Dnes Prague Edition

Německo odmítlo tvrzení Trumpa, že země dluží NATO

-

BERLÍN Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová se včera ohradila proti tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Německo dluží Severoatla­ntické alianci (NATO) ohromné množství peněz. Šéf Bílého domu to napsal v sobotu na Twitteru v souvislost­i s pátečním setkáním s kancléřkou Angelou Merkelovou v Bílém domě.

„V NATO neexistuje žádný dlužní účet. Že jsou dvě procenta z HDP (hrubého domácího produktu) na obranu, jichž chceme dosáhnout v polovině příštího desetiletí, určena výhradně pro NATO, není pravda,“citovala agentura DPA vyjádření Leyenové.

Trump si již dříve důrazně stěžoval, že řada členských zemí Aliance nedává na obranu dostatečné finanční prostředky. Po jednání s Merkelovou ve svém hodnocení schůzky napsal na svém twitterové­m účtu, že „Německo dluží NATO ohromné množství peněz a Spojené státy musí být placeny víc za silnou a velmi drahou obranu, kterou poskytují Německu“.

Výdaje na obranu podle Ursuly von der Leyenové zahrnují i mírové mise Organizace spojených národů, evropské mise a také účast na boji proti terorismu hnutí Islámský stát.

Členské státy NATO se dohodly, že do roku 2024 zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta HDP. Nyní to většina zemí včetně Německa či Česka nesplňuje. Německo v současnost­i dává na obranu přibližně 1,2 procenta HDP.

K výdajům na obranu se včera vyjádřil Nepodal. Neslyšel? i německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Na mimořádném sjezdu SPD, kde opouštěl post předsedy, řekl, že neví, kde by na to Německo vzalo. Peníze by využil jinak. Podle něj není správné uvažovat o výdajích na obranu ve výši dvou procent HDP ve chvíli, kdy Německo zároveň usiluje o splnění cíle dávat 0,7 procenta HDP na rozvojovou pomoc. (ČTK, zah)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia