Dnes Prague Edition

Vzkříšení Růžičkovy party nezastavil ani Třinec

-

Vzkříšení snad až zmrtvýchvs­tání hokejového Chomutova nekončí. Poté, co mužstvo kouče Vladimíra Růžičky otočilo bídně rozjetou sérii předkola proti Mladé Boleslavi, včera v úvodním čtvrtfinál­e zaskočilo i Třinec. Druhý celek základní části se jen marně snažil zastavit tým, který se během pár dní proměnil z otloukánka v postrach. A který v prvních dvou zápasech play-off schytal 13 gólů, aby v dalších čtyřech inkasoval jen třikrát. Včera dokonce ani jednou! Dokonalá metamorfóz­a. „Máme vnitřní sílu. Po těch dvou zápasech to byla ostuda, sedli jsme si a snažili se s tím něco udělat. Vyšlo to. Kluci, kteří doteď play-off nehráli, získávají ohromné zkušenosti. Poznávají, že když věříte, tak to jde,“říkal po včerejší výhře 2:0 chomutovsk­ý kapitán Michal Vondrka. „Nechci to úplně velebit, abych to nezakřikl, ale když ráno přijdu do kabiny, vidím, že tam sedíme jako jedna rodina. A z toho to vychází.“

Zatímco Třinec jako favorit zůstal zaskočen, Liberec coby vítěz základní části vstoupil do čtvrtfinál­e proti Plzni vítězně. Po 12 minutách vedl 2:0, a když se soupeř ve třetí třetině přiblížil, reagoval a přidal i třetí gól.

„Zápas ukázal, že se s Libercem můžeme měřit. Jen s ním nemůžeme hrát otevřenou partii a lítat s ním nahoru dolů,“řekl obránce Petr Kadlec, který nastoupil k 1 210. utkání v lize, což je nový rekord.

A tak zatímco Indiáni (z Plzně) nezkrotili Bílé Tygry (z Liberce), Chomutovu včera v Třinci především v první třetině pomohlo držet se svého jména. Tedy chovat se jako Piráti. Hostující hráči byli zalezlí, schovaní, pak znenadání získali kořist. Ke dvěma gólům jim pomohly dvě přesilovky, v obou případech pykal třinecký Rákos a v obou případech pomohlo i štěstí.

Při první trefě se pokoušel domácí bek Linhart rukou zachytit centr chomutovsk­ého Rutty, jenže puk mu odskočil přímo na hokejku Vondrky, který rázem osamocen pálil na branku Hrubce. A nemýlil se!

Při druhé trefě zase stačilo vyhrát vhazování, Rutta od modré vystřelil a puk šikovně tečoval Poletín. Domácí na sebe jen nechápavě hleděli. Po první třetině, kterou odehráli v tempu, působili mátožně. „Důležité Branky a nahrávky: 8. Radivojevi­č (Lakatoš), 12. Valský (Svačina, Vantuch), 51. Bulíř (Radivojevi­č, Ševc) - 48. Stach (Kadlec, Lev). Rozhodčí: Hribik, Pavlovič - Bláha, Polonyi. Vyloučení: 6:6, navíc J. Vlach (Liberec) 10 min. Využití: 0:1. Diváků: 7 419. Třetiny: 2:0, 0:0, 1:1 Stav série: 1:0. Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner - Bartovič, P. Jelínek, L. Krenželok - Lakatoš, Bulíř, Radivojevi­č - Valský, Vantuch, Svačina - J. Stránský, Bližňák, J. Vlach - Plodek. Trenéři: Pešán a Mlejnek. Plzeň: Machovský - Kadlec, Němeček, Pulpán, D. Sklenička, Čerešňák, Frühauf - T. Svoboda, Kratěna, Lev - Indrák, Kracík, D. Kubalík Schleiss, Preisinger, Stach - M. Procházka, Koreis, Kodýtek. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.

Dnes 17.20 18.00

Zítra 17.20 18.00

Sobota 17.00 17.30 Branky a nahrávky: 16. Vondrka (Rutta, Huml), 25. Poletín (Rutta, Huml). Rozhodčí: Hradil, Pražák - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:2. Diváků: 4 978. Třetiny: 0:1, 0:1, 0:0. Stav série: 0:1. Třinec: Hrubec - Roth, Linhart, Krajíček, M. Doudera, L. Galvas, Nosek - Kane, Kreps, Rákos - Irgl, Netík, Martin Růžička - J. Petružálek, Redenbach, Adamský - Marek Růžička, Marosz, Dravecký. Trenéři: Kýhos a Mucha. Chomutov: Laco - Rutta, Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, J. Mrázek, od 21. navíc Dlapa Skokan, Huml, Tomica - Vondrka, V. Růžička ml., Sklenář - Kaše, Kämpf, Koblasa - Raška, Šťovíček, Poletín. Tenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek. bylo, že jsme ustáli první třetinu. Lítalo to tam, oni mají silné mužstvo. My musíme být trpěliví a snažit se to hrát na 0:0,“souhlasil i brankář Ján Laco, strůjce včerejšího chomutovsk­ého vítězství. „Že je to nula? O to nejde. My potřebujem­e čtyřikrát vyhrát, takže musíme urvat další zápasy.“

Mimochodem i v Liberci zářil v brance Slovák jménem Ján. Jen s příjmením Lašák.

Zpět ale do Třince. Když se při přesilovce 5 na 3, kterou domácí hráli v polovině zápasu, ani neusadili v pásmu, ozval z hlediště pískot i marné zvolání: „Budíček.“

Třinec přitom do play-off vstoupil se speciálním­i dresy. Na tradiční bílé jsou malým písmem napsaná slova jako vůle, vítězit, výdrž, vášeň... Ovšem včera zůstalo jen u napsaných slov. Jako by ve Slezsku platilo, že týmy na prvním a druhém místě, které čekají 11 dní na soutěžní mač, zatímco jejich sok se musí prokousat předkolem, jsou v úvodu nerozehran­í, bezkrevní. I když Liberec ukázal opak. Co tedy přinese dnešek?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia