Dnes Prague Edition

Andělé na kost osekaní s Lenny jako favoritkou

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Konec spekulacím, Ceny Jnděl se nakonec letos uskuteční. Vítězové budou vyhlášeni v pražském Lucerna Music iaru a v přímém přenosu ČT 2 v pondělí 22. května. PRAHA Bude to tedy po všech stránkách komornější ceremoniál, než na jaký jsme byli zvyklí z minulých let, ale je to výsledek kompromisu. Česká pobočka Mezinárodn­í federace hudebního průmyslu IFPI, která vlastní licenci Cen Anděl, se rozhodla letošní ročník uspořádat sama, na poslední chvíli totiž marně sháněla někoho, kdo by se produkce celé akce ujal.

„Jakkoliv jsme byli nuceni pro tento rok slavnostní večer pojmout v menším formátu, v žádném případě si nepřejeme, aby se finanční úspory dotkly samotné volby nominovaný­ch a vítězů,“uvádí se ve zprávě, již za IFPI podepsala její ředitelka Petra Žikovská a publicista Honza Vedral za Akademii populární hudby, jež o vítězích cen rozhoduje.

Chraplák se prosadil

A právě zástupci médií i hudebního průmyslu už rozhodli o užších nominacích pro letošní ročník. Šanci ucházet se o přízeň akademiků měl každý interpret, který v uplynulém roce vydal desku.

Letos akademici vsadili na mladé, ovšem předčasná radost z toho, že se na tuzemské hudební scéně začíná blýskat na lepší časy, není úplně na místě. Z větší části za tuhle nominační smršť mladších talentů může prostý fakt, že matadoři, kteří běžně výsledky hudebních cen opanují, loni nové nahrávky nevypustil­i.

I tak je sympatické, že favoritkou s největším počtem celkem čtyř nominací je zpěvačka Lenny, která se se svým charakteri­stickým chraplákem stala jedním z úkazů posledních let. Její debutová deska Hearts může uspět jako album roku, kde soupeří s kapelami Jelen a Prago Union, může se stát nejlepší zpěvačkou a její píseň Hell.o může být skladbou i videoklipe­m roku. Pokud porazí Mrzáky od Priessnitz a Pro Emu Michala Hrůzy, respektive vtipné lyric video k písni To samo od Jananas a klip Lux od Midi Lidí.

Tři pozoruhodn­é objevy

Zajímavé bude sledovat i souboj zpěváků. Vedle Xindla X a Ondřeje Rumla se tu o cenu totiž uchází také písničkář Thom Artway, který loni přišel přetavit zkušenosti s pouličním hraním v pozoruhodn­ou desku Hedgehog a vysloužil si rovněž nominaci na objev roku.

Kategorie nových tváří na scéně letos urodila vůbec zajímavá jména. Vedle Artwaye jde o kapelu bratří Balcárků Light & Love, která svépomocí a bez módní pomoci zahraniční­ho producenta přichystal­a album Surrender to the Stars se světovým moderním zvukem. A do třetice je to David Stypka, který se hlásí o slovo se svou kapelou Bandjeez a podmanivým­i písněmi z debutového EP Jericho. Stypka je majitelem charismati­ckého projevu a typem, jenž na zdejší scéně chyběl.

Snad se pro jednou dá prominout, že v rámci úspor odpadnou žánrové ceny. I v „hlavních“Andělech je letos na co se těšit.

 ?? Foto: Universal Music ?? Favoritka Zpěvačka Lenny má čtyři nominace.
Foto: Universal Music Favoritka Zpěvačka Lenny má čtyři nominace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia