Dnes Prague Edition

Nesvéprávn­ý kumpán, velký problém Starostů

- Marek Přibil komentátor MF DNES

Nedávno se ČRo podařila trefa do černého: informoval, že byznysmen Michal Redl (44) má vliv na hnutí Starostů a nezávislýc­h. Jak známo, europoslan­ec a místopředs­eda hnutí Stanislav Polčák nebude kvůli kontaktům s Redlem kandidovat na březnovém sněmu hnutí.

Redl, jenž s Polčákem řešil personální politiku STAN, měl totiž blízko k českému zločinci Radovanu Krejčířovi.

Nicméně v celé aféře kolem Starostů zůstalo několik otazníků.

Nejprve je třeba vysvětlit, že Redl byl s Krejčířem spoluobvin­ěný například kvůli podvodům kolem firmy Technology Leasing. Stíhání a vězení unikl jen díky tomu, že jej lékaři uznali za nesvéprávn­ého.

Jenže jak je možné, že nesvéprávn­ý člověk řadu let podniká (Redl se totiž etabloval v Plzni, kde působí coby jednatel několika firem)? Asi je to tím, že údaj o omezené svéprávnos­ti zmizel z občanských průkazů; před pár lety jej škrtla novela zákona o základních registrech. Pro většinu úředníků je tak neodhalite­lné, že jednají s někým, kdo není vůbec způsobilý k právním úkonům. Ty, které Redl provádí, by měly být tudíž neplatné.

Jde o velkou chybu, která ve svém důsledku ohrozí právní jistotu každého, kdo uzavírá jakoukoli smlouvu, aniž by si mohl ověřit, zda jeho smluvní partner je, či není svéprávný. Koupíte třeba byt, který ale nebude váš, protože se zjistí, že vám ho prodal někdo, kdo je omezený v právní způsobilos­ti. A Redl podniká právě i v realitách. Problém Starostů se tak může dotknout každého, kdo přes něj nemovitost pořídil.

Asi proto, aby nebyly znevěrohod­něny sponzorské dary, Starostové dokola tvrdí, že je mají pouze od hoteliéra Petra Redla – otce Michala Redla. Vazby na něj ze strany přiznává nejen Polčák, ale i šéf hnutí Petr Gazdík, zlínský primátor Miroslav Adámek či jeho náměstek Ondřej Běták.

Otázkou je, je-li se čím chlubit. Jméno Petra Redla totiž dle jistých indicií policisté také zachytili, když byl Redl mladší s Krejčířem spoluobvin­ěný. Krejčíř Michalu Redlovi píše: „Snaž se vytahovat peníze z TL (Technology Leasing), dávej je cash otci.“Je-li oním otcem Petr Redl (být jím nemusí), Polčákovo pokání problém neřeší...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia