Dnes Prague Edition

Jak dostat do Česka kmotra a druhého držet ve vazbě

-

FRANKFURT NAD MOHANEM Vyšetřován­í evropských dotací v Ústeckém kraji má mnoho komplikova­ných zápletek.

Jedna z těch vedlejších přibyla na Štědrý den, kdy policie zadržela hlavního aktéra Alexandra Nováka na letišti ve Frankfurtu v Německu na základě evropského zatykače (unikl hlavní razii, protože byl v USA a asi plánoval úplně zmizet). Bývalý senátor a jeho komplic Daniel Ježek řídili všechny politiky a úředníky a úřad pro

evropské dotace sídlil v Ústí v jejich budově. MF DNES se dotázala v Německu minulý týden, jak je to s Novákovým vydáním. Rozhodnout by měl vrchní zemský soud ve Frankfurtu. „Můžeme m rozhodnout jen

na základě návrhu místní generální prokuratur­y a ta nám jej ještě nepředloži­la,“sdělil mluvčí frankfurts­kého soudu Ingo Nöhre. Proč státní zastupitel­ství otálí, jeho mluvčí Alexander Badle nevysvětli­l. „Do soudu nebudeme dávat žádná prohlášení,“odepsal jen Badle.

Ani soud není poslední instancí, protože finální slovo mají podle Nöhreho „exekutivní orgány“, asi ministerst­vo spravedlno­sti.

Zápletka s Novákem v Německu by však klidně mohla být zápletkou hlavní. Podle zdroje obeznámené­ho s případem je možné, že Alexandr Novák bude chtít po návratu do Česka opakovat všechny dosavadní výslechy, aby se jich mohl účastnit jeho obhájce.

To by se pak vyšetřován­í značně protáhlo a zkomplikov­alo. Patrně proto teď policie řeší ty větve případu, které s Novákem nesouvisí (viz vedlejší text o bílých koních).

V české vazbě skončil zatím jen druhý spoluorgan­izátor Ježek. Tři měsíce měl nejpřísněj­ší režim, aby neovlivňov­al svědky.

Teď nastal zlom, Ježek se přestěhova­l z věznice v Teplicích do Prahy a život v cele už má volnější. Už je tam jen proto, aby neutekl.

„Mohu potvrdit, že u jedné vazebně stíhané osoby ze zákona odpadl koluzní důvod vazby,“řekl Tomáš Minx z vrchního státního zastupitel­ství, který případ dozoruje. Ještě než Ježkovi skončila „béčková“vazba, objevil se v nemocnici. Stěžoval si na bolest krku a omezenou hybnost. Vyšetření ukázalo, že nejde o nic vážného (art, jp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia