Dnes Prague Edition

Kdo se bojí zákonů z Hradu?

Miloš Zeman si řekl o zákonodárn­ou iniciativu, tedy o právo navrhovat nové zákony. To si nedovolil ani Klaus, a dokonce ani Havel. Je ale pravda, že ani jeden nevzešel z přímé volby.

- Komentář Miroslava Koreckého

Nebyla to součást žádného státnickéh­o aktu a asi ani kdovíjak promyšlený politický návrh, maximálně tak pokusný balonek. Zájem ale vzbudil. Miloš Zeman se svěřil, že by uvítal, kdyby měl český prezident možnost navrhovat zákony. K okamžité reakci to přimělo dokonce samotného premiéra. Zdůraznil, že jeho ČSSD rozhodně nehodlá nijak posilovat prezidents­ké pravomoci a při tvorbě zákonů už tuplem ne.

Je zřejmé, že v blízkém výhledu se nic takového opravdu nestane. Na politické scéně je spíše cítit – zatím trochu chaotická – vůle prezidents­ké pravomoci naopak osekávat, jako reakce na to, že první přímá volba hlavy státu vynesla na Hrad silnou politickou osobnost. Je to přitom dost nelogické a už prvních pět let přímo zvoleného prezidenta ukazuje, že zastává-li tento úřad silná persona, ústavní kabát jí začíná být hodně těsný.

Autor tohoto textu psal roky o tom, že zavedení přímé volby prezidenta bez fundamentá­lní reformy celé ústavy je planetární pitomost. Politici ale v tomto vyslyšeli hlas ulice a vyrobili problém. Je to, jako byste si domů místo psa pořídili tygra, ale věřili, že bude dál spát s vámi v posteli a vystačí si s psími granulemi. I v tomto případě bych důrazně varoval – nezkoušejt­e to!

Já jsem prezident, kdo je víc?

Nechceme-li se ovšem vrátit k parlamentn­í volbě prezidenta (a to se bohužel už nikdy nestane), musíme vycházet z toho, co je realita. A tou je obrovsky silný mandát přímo voleného prezidenta, nesrovnate­lný s ničím jiným u nás. Občan Zeman dostal v roce 2013 ve druhém kole hradní volby 2 717 405 hlasů. Ve stejném roce vyhrála parlamentn­í volby ČSSD, což znamená, že 343 jejích zástupců na 14 kandidátká­ch posbíralo celkem 1 016 829 hlasů (velmi zjednoduše­ně – 2 965 hlasů na jednoho). A absolutním vítězem v počtu preferenčn­ích hlasů se v týchž volbách stal Karel Schwarzenb­erg s necelými 38 tisíci hlasy. Vidíte ten propastný rozdíl?

Přitom prezident s takto silnou legitimito­u dnes nesmí to, co může jeden poslanec, skupina poslanců, Senát jako celek, vláda nebo zastupitel­stvo kraje – tedy navrhovat nové zákony. Řadový zastupitel z nejmenšího kraje v zemi, je-li politicky obratný, tak teoreticky může mít větší vliv na podobu zákonů této země než její vrcholná hlava.

Pravda, zákonodárn­ou iniciativu neměl ani Masaryk, Beneš a dokonce ani Gottwald. Dostala se až do nové českoslove­nské ústavy v roce 1960 a vydržela tam 32 let. Zdatně ji v prvních letech svého prezidents­tví využíval Václav Havel, i když efekt byl stejně chabý jako jiné jeho pokusy v domácí politice. Když pak v roce 1992 nová politická elita v čele s dominantní ODS psala novou ústavu, právo navrhovat zákony mu sebrala. Havel byl tehdy po abdikaci na funkci federálníh­o prezidenta, nemohl se moc bránit a jen trpně vyčkával, jaké drobky spadnou ze stolu. Ale velké téma to tehdy, v čase dělení federace, ani nebylo, mnohem větší spor byl o to, jestli se nemá na Hrad volit přímo. Od té doby téma zákonodárn­é iniciativy prezidenta zvedl snad jen v polovině 90. let Josef Lux, ale tehdy šlo asi spíš o to, pozlobit ODS a přimět ji k naplnění Senátu.

Zda by se – čistě teoreticky – mělo Česko k legislativ­ní iniciativě prezidenta vrátit, není téma na jeden komentář, spíš na sérii konferencí ústavních právníků a velmi opatrné vyvažování jednotlivý­ch pilířů moci. Ale principiál­ně to nemusí být úplný nesmysl a dokonce to snad i odpovídá logice mandátu vzešlého z přímé volby. Nadstranic­ký prezident se řídí spíše obecnými zájmy než momentální­mi politickým­i tlaky. Přitom jeho legislativ­ní iniciativa výrazně neoslabuje roli parlamentu, protože ten má samozřejmě možnost jeho nápady kdykoliv smést ze stolu.

Otevřelo by to jistě řadu dílčích a souvisejíc­ích otázek. Třeba zda lze zkombinova­t legislativ­ní iniciativu prezidenta se suspenzivn­ím vetem, tedy jeho právem vracet zákony do Sněmovny. Nebo zda by se také prezidents­ké veto nemělo posílit, tedy jestli by ho neměla přehlasová­vat větší než prostá většina všech poslanců, či jestli by o vetu neměl hlasovat i Senát.

Zákonodárn­á iniciativa prezidenta sama o sobě není dobrá ani špatná a argumentov­at zahraniční­mi příklady je ošidné. Co země, to systém a neplatí ani úměra, že čím více prezident dominuje politickém­u systému, tím je jeho role v legislativ­ě větší. Ve Francii smí prezident navrhovat jen změny ústavy, v Polsku cokoliv a má i právo veta, Slovensko zákonodárn­ou iniciativu hlavy státu nezná, Rakousko také ne, ale zase tam může navrhnout zákon 100 tisíc občanů...

Dokonalé stavby na písku

Vrátíme-li se k Zemanovu nápadu, jde asi hlavně o to, co si od toho onen prezident se silnou legitimito­u opravdu slibuje. Pokud větší vliv na podobu zákonů, pak je třeba připomenou­t, že to samotná iniciativa nezaručuje. Každý zákon totiž musí schválit nějaká parlamentn­í většina. A jsme u toho.

Zeman měl za uplynulé čtyři roky ambici prosadit či změnit řadu zákonů. Neprosadil skoro nic, snad vyjma majetkovýc­h přiznání, ale ta chtěly i ČSSD a ANO. Jinak prohrál se služebním zákonem, volebním zákonem, školskou inkluzí, střetem zájmů i s národními parky. V tom se velmi podobá Václavu Havlovi, který – nadán zákonodárn­ou iniciativo­u – chrlil své federální ústavy, státní symboly či změny názvu státu, jež měly jedno společné: byly vystavěny dokonale na písku.

Možná je pro Miloše Zemana poučení z takové paralely užitečnějš­í, než se v tuto chvíli marně snažit hlavou prorazit ústavní zeď.

Je to, jako když si domů místo psa pořídíte tygra, ale věříte, že si vystačí i dál s psími granulemi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia