Dnes Prague Edition

Muž, který prorazil zátaras, policii dál uniká

-

PRAHA Stále na útěku včera zůstával Petr Votava, který minulý týden prorazil policejní zátaras a unikl zatčení. „Petr Votava dosud zadržen nebyl. Probíhají standardní policejní úkony,“přiblížil stav pátrání policejní mluvčí Jan Daněk.

Votava se zatím ani nešel udat na policii, jak to naznačoval­a jeho známá. „Slíbil, že za nimi přijde sám. Chce to určitě udělat. Půjde se přihlásit,“řekla tato žena TV Prima.

Zásahovka se dvaatřicet­iletého Votavu pokusila zatknout minulý týden ve čtvrtek v Ořechu západně od metropole, mimo jiné proto, že nenastoupi­l do vězení za majetkovou kriminalit­u. Policisté ho chtěli zadržet ve Škodě Octavii, kterou používal. „Auto bylo v policejníc­h evidencích vedeno jako odcizené, a to od začátku března,“uvedl poručík Tomáš Hulan z pražské policie.

Past měla sklapnout v Karlštejns­ké ulici v úseku, kde provoz byl kyvadlově veden jen v jednom pruhu. Jenže uprchlík na policejní příkazy nereagoval, naboural policejní auto, v protisměru zasáhl vůz s vylekanou řidičkou a ujel. „Šlo naštěstí o náraz v malé rychlosti, nedošlo proto ke zranění žádného z aktérů této kolize,“uvedl Hulan. Při zákroku policisté také několikrát vystřelili, uprchlíka to však nezastavil­o.

Policie do pátrací akce nasadila i vrtulník. V Lahovicích, asi deset kilometrů od místa střetu, však objevili již jen potlučenou a opuštěnou Votavovu škodovku.

„To, že měl zbraň v autě, to byla airsoftová pistole a určitě nebezpečný není. Neublížil by určitě nikomu,“řekla TV Prima Votavova známá. I podle policejní databáze hledaných osob není Votava nebezpečný, lidé se však o jeho zadržení nemají rozhodně pokoušet, ale neprodleně oznámit jeho pohyb na policejní tísňovou linku.

V policejní databázi hledaných z metropole je registrová­no okolo několika desítek osob. Podle policejníc­h zkušeností je přibližně polovina hledaných dopadena do jednoho roku. Jsou však i rekordmani, například František Procházka, hledaný kvůli krádeži půl miliardy korun. Ten zůstává v registru hledaných již více než devět let.

O detailech, jak vypadá pátrání po hledaných, se policisté moc nezmiňují. Mezi používané postupy pátračů patří například „napíchnutí“telefonů či nenápadný dohled nad místy či osobami, k nimž mají hledané osoby blízko.

Pokusy o proražení policejní blokády nebývají v Praze příliš časté. Jednou z nejznámějš­ích kauz se v poslední době stal únik Pavla Hambergera. Zdrogovaný muž ujížděl hlídkám z Prahy až do Plzně. Loni Hambergera poslal Městský soud v Praze na osm a půl roku za mříže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia