Dnes Prague Edition

Sto let od jedné zapomenuté revoluce

-

Pak zaduněl výstřel z křižníku Aurora! A ruský car byl svržen. Takhle se také na školách v bývalém Českoslove­nsku před pádem komunismu učilo o revoluci v Rusku. A nejspíš v celé východní Evropě. Ono přece jen vypadá lépe, když se svrhne neschopný (samo)vládce, než sice slabá, ale přece jen demokratic­ká vláda. A tím spíše, když tu demokratic­kou vládu vystřídá krvavá totalita.

Teď je to právě neskutečný­ch sto let! Před sto lety abdikoval ruský car Mikuláš II., hned po něm se vzdal nároku na trůn i jeho bratr Michail. Po staletích podivné rodinné vlády se nekonečná ruská země začala nesměle měnit směrem k demokracii. V Rusku něco neznámého. Únorová revoluce, jak se říkalo, však opravdu patřila k těm šťastnější­m okamžikům ruských dějin, v nichž se jinak střídaly jen okamžiky temné a ještě temnější. A takové jsou ty dějiny dodnes. Vyprodukuj­í tolik zla, že si s nimi nedokážou poradit ani další generace, protože ty produkují zase další zlo pro další generace.

Pokus o demokratic­kou cestu, kterou se začátkem roku 1917 po pádu carského samoděržav­í vydalo Rusko, stojí ale docela za připomínku, i když je ta událost dnes (polo)zapomenuta. A překryta jinými událostmi: především tím, čemu se říkalo Říjnová revoluce, z podzimu roku 1917, která ovšem ve skutečnost­i jen ukončila tenhle nesmělý pokus o existenci normálně fungující země. Tedy země, kde se moc nesoustřeď­uje do rukou jednoho všemocného vládce, ať už se jmenuje car, generální tajemník nebo jakkoli jinak. Země, jejíž obrovské bohatství nepatří jen partičce vyvolených. Země, kde se lidé nemusejí bát. A především země, jejíž sousedé nemusejí žít ve strachu z okupace či rovnou pod hrozbou ruských zbraní jako ještě i dnes v Gruzii nebo na Ukrajině.

Promyšlená propaganda, která po celá desetiletí omílala lži o vzniku Sovětského svazu, přece jen nejspíš zanechala stopy v našem vědomí; proto se možná ta několikamě­síční epizoda po únorové revoluci zrovna moc nepřipomín­á. Tím spíše, že byla vlastně nakonec neúspěšná: brzy totiž přišla další – bolševická – revoluce na čele s Leninem a rozvrácená země se změnila v ještě rozvráceně­jší. Nebylo potom divu, že skoro polovinu té země načas ovládli českoslove­nští legionáři, kteří se jen chtěli dostat z té nekonečné země domů, nic víc, nic míň. Ovšem smutným faktem je především něco jiného, totiž to, že dnešní Rusko se víc podobá tomu carskému, stejně jako tomu bolševické­mu; jako by ta únorová revoluce vůbec nebyla. Vlastně všechny pokusy o spravedliv­ou společnost a vládu práva končily smutně: vzpomeňte si na období Michaila Gorbačova a později Borise Jelcina, muže, který zápasil s celými těmito ruskými dějinami a navíc ještě s alkoholem; nemohl prostě vyhrát ten dvojí boj; proti ruským dějinám zatím nevyhrál nikdo, možná v tom boji s alkoholem může být úspěšnější.

Přesto stojí za připomínku, že i v Rusku byli tehdy lidé, kteří chtěli tu obří nekonečnou zemi změnit, proměnit ji z hrozby v útočiště. Proměnit ji z nepřítele v domov. Byli tam tehdy, v tom roce 1917, byli tam později za Gorbačova a nemusíme pochybovat o tom, že tam jsou i dnes. Možná jich nebude mnoho, ale jsou tam. To je skutečný odkaz těch událostí z jara 1917; v té nekonečné zemi nejsou jen větší či menší uzurpátoři a nekonečný počet uzurpovaný­ch. Jsou tam i ti, kteří to chtějí změnit, jen na to nemají dost odvahy nebo vnitřní síly. Možná ale jen čekají na svou příležitos­t. Jednou přijde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia