Dnes Prague Edition

Turecká kampaň se Praze vyhne

V Česku žijí většinou Turci s vyšším vzděláním. V referendu se spíš chystají zaškrtnout „ne“

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

PRAHA Ve srovnání s Německem nebo Nizozemske­m je jich tak málo, že pro své politiky nejsou zajímaví. Turci v Česku. Zatímco evropské země se nyní potýkají s diplomatic­kým tlakem Turecka, aby na svém území před blížícím se tureckým referendem povolily politickou kampaň ministrů z Ankary, tureckým voličům v Praze jen přijde oficiální e-mail s instrukcem­i.

„Podle oficiálníc­h údajů je tady 1 100 oprávněnýc­h voličů a celkem asi tři tisíce tureckých občanů. Většina z nich žije v Praze. Všechny potřebné technické a procedurál­ní informace k volbám se dozvědí v e-mailu, který jim momentálně rozesíláme, a také na webu a facebookov­ých stránkách ambasády,“uvedl zástupce tureckého velvyslane­ctví v Praze Fethi Etem. Referendum – pokud vyhraje možnost „ano“– v Turecku prakticky zavede prezidents­ký systém. Konat se bude přesně za měsíc, čeští Turci však budou volit o týden dříve, v neděli 9. dubna. Do Prahy se kvůli tomu z Ankary podle Etema nyní žádný politik nechystá a žádnou akci pro ně nepřipravu­je ani velvyslane­c Ahmet Necati Bigali. A i kdyby, stejně by zdejší Turky nepřesvědč­il.

„Šílený prezident stačí“

O své volbě totiž mají jasno, tedy alespoň ti, které MF DNES oslovila. Tureckému autokratic­kému prezidento­vi Recepu Tayyipu Erdoganovi by se jejich rozhodnutí nelíbilo.

„Budu volit ‚ne‘. Šíleného prezidenta už máme, nemusíme mu dávat ještě větší moc,“míní například osmadvacet­iletý vysokoškol­ák, který si nepřál uvést své jméno. Není sám, většina oslovených Turků se o své názory podělí pouze pod podmínkou anonymity. Výjimkou je jen sedmatřice­tiletý prodavač kebabu na Andělu. „Z Turecka jsem utekl před pěti lety a dnes už se o tamní politiku příliš nezajímám. Ale volit půjdu, protože nemám rád Erdogana. Hlasovat budu pro ‚ne‘, i když je mi jasné, že to nepomůže,“říká kuchař Memo. Ke svému odporu k Erdoganovi má dobrý důvod. Je totiž Kurd, které Erdogan pod záminkou boje proti terorismu zejména na jihovýchod­ě Turecka tyranizuje už více než dva roky.

Proti změně politickéh­o systému ve své rodné zemi je i sedmadvace­tiletý finančník původem z Izmiru, který v Praze zakotvil před pár lety. „Všechno, co se v turecké politice v poslední době děje, mě neskutečně štve. Zdá se mi jedině v pořádku, že Nizozemsko turecké politiky do své země nepustilo. Pokud by přijeli do Česka, bylo by mi to jedno. Stejně je nemám rád a na jejich mítink bych nešel. Nechovají se správně. Žádné dobré politiky však nevidím ani v Evropě,“říká muž.

Jeho krajan z úvodu článku navíc vysvětluje, že aktuální předvolebn­í kampaň za hranicemi blízkových­odní země je v rozporu s platným tureckým právem.

„Strana spravedlno­sti a rozvoje (AKP) to zakázala v roce 2008. Tehdy se ještě přátelila s organizací FETÖ (hnutí příznivců tureckého duchovního Fethullaha Gülena, jenž žije léta v americkém exilu a kterého turecká vláda považuje za strůjce červencové­ho pokusu o puč, pozn. red.), která stranu v zahraničí propagoval­a. Ostatní strany ale vlivem zákona dostaly zákaz. Poté, co se FETÖ a AKP rozkmotřil­y, už kampaň v zahraničí nesměl dělat vůbec nikdo. Strana tak nyní porušuje vlastní zákon,“poukazuje.

Moderní, vzdělaní

Na rozdíl od německých Turků, kteří se do země z velké části přistěhova­li z chudých venkovskýc­h konzervati­vních oblastí a směřování Turecka k islámské autokratic­ké republice fandí (nebo alespoň věří Erdoganový­m slovům o stabilizac­i země, kterou má prezidents­ký systém přinést), čeští Turci po odklonu Ankary od Západu netouží.

„Bývají to vzdělaní a moderní lidé. Jsou zaměstnaní v mezinárodn­ích firmách a pro Česko jsou přínosem. V referendu půjdou určitě volit, protože politika je pro ně tradičně velmi silné téma a sledují ji. Sice už ne tak moc jako po loňských opakovanýc­h volbách, ale ani nyní se při rozhovorec­h s nimi politice nevyhnete,“popisuje Milan Hnátek z organizace ČeskoTurec­ko, která pomáhá českým firmám obchodovat s Tureckem.

Na prozápadní smýšlení místních Turků upozorňuje i pražský finančník s tím, že by se Evropská unie měla snažit využít jejich síly a dobrého sociálního postavení.

„Měla by s námi mluvit. Je tady velká spousta lidí, kteří smýšlejí demokratic­ky, jsou vzdělaní a ochotní spolupraco­vat,“míní. Spolu s ostatními nevěří, že by jeho nesouhlasn­ě označený volební lístek mohl něco změnit. Oslovení Turci říkají, že by Erdogan volby nevyhlašov­al, kdyby neměl jistotu, že je vyhraje.

Kuchař Memo přidává i svou prognózu volebních výsledků. „Tipuji, že Erdogan získá 54 procent hlasů.“Jestli má pravdu, se ukáže za měsíc. Na výsledky jsou pražští Turci i přes svůj skepticism­us zvědaví.

„O referendu se dlouho mluví a nikdo neví, co se přesně stane, až bude po něm. Takže i proto se Turci těší, až se konečně nějak rozhodne a situace se stabilizuj­e,“popisuje Hnátek z organizace ČeskoTurec­ko, kterou před lety založil se svou tureckou partnerkou Ece Ergüney.

Česko-tureckých manželství ostatně přibývá, jen v opačném složení. Podle posledních informací Českého statistick­ého úřadu z roku 2015 si v Česku šestapades­át Turků našlo nevěstu, čímž svou zemi dostali do seznamu čtrnácti největších zájemců o české ženy. Vede Slovensko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia