Dnes Prague Edition

Peníze za mlčení

Policie: Při uplácení dotačního úředníka dělali jeho tchán a tchyně „bílé koně“

- Jakub Pokorný, Čdéla Paclíková s přispěním Črtura Janouška

Mlčení a loajalita mají cenu 750 tisíc korun.

Policie se v kauze ROP Severozápa­d zabývá nejen miliardový­mi dotacemi, ale ve srovnání s tím i docela „malicherno­u“částkou tři čtvrtě milionu, kterou zaplatili státu manželé S. z Kroměřížsk­a.

Sedm set padesát tisíc korun byla částka, kterou musel někdejší šéf dotačního úřadu na severozápa­dě Čech a dnes klíčová postava při odhalování dotačních machinací Petr Kušnierz zaplatit jako peněžitý trest. Kvůli dotacím už totiž seděl ve vězení dříve.

Jenže pokutu nezaplatil Kušnierz, ale jeho tchán a tchyně za trochu zvláštních okolností. Vlastně to byli takoví „bílí koně“. Proto i oni dva museli letos v únoru na policii.

Dnes tuto částku detektivov­é chápou jako úplatek a z uplácení obvinili právníka Aleše Dostála, který ji manželům přinesl, aby ji poslali dál. Vlastně měli jen zastřít, odkud peníze skutečně pocházejí.

Detektivov­é podezřívaj­í vlivného podnikatel­e Daniela Ježka, který je rovněž obviněný v ý kauze manipulací dotacemi, že peníze n

á byly původně od m něho a za mlčení je poslal skrze právníka Dostála ke Kusnierzov­ým blízkým, aby peníze zaplatili oni. Ti ostatně u výslechu nijak nezapírali. „Řekl mi jenom (Petr Kusnierz pozn. red.), že jeho advokát Dostál ty peníze dostane a že by je nám dal a že je potřebuje přes náš účet poslat. (...) My jsme s manželem řešili, že mu pomůžeme, ale to nedopadlo, protože jsme neměli peníze,“řekla do protokolu, s nímž se MF DNES měla možnost seznámit, Kušnierzov­a bývalá tchyně. Peníze jí pak prý Dostál přivezl a dal jí prý podepsat „nějaký papír“.

Podle policie si advokát Dostál připravil dokument, ve kterém se uvádí, že naopak manželé kontaktova­li jako první jeho, že za Kušnierze chtějí zaplatit peněžitý trest.

To však už odmítla u výslechu tchyně potvrdit. „Pravdivé to úplně není. Je pravda, že mi Petr řekl, že mám pana Dostála kontaktova­t. Není pravdivé to, že tam dáme vlastní prostředky. My jsme je neměli. Ale je pravda, že Petr řekl, že to máme udělat tak, jako že to platíme my,“popsala upřímně policii tchyně celý „zastírací manévr“. S MF DNES však už hovořit o případu nechtěla. „Máme z toho jen nepříjemno­sti,“ řekla pouze do telefonu. Aleš Dostál má advokátní kancelář v centru Ústí v domě, jenž patří firmě ovládané Danielem Ježkem. MF DNES ho tam minulý týden chtěla navštívit, aby se ho na Kušnierzov­y příbuzné vyptala.

Dostál v kanceláři ve třetím patře nebyl. Do telefonu pak sdělil, že je na horách. „To obvinění samozřejmě znám, podal jsem proti němu stížnost,“řekl pouze Dostál. Své stíhání nechtěl komentovat.

„Vyjádřím se, až celá záležitost skončí,“slíbil právník. Detektivov­é si celou operaci vykládají následovně, a tak to i napsali do obvinění: „(Dostál) vše učinil na příkaz, který mu stejně jako příslušnou finanční částku dal Daniel Ježek, jenž tak učinil v úmyslu zajistit pokračován­í loajality Petra Kušnierze ve vztahu k předmětné zločinecké skupině“.

Policie si myslí, že posel s penězi Dostál se dopustil trestného činu napomáhání korupci. Ale ta mu moc nepomohla.

Jak známo, Petr Kušnierz stejně nemlčel, protože se o něj jeho chlebodárc­i nepostaral­i dostatečně, a stal se korunním svědkem v celé kauze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia