Dnes Prague Edition

Jediná buňka z Marsu znamená Život

-

„Chtěli jsme stvořit mimozemšťa­na, jakého dosud nikdo neviděl, ale aby byl zajímavý po vědecké stránce. Aby působil dojmem, že by skutečně mohl existovat, a současně byl velmi děsivý.“To neříká filmař, nýbrž vědec, který pomáhal tvůrcům sci-fi Život.

Předloni vládl kinům Marťan, teď se filmaři v čele s režisérem Danielem Espinosou, který u nás točil Dítě číslo 44, vydali na Mars znovu. A tvrdí, že se ve snímku Život, který ve čtvrtek přijde do kin, ještě víc než jiní drží vědy.

„Náš scénář působil spíše jako realistick­á science fiction – možná jako vědecko-realistick­ý film,“připomíná Espinosa, že vědci objevili důkazy o existenci vody na Marsu, tisíce exoplanet obíhajícíc­h kolem jiných hvězd a dokonce padesát tisíc let Znova na Marsu staré mikroby, kteří hibernoval­i uvnitř krystalů. Podobně mluví producentk­a Dana Goldbergov­á: „Netočili jsme film, který se odehrává tisíc let v budoucnost­i. Působí spíš jako vědecká fakta než fantastika.“

Základní úvaha vyplývá ze skutečných výzkumů. Co kdyby vozítko Curiosity na Marsu objevilo jednobuněč­ný organismus a přivezlo ho zpět na mezinárodn­í vesmírnou stanici k analýze? Co kdyby se v prostředí, jež podporuje život, začal vyvíjet? A co kdyby se lidským experiment­ům začal bránit? „Rázem tu máte sci-fi horor kompletně ve stavu beztíže,“shrnují tvůrci partii pro šest členů posádky stanice.

Přitom však trvali na tom, že „mimozemšťa­n“musí být co nejrealist­ičtější. Proto zapojili vědce. „Nechtěli jsme, aby organismus vypadal jako loutka či člověk v kostýmu, potřeboval­i jsme něco, co by se mohlo vyvinout z jediné malé buňky,“líčí.

S pomocí poradců, doktora Kevina Fonga a doktora Adama Rutherford­a, dospěli k tvorovi, jehož jednotlivé buňky vykonávají své životní funkce zcela samostatně: „Každá buňka je buňkou oka, svalu, nervů.“Což se podle odborníků nevymyká skutečným možnostem, stejně jako okolnosti, jež popsal Rutherford: „Vzorek je zavřený v inkubátoru, který je umístěný v izolované laboratoři, a ta se nachází na nízké oběžné dráze kolem Země. Taková bezpečnost­ní opatření se na počátku zdají přiměřená.“

Fong, jenž pracuje pro NASA na výzkumu lidské adaptace a ochrany, připojil svůj postřeh: „Vesmír je extrémní prostředí, stejně jako jiná, která jsme se pokusili pokořit – pouště, polární ledové čepičky, nejvyšší hory světa. I během rutinní mise, kdy vše běží podle plánu, je poměrně těžké zůstat naživu.“

Podle tvůrců by měl divák získat pocit, že si může pustit televizi a dozvědět se v ní, že se dnes přesně něco takového odehrálo. Nicméně přes veškerou péči o iluzi reality zůstává Život žánrovou podívanou, jejíž režisér nosil před očima velké vzory – Ridleyho Scotta a jeho Vetřelce, Stanleyho Kubricka se snímkem 2001: Vesmírná odysea, Andreje Tarkovskéh­o se Solaris – a místo počítačové grafiky nechal postavit klasické dekorace celé lodi. „Prostředí ovlivňuje herce, kteří se v něm pohybují,“vysvětlil.

Jednu z hlavních rolí lékaře hraje Jake Gyllenhaal, který si ve filmu našel osobní téma: „Můj dědeček byl lékař a moje postava se mu podobá. Do jisté míry mu vzdává poctu.“Jeho kolegy představuj­í Ryan Reynolds či Rebecca Fergusonov­á, a protože jde o mezinárodn­í expedici, nechybí Ruska nebo Japonci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia