukládáním odpadů, se podle vládní zprávy dál pěstují plodiny.

Italský ministr vnitra k nynějšímu zájmu mafie o zemědělstv­í podotkl, že se tak mafiáni vlastně vracejí ke svým historický­m kořenům. Už před staletími tamní kmotrové posilovali a předváděli svou moc tím, že nechávali pást svůj dobytek na cizích pastvinách či dobytek kradli. „Současný zájem o farmy je pojítkem mezi starodávný­mi zločiny a těmi nejmoderně­jšími,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia