Dnes Prague Edition

Návrat po mateřské: matkám chybějí zkrácené úvazky

-

PRAHA Nezaměstna­nost je rekordně nízká, přesto v tuzemsku v porovnání s ostatními evropskými státy pracuje velmi málo žen s dětmi do šesti let. Společně se Slovenskem a Maďarskem se pohybujeme na konci žebříčku. I přes jasná negativa však ženy nemají mnohdy na výběr. Málokterá firma totiž nabízí práci na zkrácený úvazek.

Sedm z deseti matek si podle průzkumu platformy Byznys pro společnost, jehož se zúčastnilo 436 matek, myslí, že hlavní překážkou návratu do práce je nedostateč­ně flexibilní pracovní doba, například právě v podobě zkráceného úvazku. Dvě pětiny se do původního zaměstnání nevrátily kvůli neochotě zaměstnava­tele či zrušení pracovního místa.

„Největší problém vidí ženy v nedostateč­ně flexibilní­m trhu práce, který nemusí znamenat pouze zkrácené úvazky. Ty mohou být paradoxně v některých profesích již finančně nemotivačn­í,“uvedla Pavlína Kalousová, předsedkyn­ě Byznys pro společnost.

Podle zaměstnava­telů se 35 procent žen vrací zpět do zaměstnání v období mezi dvěma až třemi roky od nástupu na mateřskou dovolenou. Třicet procent matek se vrací po delší době než třech letech, naopak 17 procent z nich zůstává doma na rodičovské dovolené maximálně do 1 roku od nastoupení na mateřskou nebo rodičovsko­u.

„Odchod od dítěte nebyl snadný, ale v rozhodnutí mne podpořil manžel a také zaměstnava­tel, který má program pro návrat maminek z mateřské. Rovnou jsem se proto vrátila na plný úvazek, ale dnes bych volila raději pozvolný přechod ve formě zkráceného úvazku,“shrnula své zkušenosti Kateřina Rothbauer Bernardová, která se rozhodla pro návrat do práce, když bylo jejímu potomkovi půl roku.

„Počátkem 90. let rezonoval ve společnost­i názor, že ženy by měly své děti vychovávat doma. K tomu se přidala klesající porodnost, a tak se začaly rušit jesle, ve kterých bylo v Českoslove­nsku přes 60 tisíc míst. V roce 2011 to bylo jen kolem 1 400. To ženám vzalo možnost svobodné volby,“vysvětluje Vojtěch Krebs, odborník na sociální politiku a profesor Vysoké školy ekonomické.

Nevyužitým potenciále­m žen se zabývá i ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV). „V ČR je nízká zaměstnano­st žen s malými dětmi a také málo mužů, kteří čerpají rodičovsko­u dovolenou. Může za to mimo jiné i výše dávky, která má dopad na rozhodnutí, kdo z rodičů zůstane doma,“vysvětlila Martina Štěpánková Štýbrová z odboru rodinné politiky a politiky stárnutí MPSV. Ke sladění pracovního a soukromého života by měla napomoci především podpora služeb, které se týkají péče o děti. „Zjistili jsme, že je tento krok velice vítaný. Například do pilotního projektu mikrojeslí se nám přihlásilo 72 subjektů,“informoval­a Štěpánková Štýbrová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia