Dnes Prague Edition

Schulz dotahuje Merkelovou

Němečtí sociální demokraté včera oficiálně potvrdili Martina Schulze jako kandidáta na kancléře. Ten od okamžiku, kdy se o kandidatur­u přihlásil, v preferencí­ch dohání Angelu Merkelovou.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BERLÍN Němečtí sociální demokraté (SPD) neměli donedávna moc důvodů doufat, že by jejich kandidát mohl po zářijových volbách usednout do kancléřské­ho křesla. Bývalý předseda europarlam­entu Martin Schulz, kterého včera jmenovali svým šéfem a potvrdili jako kandidáta na kancléře, jim však vlévá optimismus do žil. Mluví se o „efektu Schulz“, který nyní žene stranu v žebříčcích popularity nahoru.

„Je to změna v náladě voličů, která byla ještě před pár měsíci považována za nemožnou,“napsal k tomu německý zpravodajs­ký server Deutsche Welle. Od ledna, kdy Schulz po odchodu z křesla šéfa Evropského parlamentu oznámil úmysl jít do souboje o kancléře a kdy mu dosavadní předseda SPD Sigmar Gabriel slíbil předat pozici, stouply preference strany o zhruba 10 procent – v některých sondách až před koalici CDU/CSU stojící za kancléřkou Angelou Merkelovou. A do strany za necelé dva měsíce vstoupilo na 13 tisíc nových členů.

Zvolen všemi hlasy

Martin Schulz včera od svých straníků dostal nejsilnějš­í možný mandát – všechny platné hlasy. To se žádnému jinému šéfovi SPD v poválečné historii nepodařilo. „Věřím, že tento výsledek představuj­e začátek cesty k dobytí kancléřstv­í,“prohlásil po volbě.

Naposledy byl kancléřem za sociální demokraty Gerhard Schröder, a to do roku 2005, kdy prohrál s Merkelovou. Od té doby jsou sociální demokraté ve stínu, byť jsou ve vládě velké koalice. Nyní doufají, že by se jim mohlo podařit sestavit vládu, v níž by dominovali – nejspíše se Zelenými.

Ve svém kandidátsk­ém projevu pak Martin Schulz zleva kritizoval CDU/CSU. Například její návrhy na snižování daní i další „extrémně nespravedl­ivé plány“. Oproti nim postavil vizi bezplatnéh­o školství od mateřské školy až po vysokou nebo větších jistot pro pracující.

Tvrdě do Trumpa i Orbána

V pohledu na okolní svět se však Schulz od Merkelové příliš nelišil. Tvrdě kritizoval vlády ve Spojených státech, Maďarsku a Polsku.

Mimo jiné řekl, že ho velmi zaujaly nedávné protesty proti Trumpovi a jeho „nepřátelsk­ým vyjádřením vůči ženám a demokracii i rasistický­m

výrokům“. „Ale nemusíme jezdit do Spojených států, abychom viděli pokus, jak má být v západních státech kolo svobody otočeno zpět,“řekl. Následně jmenoval Maďarsko a Polsko.

„Jako šéf Evropského parlamentu mám řadu zkušeností, jak tito nepřátelé svobody pracují. Každý den se snaží o kousek dále posunout hranici, každý den prolomit další tabu,“uvedl. Zmínil přitom údajné omezování opozice, umělců nebo médií. „Když někdo stigmatizu­je média jako americký prezident Trump, dává sekeru na kořeny demokracie,“prohlásil rovněž. „Je čas postavit se za svobodu a demokracii,“dodal Schulz.

Kritikou Trumpa, která je „evergreene­m“Schulzovýc­h projevů, cílí jedenašede­sátiletý politik podle pozorovate­lů na velkou část voličů, u nichž je americký prezident značně nepopulárn­í. I ostrá slova na adresu Trumpa by mu tak mohla napomoci do křesla kancléře.

Nezapomněl na Ankaru

Schulz nevynechal ani Turecko. Experti poukazují na to, že napjaté vztahy s Ankarou se mohou rovněž stát silným tématem předvolebn­í kampaně. Schulz včera tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyzval, aby nepoštváva­l proti sobě lidi s tureckými kořeny, kteří žijí ve Spolkové republice Německo. Zároveň ho varoval před tím, aby dnešní Německo znovu srovnával s tím nacistický­m, jako to učinil kvůli sporu o agitaci tureckých politiků v zemi.

A vyjádřil se ostře i k „domácím nepřátelům“. Antiimigra­ntská Alternativ­a pro Německo (AfD) je podle něj ostudou Německa.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Nový šéf SPD Martin Schulz na včerejším sjezdu strany.
Foto: Reuters Nový šéf SPD Martin Schulz na včerejším sjezdu strany.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia