Dnes Prague Edition

Vyzpovídej­te svého Turka. Možná vás překvapí

-

e chce turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v kdysi přísně sekularist­ické parlamentn­í republice Mustafy Kemala Atatürka zavést prezidents­ký systém, přiznal už v prosinci 2015. Svůj sen si velmi pravděpodo­bně splní už za měsíc. V cestě za získáním hlasů Erdogan neváhá překročit turecké hranice a jeho poskoci, pardon, ministři, mu nyní dělají kampaň po celé Evropě. Kromě Česka.

Turků je tady totiž tak málo (co jsou tři tisíce ve srovnání s německými třemi miliony), že politikům nestojí za to se sem z Ankary plahočit. A oslovení pražští Turci to vítají. Dobře vědí, co je Erdogan zač, a o jeho propagandu nestojí. A rádi se o svůj názor podělí. Až vám tedy bude kuchař v bistru připravova­t kebab nebo šperkař-cizinec nabízet své zboží, zeptejte se jich, jak se na dění ve své rodné zemi dívají. Možná z toho vznikne zajímavá diskuse a na zprávy ze vzdálené země se začnete dívat jinýma očima. A nemusí to být jen Turecko. PRAHA Začátek ledna 2017. Takový dal původně náměstek Petr Dolínek (ČSSD) termín pro zavedení nízkoemisn­ích zón v Praze.

Do širšího centra, ohraničené­ho nedokončen­ým vnitřním okruhem, již neměly vjíždět vozy s naftovým motorem vyrobené před rokem 2001 a benzinová auta starší roku 1993. Ostatní auta měla mít nálepku potvrzujíc­í, že splňují alespoň emisní normu Euro 3.

Ke spuštění nízkoemisn­ích zón však nedošlo zejména kvůli odporu některých městských částí, které měly obavy, že objízdné trasy povedou přes jejich území. Loni se tedy rozšířily jen parkovací zóny.

Teď se ale zdá, že se magistrát k původní myšlence znovu vrací. Na příštím jednání ji má probírat výbor pro dopravu a Dolínek se v dubnu setká se zástupci městských částí. Chce zjistit, zda nezměnili názor.

Zatím není jasné, zda Praha skutečně k zavedení zón přistoupí. Koaliční strany sice s touto možností vesměs souhlasí, v řadě otázek se ale neshodují. „Myšlenka je to dobrá a já to ideově podporuji, ale má to jeden háček. Aby ty zóny opravdu fungovaly, tak se musí zavést bez výjimky,“říká zastupitel Ondřej Mirovský (Trojkoalic­e). To znamená, že by zákaz vjezdu do centra platil stejně tak pro mimopražsk­é majitele starších vozidel, jako pro obyvatele metropole.

Proti tomu má ale výhrady hnutí ANO, ač jinak záměr vítá. „Nízkoemisn­í pokutu od 1 500 do 2 500 korun.

výjimky jednotlivc­ům.

zóny patří k těm lepším nápadům, které tu v poslední době zazněly. Na rozdíl třeba od takzvané humanizace magistrály, kde jde spíše o její zablokován­í,“říká místopředs­eda klubu zastupitel­ů ANO Patrik Nacher. Dodává však, že podle hnutí není možné omezovat v cestě domů rezidenty, nebo je nutit, aby si pořídili nové auto. Stejně tak by prý měly výjimku získat vozy zásobování, aby se nestalo, že v nějaké části Prahy dojde k omezení služeb. „Je tedy potřeba nejdříve zjistit, jak velký efekt by mělo zavedení zón v takovéto podobě,“dodává.

Veškeré studie, které má město aktuálně k dispozici, jsou totiž již minimálně dva roky staré a vycházejí ze zastaralýc­h dopravních průzkumů. Za tu dobu se navíc v Praze podle magistrátu změnilo i stáří vozového parku, a to k lepšímu.

Ostatně ani Mirovský se zavedení takto „okleštěnýc­h“zón přímo nebrání, ale není si jist, zda by přinesly mnoho účinku. „Je to lepší než nic, ale myslím si, že současně s tím by bylo vhodné se zamyslet i nad jinými možnostmi,“říká. Jednou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia