Dnes Prague Edition

Jaro přichází, na svátky bude teplo

-

Dnes je astronomic­ky první jarní den. I když podle předpovědi proprší, už o víkendu o sobě dá jaro vědět. Srážky v příštích čtyřech týdnech budou podle dlouhodobé předpovědi spíše průměrné a teploty i lehce nad průměrem.

PRAHA Rozloučení se zimou o víkendu radost mnoha lyžařům neudělalo. Jak hlásily skiareály na jihu i západě Čech, ve Zlínském kraji anebo v Jeseníkách, návštěvnos­t sjezdovek byla nízká především kvůli dešti nebo mokrému sněhu.

Některé areály už omezily provoz nebo ohlásily konec sezony. Ty nejvýš položené ale oznámily, že stále pojedou. Vesměs plánují provoz do konce března či začátku dubna. Třeba Klínovec očekává, že se zde bude lyžovat zřejmě ještě do poloviny dubna. Lyžuje se především na technickém sněhu, i když o víkendu místy připadl nový. Mnohá střediska pro nadcházejí­cí období nabízejí slevové akce.

Například na hřebenech Krkonoš je okolo 110 centimetrů sněhu, pokrývá ho však ledová krusta. Pod ní je mokrý sníh, který se může uvolnit a spustit laviny. Za poslední dva dny tam napadlo 15 centimetrů sněhu. Nebezpečí lavin přitom hlásí i Jeseníky, konkrétně druhý stupeň.

Jak dlouho se sníh udrží, záleží i na počasí. To lyžařským střediskům tento týden moc přát nebude. Podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) bude právě třetí březnový týden teplotně nadprůměrn­ý. Ačkoliv první dny astronomic­kého jara bude provázet déšť, už na příští víkend předpovědi hlásí slunečno. Na pátek se očekávají už jen přeháňky a maximální teplota vzduchu až 14 °C.

Nejvyšší denní teploty vzduchu tento týden budou většinou kolem 13 °C. Minimální noční teploty budou klesat na 7 až 3 °C, v závěru týdne se však budou pohybovat kolem nuly.

Celkově bude podle meteorolog­ů počasí od 20. března do 16. dubna 2017 teplotně nadprůměrn­é až průměrné.

Předpověď Jak bude v příštích čtyřech týdnech

Od 20. do 26. března V posledním březnovém týdnu a v tom prvním dubnovém se opět ochladí. Teploty by se tak měly dostat blíže k dlouhodobé­mu normálu.

Nejvíce srážek čekají meteorolog­ové právě na přelomu března a dubna, a to s úhrnem v průměru 12 milimetrů. Ostatní týdny v období od poloviny března do poloviny dubna s úhrny kolem 7 mm srážek budou – opět v porovnání s dlouhodobý­mi daty – srážkově průměrné až podprůměrn­é.

Průměrné teploty, zhruba kolem 12 °C přes den a kolem 2 °C v noci, se podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ dají rovněž očekávat v prvním dubnovém týdnu. V tomto období však mohou teploty vzduchu v noci klesnout i mírně pod nulu.

Ve druhém dubnovém týdnu, kdy začínají velikonočn­í svátky, se však už oteplí. Týden od 10. do 16. dubna má být s teplotou vzduchu mírně teplejší než obvykle. Průměrná týdenní maximální teplota by se měla pohybovat v rámci Česka kolem 14 °C a průměrná týdenní minimální teplota pak kolem 3 °C.

Ani pokud jde o déšť, nemá být druhý dubnový týden nijak výjimečný, srážky se vesměs očekávají průměrné. (ČTK, red)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia