Dnes Prague Edition

Stříbrná pusa

Ester Ledecká má druhou medaili z MS. Za stříbro hned přál i táta Janek.

- Michael Bereň reportér MF DNES ve Španělsku

Modrá je dobrá? Na místním azurovém nebi určitě ano, ale tady je řeč o dráze. Ta moc štěstí nenosila. Ani jí ne. „I kdyby všichni v modré prohrávali, budu mít šanci. Rozhodně jsem to nevzdávala a chtěla jsem bojovat až do konce,“líčila snowboardi­stka Ester Ledecká.

Jakmile dorazila do cíle, objala se s mámou a od táty Janka, slavného zpěváka, dostala pusu. Stříbrnou.

V paralelním slalomu zvítězila Rakušanka Daniela Ulbingová, devatenáct­iletá panovnice z dráhy červené. Česká „kouzelnice s prknem“má po předloňské­m titulu svoji druhou medaili ze světového šampionátu. Další povzbuzení, neboť olympiáda se blíží – a třeba bude ještě veseleji už dnes, kdy vyrazí do obřího slalomu, který odložily rozmary počasí v horách na jihu Španělska.

„Moc se těším, protože – co si budeme povídat – obřák je Esterčina zamilovaná disciplína,“říkal v Sieře Nevadě hrdý Janek Ledecký. „Hrozně se těším, že si to užije. A že se jí bude dobře jezdit.“

Jeho dcera, která v této sezoně válí také na lyžích, je ve snowboardi­ngu už pojem. Takže platí, že „dobře jezdit“= vyhrát?

„Že bude dobře jezdit, takhle mi to říkáme,“zopakoval jen její otec. „Zasloužila by si to. Po těch letech, co s Ester jezdím, už nervózní nejsem, protože vím, že odevzdá, co má odtrénován­o. A natrénován­o má fantastick­y. Jen se vždycky bojím, aby nepřišel nějaký pech. Ve vyřazovací­m závodě stačí jedna chyba –a i ti nejlepší jsou venku.“

To se jedné z výrazných nadějí výpravy pro Pchjongčch­ang 2018 nestalo. Mohla žehrat na nevýhodnou finálovou dráhu, neb v modré se evidentně jezdilo hůř – ale volbu zajišťoval lepší kvalifikač­ní čas. Ten držela teenagerka Ulbingová.

Ledecká netruchlil­a. Kdepak. „Zajela perfektní jízdu, musím jí složit poklonu. Jela výborně celý den, zaslouží si to,“ocenila Češka sokyni. „Nejsem moc dojímací typ. Závod jsem si strašně užila, tak jsem spíš rozveselen­á než na slzy. Nevšimla jsem si, jestli někdo z nich ronil,“říkala o emocích rodičů.

Ze tří velmi talentovan­ých českých dívek je první, která v pohoří vzdáleném jen pár stovek kilometrů od afrických břehů uspěla. Eva Samková ani Šárka Pančochová neprorazil­y, Ledecká po táhnoucím se čekání proměnila první šanci.

Druhá dnes může jen potvrdit, že by na hry do Jižní Koreje měla odjíždět silná a s vírou – a třeba se na nich proslaví tak jako Samková zlatou jízdou v Soči. Ledecká 23. března oslaví 22. narozeniny a sport miluje, ať už na sněhu sviští na lyžích či na snowboardu. Nejvíc ji logicky blaží, když pádí vstříc medailím.

„Strašně se těším,“říkala o čtvrteční rozlučce s mistrovstv­ím. „Je to pěknej kopec a doufám, že si to užiju. Že mě to bude bavit jako teď, že si zajedu co nejvíc pěkných jízd.“

A že si třeba zase dojde pro speciální pusu od táty.

Ideálně pro zlatou.

 ??  ?? Včera stříbro, co dnes? Ledeckou na MS čeká odložený obří slalom. Foto: Reuters
Včera stříbro, co dnes? Ledeckou na MS čeká odložený obří slalom. Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia