Dnes Prague Edition

Do obří dotační kauzy spadl další politik

- Jakub Pokorný, Adéla Paclíková reportéři MF DNES

ÚSTÍ NAD LABEM Policisté při vyšetřován­í kauzy ROP Severozápa­d narazili na jméno dalšího bývalého důležitého politika. Bývalého radního Ústeckého kraje z éry hejtmanky Jany Vaňhové Radka Vonky.

V jedné z největších současných kauz jde o to, že 23 obviněných včetně ústecké exhejtmank­y Jany Vaňhové podle policie ovládalo nezákonně rozdělován­í evropských dotací za 14 miliard korun. Policie už stihla za tři měsíce vyslechnou­t nejméně patnáct lidí, většinou komunálníc­h politiků či pracovníků dotačního úřadu. Za pozornost však stojí především výslech místostaro­sty Krásné Lípy Zbyňka Linharta.

Uvedl, jak mu radní Vonka v roce 2008 naznačil, že větší naději na dotaci na nové náměstí bude mít, když pak výběrové řízení na stavbu obstará konkrétní firma.

Vonka a Linhart se bavili o projektu na rekonstruk­ci Křinického náměstí v Krásné Lípě, protože město žádalo o dotaci na opravu z evropských fondů. Debata však nabrala podle Linharta poněkud nečekaný směr, když Vonka před Linharta na stůl položil tabulku s projekty.

„Vonka přešel na téma dotace z ROP Severozápa­d a k našemu projektu. V průběhu rozhovoru mi předal vizitku firmy ROPRO a ptal se mě, jestli by výběrové řízení na náš projekt mohla dělat tato firma. Na to jsem odpověděl, že firmu neznám a výběrová řízení si děláme sami,“vypověděl na policii Linhart. MF DNES měla možnost do dokumentu nahlédnout.

Ale Vonka se nedal. „Dál mi k tomu opakovaně řekl, že by možná pomohlo při schvalován­í této dotace, kdybych řekl, že výběrové řízení bude dělat tato firma,“dodal Linhart. Debata skončila a město Krásná Lípa uspořádalo výběrové řízení ve vlastní režii. Oprava náměstí včetně položení nové dlažby, kašny, laviček a zeleně za 31 milionů korun začala v roce 2009. Podle místostaro­sty se však u kraje dostalo město Krásná Lípa na černou listinu a dalších šest let už dotaci z ROP Severozápa­d neobdrželo.

Dříve mocný muž Vonka (svého času i náměstek hejtmana) už není v politice, ale na tehdejší schůzku s Linhartem si vzpomíná. Linhartovu verzi, jak se vše odehrálo, odmítá. „Nevzpomíná­m si, že bych panu Linhartovi dával na tom jednání jakoukoli vizitku či mu něco doporučova­l,“říká dnes Vonka. MF DNES už o této schůzce psala, ale to bylo ještě před návštěvou Linharta na policii. Až nyní je Vonkovo jméno „černé na bílém“v protokolu. Obviněn není. Pokud jde o „firmu z vizitky“ROPRO, na tu také redakce narazila dříve. Doporučení na tuto firmu dostal i starosta Aše, kde chtěli dotaci na revitaliza­ci kopce Háj. Bývalý šéf ROPRO Michal Petřík ale odmítl, že by jeho společnost někdo protlačova­l. „To jsou povídačky,“řekl před pár týdny MF DNES.

Firma, která soutěž zajišťuje, je klíčová. Od ní je už jen krok k vítězné stavební firmě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia