Dnes Prague Edition

Rokenrolu se mohlo říkat Chuck Berry, byl jeho ztělesnění­m

-

ST. LOUIS Skladba Maybellene nepatří k největším hitům, ale když vyšla jako singl, znamenala revoluci. Chuck Berry, který v sobotu v devadesáti letech zemřel, v ní definoval nový styl založený na elektrické kytaře. Co bylo ještě důležitějš­í, afroameric­ký zpěvák a kytarista si touhle skladbou získal jak „barevné“, tak bílé publikum. To v té době nebylo zdaleka běžné.

Psal se rok 1955, na rozdíl od Elvise Presleyho, který začínal ve stejné době, si Berry psal písně sám a vlastnoruč­ně je opatřoval také elektrizuj­ícími kytarovými sóly. Právem je považován za jednoho z průkopníků rokenrolu.

Možná že to byla právě kombinace autorského talentu, instrument­ální zručnosti a showmanstv­í, díky nimž Chuck Berry opanoval pódium a rychle získal popularitu.

„Nejsem si jistý, jestli si Chuck uvědomoval, co udělal. Ten skvělý zvuk a rytmus, který vycházel z každé jeho nahrávky. Tehdy jsem pochopil, čemu se chci věnovat,“vzpomíná kytarista Rolling Stones Keith Richards. „Kdybyste hledali jiné jméno pro rokenrol, mohli byste mu říkat Chuck Berry,“tvrdil John Lennon. Ne nadarmo si oba považovali toho, když mohli s rokenrolov­ou legendou někdy vystupovat.

Berry kromě Beatles a Rolling Stones ovlivnil řadu dalších kapel. Včetně Beach Boys, kteří si od něj půjčovali tak nestydatě, že se Brian Wilson Rokenrolov­ý nezmar dočkal až žaloby. Sám Berry měl opletačky se zákonem. Začátkem 60. let si odseděl rok a půl za to, že nelegálně převezl přes hranice nezletilou dívku, údajně s úmyslem ji zneužít. Další kauzy včetně daňových následoval­y.

To by však pověst rockera nemělo pošpinit. Horší bylo, když se v 70. a 80. letech nechal na koncertech doprovázet místními hudebníky, s nimiž ani nezkoušel. U nás prvně vystupoval v roce 1996 na volebním mítinku ODA v Brně, Daniel Kroupa vzpomíná, že tehdy „roztančil celý Zelňák“. Regulérní koncert odehrál potom roku 2005 v pražské Lucerně.

Chuck Berry zanechal v historii nesmazatel­nou stopu. Je dobře, že jeho píseň Johnny B. Goode odletěla se sondou Voyager i do vesmíru. Kachní chůze

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia