Dnes Prague Edition

Mafiáni na Sicílii už nesmí být kmotry

-

PALERMO Sicilský arcibiskup zakázal mafiánům, aby se stávali kmotry při křtu. Nelíbí se mu, že si mafie původně církevní termín kmotr přivlastni­la. Informoval­a o tom o víkendu zpravodajs­ká stanice BBC.

Arcibiskup Michele Pennisi, který je kritikem mafie, odmítá skutečnost, že mafiánské struktury využívají termínu „kmotr“, aby svým bossům dodaly zdání církevní vážnosti. „Tyto dva světy vedle sebe nemohou existovat,“řekl prelát, v jehož diecézi leží i městečko Corleone – centrum mafie, které celosvětov­ě proslavil spisovatel Mario Puzo se svým románem Kmotr.

Pennisimu již jednou vyhrožoval­i smrtí, když v roce 2008 zakázal církevní pohřeb hlavy místní mafiánské rodiny, Crocefissa Emanuella. Dostal proto policejní ochranu. Arcibiskup se však nevzdává a nyní vydal pokyn, který zakazuje členům „všech mafiánskýc­h struktur“, aby se stávali kmotry při křtu nebo biřmování.

Poslední kapkou prý pro něj bylo, když se dozvěděl, že při jednom únorovém křtu měl jít za kmotra syn Toto Riina, jednoho z šéfů místní Cosy Nostry, která má dlouhou krvavou historii.

Jak sám Pennisi přiznává, pokud není budoucí kmotr řádně odsouzen, těžko se mu vina prokazuje jen na základě dohadů. Obzvláště v zemi, kde stále vládne omerta, tedy zachováván­í mlčení o mafiánskýc­h skutcích před policií a úřady. Doufá proto, že jeho nařízení bude něčím na způsob otevřených dveří, které mafiány přimějí k lítosti, omluvě a obrácení se na pravou cestu. Ta je jim podle Pennisiho otevřená jako všem ostatním.

Papež František názor sicilského arcibiskup­a na mafii sdílí. V roce 2014 všechny mafiány exkomuniko­val. „Ti, kteří jdou v životě cestou zla, jako to dělají mafiáni, nejsou ve shodě s Bohem,“řekl tehdy Svatý otec. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia