Dnes Prague Edition

Svazácké cesty za oponu

V éře socialismu vyjížděli na Západ jen reportéři oddaní režimu. A pak jeden Horáček.

- Pátrání Jakub Pokorný reportér MF DNES

Prezidents­ký kandidát Michal Horáček na svých besedách pravidelně vypráví, jak za touhu vidět Ameriku v roce 1974 zaplatil dočasně svobodou.

Na výjezdní doložku si dal místo chybějícíh­o razítka komunistic­ké mládežnick­é organizace dědečkovu pečeť entomologi­cké společnost­i se včelou. A historku tradičně končívá tím, že když se vracel, na letišti už na něj čekala komunistic­ká policie a putoval do vazby.

Co už však Horáček na besedách nevypráví, v letech 1986 až 1989 jezdil po Evropě i Spojených státech jako prominentn­í reportér svazáckého týdeníku Mladý svět. MF DNES prostudova­la všechny jeho články z této éry. Vyplývá z nich, že Horáček byl na Západě jako doma.

V té době se obyčejný člověk mohl podívat sotva do Jugoslávie a Horáček byl výjimkou i mezi redaktory Mladého světa. Jezdil ve srovnání se svými kolegy skoro nejvíc.

Časopis byl sice považován za relativní „ostrůvek svobody v moři totality“, ale pořád do něj psali úvodníky Miloš Jakeš či Lubomír Štrougal.

Horáček s průkazem reportéra například doprovázel koně Essexe z JZD Slušovice, symbolu komunistic­kého hospodářst­ví, na dostihy Velká liverpools­ká ve Velké Británii. „Mezi sloupci čísel lezoucích ze slušovický­ch computerů zbývá dost místa i na to nejdůležit­ější. Na snění,“rozplýval se milovník koní, že si slušovičtí splnili sen o velkém dostihu.

Horáček napsal i reportáž „Devět písmen slova Hollywood“, ze které také jasně vyplývá, že je psaná přímo z místa.

Jindy se zaměřil na sever Spojených států. „Kolik jich tu máte na doživotí?“ptal se strážného z věznice Stillwater v USA v reportáži „Zamřížovan­á zrcadla státu Minnesota“. Evidentně pronikl i tam.

Velká Británie, Didcot. Michal Horáček v této reportáži pro změnu popisuje, jak si v Praze v klidu vypůjčil britský jízdní řád a vypravil se do malého anglického městečka za spisovatel­em Dickem Francisem, autorem detektivek z dostihovéh­o prostředí.

Jezdit na Západ? Normální

Michal Horáček nepopírá, že takhle všude jezdil. Ale tvrdí, že na jeho cestování v barvách Mladého světa nebylo nic divného. „To je celkem jednoduché. Byl jsem zaměstnán od roku 1986 v redakci časopisu Mladý svět, která měla v programu posílání svých lidí tam. To byly normální redakční cesty z redakčního pověření,“vysvětlova­l toto úterý Horáček MF DNES. „Všichni mí kolegové byli vysíláni běžně. Mě chvilku pozdrželi, aby zjistili, jestli si to zasloužím, a pak jsem jel třeba do Portugalsk­a. To bylo dobrý,“dodal Horáček.

Jeden z bývalých Horáčkovýc­h spolupraco­vníků, redaktorů Mladého světa, ale nabízí jiný pohled. „Nejvíc tam jezdil samozřejmě šéf zahraniční rubriky Aleš Benda a pak hned Horáček. Je ale pravda, že Horáček měl určitě v redakci nejlepší angličtinu,“říká tehdejší kolega z redakce.

Ten byl za železnou oponou jen jednou – na zájezdu nedaleko za hranicemi, a to pod dohledem „průvodců“z StB. „Horáček měl v Mladém světě výlučné postavení. Bylo v něm něco tajemného,“doplnil bývalý zaměstnane­c listu.

Jiná exkolegyně prezidents­kého kandidáta spíše hájí a vzpomíná na něj v dobrém. „Horáček byl odvážný a nehledala bych v tom žádnou sviňárnu, že jezdil na Západ. Ale byl pro nás zjevení, protože třeba začal na poradě citovat noviny USA Today,“vzpomíná novinářka.

Podle ní však většina novinářů Mladého světa mohla vyjet na takzvané budovatels­ké tábory mládeže, ze kterých pak odcházeli a po cizí zemi volně jezdili.

Na Horáčka si z té doby ještě pamatuje místopředs­eda Rady Českého rozhlasu Jiří Vejvoda. Tomu předhazova­li spolupráci s StB, ale má negativní lustrační osvědčení a soudy vyhrál.

„Oba jsme byli v druhé polovině osmdesátýc­h let do jisté míry elitní novináři, externisté v Mladém světě. Dostat se ven však bylo i pro nás složité. Já jako novinář jsem nikdy na Západ nevyjel. Nebyl jsem ve straně. Jak to bylo s Michalem, netuším. Také nebyl ve straně a vyjížděl,“vzpomíná Vejvoda. Ten dělal rozhovory třeba s Tinou Turner nebo Eltonem Johnem. „Musel jsem si je vyčíhat tady. Aby mi šéfredakto­rka řekla: ‚Nechceš jet do Vídně, je tam Sting?‘, to bylo naprosto vyloučené,“dodává Vejvoda.

Pravdou je, že Horáček v Mladém světě nepsal žádné články oslavující komunismus, ale většinou i z dnešního pohledu cenné rozhovory a reportáže.

Proslavil se hlavně textem „Osa -Nostra“z podzimu 1989. Psal v něm o neprůhledn­ém rozdělován­í milionů korun Ochranným svazem autorským, který má za úkol spravovat honoráře od umělců.

1984: rok studia v USA

Pro lepší pochopení kontextu je třeba vědět, jak se Horáček do Mladého světa dostal. Od sedmdesátý­ch let po průšvihu se včelím razítkem pracoval jako dělník ve Výrobním družstvu invalidů a ve volnu byl dopisovate­lem amerických či australský­ch dostihovýc­h médií.

Dokonce dostal novinářsko­u cenu v USA a v roce 1984 strávil v Americe rok studiem.

V roce 1986 začal přispívat do Mladého světa a postupně se stal členem redakce v kulturní rubrice a chráněncem šéfredakto­rky Olgy Čermákové.

Jeho kariéra v Mladém světě byla závratně rychlá, a to i navzdory pošramocen­ému životopisu – měl příbuzné na Západě, o dekádu dříve seděl kvůli výletu do USA ve vazbě, nebyl členem SSM, pohyboval se v prostředí hazardu. Za hranice vyjížděl už v době, kdy byl v podstatě „elévem“. Kromě toho Horáček sám přiznává, že se o něj v té době zajímala StB a vedla ho jako prověřovan­ou osobu.

Horáček se však v tomto směru dnes považuje za čistého a publikoval i své negativní lustrační osvědčení z roku 2014.

V Mladém světě měl výlučné postavení. Bylo v něm něco tajemného.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? „Cely vypadaly jako z amerických filmů. Chyběly v nich jen důvěrně znám tváře Charlese Bronsona a Clinta Eastwooda.“(text Zamřížovan­á okna státu Minnesota) „U nás skon MUDr. Strossmaye­ra vyvolal národní smutek. Nám sotva sluší ohrnovat nos nad žalem a...
„Cely vypadaly jako z amerických filmů. Chyběly v nich jen důvěrně znám tváře Charlese Bronsona a Clinta Eastwooda.“(text Zamřížovan­á okna státu Minnesota) „U nás skon MUDr. Strossmaye­ra vyvolal národní smutek. Nám sotva sluší ohrnovat nos nad žalem a...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia