Dnes Prague Edition

Koukalová: Prodloužím si kariéru

Je konec. Finále v Oslu podtrhlo nejlepší sezonu českého biatlonu.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Oslu

Německý trenér Gerald Hönig křičel do vysílačky: „Laura je deset vteřin za Koukalovou, teď na ni najela šest vteřin. Nahlaste jí to.“V matematick­ou partii o malý glóbus za hromadný závod se měnilo finále Světového poháru žen.

Pro český tým šlo o nádhernou křišťálovo­u tečku za zimou snů.

Jedenáct bodů ztrácela Gabriela Koukalová v hodnocení této disciplíny před závěrečným závodem na Lauru Dahlmeiero­vou. Smaže je? Jak se pořadí přelévalo, měnila se také virtuální majitelka glóbu.

Koukalová se za celý závod ani jednou nedozvěděl­a, kde se nachází její německá sokyně. Nechtěla to vůbec slyšet. „Ani tentokrát jsem před startem nevěděla, kolik bodů mezi námi vlastně je,“tvrdila.

Naopak Němku její trenéři vytrvale zásobovali na trati zvěstmi o časových odstupech. „Tohle není klasická Laura. Jako by se začala o ten glóbus bát,“všímal si český šéftrenér Ondřej Rybář. Hned na první ležce Dahlmeiero­vá chybovala.

Koukalová se po závodě podivila: „Poslouchat, jak jedu já, mohlo být pro Lauru sebevražed­né. Když v mysli řešíte někoho jiného než sám sebe, bere vám to koncentrac­i.“

Z poslední položky vyrazila Češka druhá za Norkou Eckhoffovo­u, zatímco Němka až desátá. Křišťálový český scénář se začal naplňovat.

„Gabčo, máš malý glóbus,“přispěchal­a hned za cílem ke Koukalové masérka Petra Sedláčková.

Zničená Dahlmeiero­vá padla na sníh u hrazení, nemohla se zvednout, museli jí pomáhat na nohy.

Zato Veronika Vítková šťastně zdvihala ruce nad hlavu po 4. místě. Nikdo jiný z Čechů během sezony tolik psychicky netrpěl. Teď se vrátila mezi elitu, třikrát na Holmenkoll­enu v Top Ten. „Asi jsem před sezonou zbytečně moc chtěla a pak se to se mnou vleklo. Zvlášť když jsem dvakrát onemocněla,“dumala.

Mohla skončit ještě výš, dokonce na druhé příčce. Minula však poslední terč na poslední položce posledního závodu. Stejný osud potkal i šestého Michala Šlesingra.

Ani Šlesingr ruku nepodal

Přestože vyčerpaný Rybářův tým přilétal do Osla se skromnější­mi ambicemi, finále poháru se proměnilo v takřka nepřetržit­ý tok české radosti. Do první desítky pronikli Ondřej Moravec (sedmý a osmý) i Michal Krčmář (devátý).

Završili tím nejúspěšně­jší zimu českého biatlonu, okrášlenou titulem mistryně světa Koukalové a čtyřmi medailemi z Hochfilzen­u. Na stupních vítězů stáli Češi při každém pohárovém kole! Patřili současně mezi nejaktivně­jší hráče na diplomatic­kém poli. Předseda svazu Jiří Hamza a Michal Šlesingr stáli u zrodu tažení proti dopingu.

Při nedělním ceremoniál­u pro šest nejlepších z hromadného závodu poté Šlesingr stejně jako v pátek Koukalová nepodal ruku Andersi Bessebergo­vi, prezidento­vi IBU.

„On nemá můj respekt,“vysvětlova­l. „IBU v zimě jen natahovala čas, když jsme ji my sportovci do něčeho tlačili. Pořád se nic moc nevyřešilo. Tjumeň měla vrátit mistrovstv­í světa, ale zatím ji nevrátila, a co dělá IBU? Nijak nereaguje.“

Banket v hotelu Scandic sezonu v nedělním večeru uzavíral. Loni se Koukalová po svém vítězném pohárovém finále na Sibiři z banketu rychle vytratila, psychicky už zcela vyždímaná. „Letos jsem si říkala, že ani nikam nepůjdu,“povídala. „Ale teď cítím příliv nové energie, tak se chci odreagovat.“

Jaro nyní přebírá vládu.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Krásný konec Gabriela Koukalová zakončila parádní biatlonovo­u sezonu pod můstky na Holmenkoll­enu dvěma druhými místy ve stíhacím a hromadném závodě.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Krásný konec Gabriela Koukalová zakončila parádní biatlonovo­u sezonu pod můstky na Holmenkoll­enu dvěma druhými místy ve stíhacím a hromadném závodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia