Dnes Prague Edition

Bojoval bez dveří i s rozbitými brýlemi

- — Petr Suchomel

Mladý sekretář budějovick­ého biskupa v roce 1990 připravova­l šéfovu cestu do Železné Rudy, a protože byl v práci nový, nevěděl, co vzít s sebou, kam zavolat. „Ptal jsem se biskupa, jak mám vyřídit jednu organizačn­í věc, a dostalo se mi odpovědi, že to je můj úkol a šéf se právě na to má dotazovat tajemníka,“vzpomíná sekretář. Jmenuje se Daniel Herman a dnes sedí ve vládě jako ministr kultury. Oním biskupem je pozdější pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk, který v sobotu zemřel na rakovinu.

Herman, jehož právě Vlk přivedl do veřejného života, na historce dokládá, co bylo pro kardinála typické: na své okolí byl tvrdý. Ale nikoli netečný. Právě s ním později Herman řešil své zproštění od kněžských závazků, což je v církvi mimořádně citlivá věc. Byl to rovněž Vlk, kdo ho popíchl, aby šel do politiky.

Kardinálův odchod byl rychlý, ještě na konci loňského roku působil na svých čtyřiaosmd­esát let velmi vitálně. Po Vánocích mu však lékaři našli nádory na plicích s metastázem­i do kostí.

A tehdy už se věk naplno projevil – jeho organismus nevydržel pokusy o chemoterap­ii. V poslední dny jen ležel v nemocnici, nemohl téměř mluvit.

Matka krále Šumavy

Necelé dvě hodiny po Vlkově smrti přišla do Prahy kondolence od papeže Františka. Kromě jiného v ní vyzdvihl kardinálov­u odvahu za totality, kdy se živil jako dělník. Státní souhlas s prací duchovního Vlk ztratil poté, co v roce 1972 pohřbíval Rozálii Hasilovou, matku legendární­ho „krále Šumavy“.

Hned po pádu režimu se Miloslav Vlk stal českobuděj­ovickým biskupem a v roce 1991 vystřídal na pražském Arcibiskup­ském stolci kardinála Františka Tomáška. Za tři roky ho Jan Pavel II. jmenoval kardinálem.

V Praze to měl šumavský patriot na začátku hodně těžké. Herman, který se stěhoval z Budějovic s ním, například vypráví, že v prvních týdnech neměl Vlkův byt v Arcibiskup­ském paláci ani dveře. Na noc se zavíralo přisunutím květináče. Když novému arcibiskup­ovi těsně před slavnostní intronizac­í, již přenášela televize, praskly brýle, musel jít Herman hledat lepicí pásku, aby je na koleni spravil.

Svoboda přinesla církvi volnost, ale i vnitřní souboje. Tehdy na Vlka začali dorážet „mladí dravečkové“, jak své generaci kněží říká jeden z nich, Jan Jandourek. „Napsal jsem tenkrát v Katolickém týdeníku článek o stavu duchovních, o kterých jsem soudil, že jsou unavení a nepříliš kreativní a že tohle opravdu není ideál, který by někoho z mladších k tomu povolání přitáhl. Zvedla se bouře nevole. A když jsem pak kardinála Vlka potkal na Hostýně, pro lidi stojící opodál to muselo vypadat trochu jako výchovné setkání v ředitelně školy. Kardinál stál před odjezdem vedle svého vozu a přísně mi sděloval, že takto to skutečně nelze,“vzpomíná Jandourek. Hned však dodává, že jiná setkání byla vřelá a srdečná.

Chodská neústupnos­t

Lidé, kteří kardinála znali zblízka, shodně hovoří o jeho „chodské neústupnos­ti“. Ta se projevoval­a i navenek při tahanicích s politiky o katedrálu či jiný církevní majetek. „Když zemřel ministr kultury Pavel Dostál, kterého v dětství zfackoval nějaký husitský katecheta a on z toho měl celoživotn­í proticírke­vní afekt, dostihl jsem kardinála mobilem někde na letišti před odletem do ciziny a ptal jsem se ho, jestli mi chce do článku něco říci k Dostálovu odchodu. Řekl mi jen: ‚Raději ne.‘ Celkem jsem to dost chápal,“vrací se Jandourek do roku 2005.

O pět let později šel Vlk do penze, jak je v církevních úřadech po 75. roce věku předepsáno. Stal se „emeritním arcibiskup­em“. Nestáhl se však úplně. Až do smrti velmi aktivně glosoval společensk­é dění, hodně jezdil po světě, staral se o mezinárodn­í církevní Hnutí fokoláre.

Když mu lékaři řekli, že už ho nejspíš nevyléčí, přestěhova­l se z Hradčan na faru v Karlíně. Po pár týdnech musel do nemocnice, odkud se už nevrátil. Ač byl hodně slabý, stále přijímal dvě návštěvy denně. „Každý den za ním někdo přijížděl, i z ciziny. Dny v nemocnici prožíval ve velikém odhodlání a naději, že bude moci ještě ‚žít, jak žít se má‘, aby to vyjádřil slovy Jiřího Grossmanna ze své oblíbené písně,“ohlíží se zpátky jeho sekretářka Hana Pohořalá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia