Dnes Prague Edition

Pijete pivo, milujete Gotta

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Právě dnes na pulty českých knihkupect­ví míří v rámci Velkého knižního čtvrtku patnáct novinek. Jednou z nich je i titul Ach, ty Češky! polského spisovatel­e a historika Mariusze Surosze.

Surosz je v Česku známý především jako autor Pepíků, knihy s podtitulem Dramatické století Čechů polskýma očima, která dále rozvířila debatu, kterou rozpoutal Gottland Mariusze Szczygieła. Nyní se autor rozhodl češství zkoumat znovu, tentokrát však pouze na osudech významných českých žen. „Výchozím bodem každé kapitoly je žena, jejíž osud mě fascinuje. Ve skutečnost­i je to však osm črt o dějinách našich jižních pobratimů,“píše autor.

Řadí se mezi ně Adina Mandlová nebo Věra Čáslavská, ale také méně známé osobnosti, jakými byla Trudie Bryksová, manželka legendární­ho letce a válečného hrdiny Josefa Brykse, nebo uznávaná teoretička umění a milovnice všeho antického Růžena Vacková, která byla v padesátých letech odsouzena k 22 letům za mřížemi.

Nezáleží na tom, odkud jste

Kromě Mandlové a Čáslavské, jejichž osudy jsou pro většinu Čechů notoricky známé, tak Surosz otevírá životní příběhy, které zná málokdo. Ať už jde o vyprávění o Vackové, jejíž intelekt a rozhled jí umožňoval vidět za horizont doby, ale svazoval ji v budování intimních vztahů, nebo o srdcervouc­í příběh lásky mezi Trudie a Josefem Bryksovými.

„Osud člověka je pro mě vždy zajímavý. Nezáleží mi na tom, kde se narodil,“vysvětluje Surosz. Představa o Češích v jeho domovině je prý stále stejná, říká. Poláci mají o Češích povědomí, rozhodně ale není nijak hluboké. „O českých euforiích a depresích toho Poláci mnoho nevědí,“tvrdí v knize. „Většina vás vidí, jak pijete pivo a za vrchol kultury považujete Helenu Vondráčkov­ou a Karla Gotta,“upřesnil autor v rámci prezentace Velkého knižního čtvrtku.

V úvodu se Surosz vyznává z toho, že psát o Češích je pro něj čím dál složitější. Odvolává se na slova zesnulého publicisty, překladate­le a kamaráda Václava Buriana, který říkával, že je jednoduché odpovídat na otázky, kdo jaký je, pokud ho známe letmo nebo vůbec. „Měl pravdu. S každým rokem, co se zabývám Českem, si uvědomuji, že je pro mě čím dál těžší na ty zdánlivě jednoduché otázky odpovídat,“vysvětluje. Knihu Ach, ty Češky! vydává nakladatel­ství Mladá fronta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia