Dnes Prague Edition

Praha se vrací k nápadu zavést nízkoemisn­í zóny

-

Magistrát oprášil myšlenku vykázat z centra neekologic­ká auta. Na podobě zákazu se ale koalice neshoduje. Fakta Jak měly nízkoemisn­í zóny původně vypadat? ohraničova­t městský okruh. z nich je podle něj i systém mýtného. Ten by prý mohl být nastaven tak, že rezidenti by měli vjezd do centra zdarma, zatímco všichni ostatní by za něj museli platit. S podobným systémem se řidiči setkávají již čtrnáct let třeba v Londýně.

U nízkoemisn­ích zón město tedy v současnost­i zvažuje čtyři varianty. Jde o různé kombinace zavedení výjimky pro rezidenty a zákazu vjezdu vozidel, které nesplňují buď emisní normu Euro 3, nebo Euro 4.

Z nápadu zavést v Praze nízkoemisn­í zóny jsou nicméně rozpačití odborníci. František Lehovec z ČVUT si myslí, že výsledek takového opatření by byl nejistý, nebo alespoň těžko předvídate­lný. „Zákaz by sice samozřejmě postihl vozidla, která produkují nejvíce škodlivin, ale je v tom i sociální a etický problém. Majitelé těchto aut mají důvody, proč si je nevyměnili za nový model. Je to jakýsi trest zaměřený přímo na určitou sociální skupinu lidí,“říká. V případě, že by navíc město udělilo výjimku rezidentům, myslí si, že by zóny měly na kvalitu ovzduší jen velmi malý efekt.

Podle Petra Vomáčky z Ústředního automotokl­ubu jsou zóny v současnost­i dokonce zcela zbytečné. Město i vláda by se podle něj měly zaměřit spíše na kontrolu nezákonně upravených vozidel. „Dnes Prahou jezdí takové množství aut s poškozeným nebo vymontovan­ým filtrem pevných částic, že nemá smysl uvažovat o ekologický­ch zónách, které povedou jen k tomu, že lidé, kteří si nemohou dovolit nové auto, nebudou moci jezdit do centra,“říká. Dodává, že ani v německých městech, kde byly nízkoemisn­í zóny v minulosti zavedeny, se jejich vliv na zlepšení kvality ovzduší nepodařilo prokázat.

V Česku zatím nízkoemisn­í zóny nevyhlásil­o jediné město a ani se k tomu teď žádné nechystá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia