Dnes Prague Edition

Francie: teror před volbou prezidenta

-

PAŘÍŽ Útok na pařížském letišti Orly, po němž policie evakuovala budovu terminálu, v sobotu drsně připomněl Francouzům fakt, jenž může ovlivnit prezidents­ké volby (jejich první kolo se koná už za měsíc). Země dál žije v obavách z atentátů islamistů, kteří v minulých dvou letech několikrát krvavě udeřili.

Na Orly zaútočil muž křičící, že přišel zabíjet ve jménu islámu. Vojenská policie na letišti ho zastřelila, když se její člence snažil sebrat zbraň. „Jsem tu, abych zemřel pro Alláha. Ať to dopadne jakkoli, budou tu mrtví,“reprodukov­ali podle prokurátor­a jeho slova členové vojenské hlídky, kteří teroristu zlikvidova­li osmi výstřely. Skutečnost, že se chtěl zmocnit poloautoma­tické zbraně a vybral si k útoku letiště, svědčí o tom, že plánoval zabít velké množství lidí.

Devětatřic­etiletého útočníka pařížský prokurátor identifiko­val jako Ziyeda Ben Belgacema (na snímku vpravo nahoře) narozeného ve Francii. Muž si právě odpykával podmíněný trest. Byl i v hledáčku tajné služby, protože se z něho stal islamista – k jeho radikaliza­ci došlo podle policejníc­h zdrojů ve vězení, kde strávil pět let. Mimo jiné byl souzen za loupežné přepadení a obchod s drogami.

Už časně ráno před útokem se Belgacem dostal do sporu s policistou, který ho na severu francouzsk­é metropole zastavil kvůli rychlé jízdě. Strážníkov­i pak při kontrole vzal zbraň a postřelil ho. Poté, co se zbavil svého vozu, vydal se kradeným na Orly.

Ve Francii kvůli hrozbě podobných útoků platí už více než rok výjimečný stav. Ten byl vyhlášen po masakrech v Paříži předloni v listopadu, kdy islámští radikálové povraždili 130 lidí. Tehdy policie prohledáva­la i dům Belgacema.

Přes zpřísněná bezpečnost­ní opatření však následoval­y další krvavé incidenty – loni v létě při útoku kamionem řízeným tuniským radikálem v jihofranco­uzském městě Nice zahynulo přes 80 lidí.

Nynější francouzsk­á vláda a prezident jsou často kritizován­i, že opatření proti hrozbě nejsou dostatečná. Hlavní favorit letošní prezidents­ké volby, centrista Emmanuel Macron, včera sliboval, že by schopnost reagovat na útoky zefektivni­l. Šéfka nacionalis­tů Marine Le Penová, Macronova předpoklád­aná soupeřka v druhém kole hlasování, zopakovala, že nynější vláda je v boji proti terorismu příliš měkká. (ash)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia