Dnes Prague Edition

„Třetí síla“si už dělí Česko

STAN a KDU-ČSL si určily přesnou společnou taktiku. Ambiciózní projekt však stále může narazit.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

JIHLAVA Členové širších vedení KDU-ČSL a STAN si o víkendu potvrdili: do podzimních voleb půjdeme společně. A vyjasnili si detaily, jak přesně bude ambiciózní koalice vypadat.

Lidovci, kteří se obávali, aby ve volbách nepřišli o tradiční značku, budou vystupovat jako ten starší a zkušenější. Mají kandidáta na premiéra, kterým bude lidovecký předseda Pavel Bělobrádek, povedou kandidátky v osmi krajích oproti šesti, kde jedničku nasadí Starostové, a také dají více peněz do kampaně. Podle zjištění MF DNES mají lidovci pokrýt zhruba třicetimil­ionovým vkladem 60 procent kampaně, Starostové zbylých 40.

Kraje si obě formace vybraly podle výsledků, kterých v minulosti dosáhly. Někde to bylo jasné. Lidovci nediskutov­ali o Moravě a Starostové zase o středu a západu Čech. Problemati­cký byl Ústecký kraj. Jak lidovci, tak Starostové ho označují za svoji největší slabinu. Nakonec padla volba na Starosty. „Jako lídra zřejmě nasadíme některou z osobností SNK-ED, se kterou v kraji spolupracu­jeme,“prozrazuje jeden z členů Starostů.

Nejasná je Praha. Dosud se počítalo s tím, že lídrem v ní bude předseda Starostů Petr Gazdík. „Pokud má být lídr KDU-ČSL celostátní­m lídrem, přišlo nám logické, že náš předseda by měl být lídrem v nějakém velmi silném regionu s velkým voličským potenciále­m,“říká první místopředs­eda Starostů Vít Rakušan. Pražská KDU-ČSL se však nechce vzdát představy, že by jedničkou byl ministr kultury Daniel Herman.

JIHLAVA V podzimních volbách mají velké plány. Získat 15 až 20 procent hlasů a zasáhnout tak do očekávanéh­o souboje ČSSD s hnutím ANO. O víkendu však měla plánovaná koalice KDU-ČSL a STAN namále. Zatímco v pátek večer si krajští lídři obou uskupení potykali na chalupě v Lipnici, v sobotu ve dvě odpoledne o čtyřicet kilometrů dál v Jihlavě začalo drama. Jít, či nejít? Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek přišel na jednání širšího vedení svojí strany s jasným sdělením. „S vizí třetí síly přišel již před dvaceti lety Josef Lux. Bohužel už nedostal čas ji realizovat. A nám se nyní naskytla příležitos­t uvést tuto jeho myšlenku v život,“povzbuzova­l straníky Bělobrádek.

Jenomže pak začaly zaznívat hlasy proti. Zlínští lidovci měli obavy o ztrátu značky, delegáti z Moravskosl­ezského kraje nebo Vysočiny se ptali, zda lidovci na dohodě netratí finančně nebo jestli je v silách překročit hranici 10 procent. „Jsme demokratic­ká strana a diskuse tomu odpovídala,“usmívá se místopředs­eda KDU-ČSL Jiří Mihola, který pětihodino­vé sezení moderoval.

„Ale ty výhrady bylo možné dobře vyvrátit. Značku neztratíme, finančně to máme spočítané a hranice 10 procent není téma – podívejme se na výsledek posledních krajských voleb,“odmítá pochybnost­i lidovecká dvojka Marian Jurečka. A přidává vlastní zkušenost.

„Volební výsledek koalice nelze odhadovat tak, že se prostě sečtou preference dvou stran. Když jsme v roce 2012 u nás v Olomouckém kraji rozhodli, že půjdeme do krajských voleb se zelenými, taky o tom byla obrovská diskuse. Prošlo to o jediný hlas, průzkumy nám těsně před volbami nedávaly ani pět procent. A výsledek? Jedenáct procent a třetí místo. Podléhat volebním preferencí­m je dost nešťastné,“vzpomíná Jurečka.

Teď v Jihlavě lidovci rozhodli přece jen přesvědčiv­ěji. Pro koalici bylo 39 členů jejich celostátní konference, proti 31. Přesto bude mít dvojka Bělobrádek–Jurečka ještě práci, aby straníky naladila na optimistic­kou vlnu.

Aby nedošlo na slova vlivné stranické postavy Jiřího Čunka. Hejtman Zlínského kraje přes týden lidoveckém­u vedení vzkázal, že s jednáním začalo pozdě a že má malé politické a životní zkušenosti. Čunek si navíc pohrává s myšlenkou, že by na květnovém sjezdu lidovců kandidoval do čela strany. Mohlo by se stát, že by Bělobrádek byl lídrem koalice se Starosty a kandidátem na premiéra, ale z čela strany by ho vystrnadil Čunek.

„S Jirkou Čunkem se bavíme skoro každý den a té spolupráci fandí,“říká předseda Starostů Petr Gazdík. Podobně mluví Jurečka. I Čunek přiznává, že přes svoje výhrady spojenectv­í věří.

V nejbližšíc­h týdnech budou muset lídři obou stran ustát ještě personální diskuse o jednotlivý­ch kandidátká­ch. Například zda lídrem v Praze bude Gazdík, nebo lidovecký ministr kultury Daniel Herman. S tímto požadavkem přišla pražská KDU-ČSL.

Od lidovců navíc už zaznívají hlasy, že spolupráci by mohli zrušit v květnu na sjezdu. „Teoreticky to možné je, ale prakticky je to vyloučeno,“říká Jurečka. „Malý je pouze ten, kdo si dává malé cíle. My musíme mířit daleko výš,“burcuje Bělobrádek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia