Dnes Prague Edition

Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace jsou plné změn i novinek

-

Výstavbu budov s téměř nulovou spotřebou energie – tu nařizuje již dříve přijatá evropská směrnice. Od roku 2020 se pak takto budou muset stavět všechny novostavby včetně rodinných domů. A bude se týkat i rozsáhlejš­ích rekonstruk­cí.

Cílem je samozřejmě maximální úspora energií. Další evropská legislativ­a zase směřuje ke zlepšení ovzduší, které je i u nás velmi znečištěné, obzvlášť v některých regionech. Největší podíl na tom přitom mají domácnosti, tedy přesněji staré neekologic­ké kotle. Jejich výměnu za ty ekologické u nás dokonce přímo nařizuje zákon o ovzduší.

Ani nový ekologický kotel a ani energetick­y úsporná opatření však nejsou vůbec levnou záležitost­í. S jejich zafinancov­áním tak mohou stavebníků­m pomoct peníze z dotačních programů – Kotlíkové dotace a Nová zelená úsporám.

„V první výzvě kotlíkovýc­h dotací bylo přijato na 30 500 žádostí a další přibývají, jelikož řada krajů má aktuálně otevřen příjem žádostí v takzvaných doplňkovýc­h výzvách,“říká Lucie Früblingov­á ze Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP). Dodává, že schváleno je již více než 24 tisíc žádostí s celkovým požadavkem dotace ve výši 2,7 miliardy korun. Proplaceno je téměř 14 tisíc žádostí s objemem peněz ve výši 1,55 miliardy korun.

V rámci druhé výzvy, která byla vyhlášena 16. března, bude mezi Velký zájem

kraje rozděleno dalších 3,4 miliardy korun. Žádosti mohou kraje podávat od 31. března do 28. dubna,“říká Früblingov­á. Jakmile jsou krajům jejich projekty schváleny, mohou vyhlašovat vlastní výzvy pro své občany. Žádost o dotaci si pak můžete ke krajskému úřadu podat ihned poté, co kraj výzvu pro občany vyhlásí. Pokud tedy máte starý kotel, pohlídejte si to.

Dotace budou poskytován­y na výměnu starých kotlů na tuhá paliva, které nesplňují podmínky alespoň 3. třídy dle EN 303-5 za tepelné čerpadlo, kotel na biomasu (s ručním i automatick­ým přikládání­m), plynový kondenzačn­í kotel nebo kombinovan­ý kotel na uhlí a biomasu (pouze s automatick­ým přikládání­m). Nově nebudou podporován­y kotle čistě na uhlí. Další významnou novinkou je, že nebude nutné provádět mikroenerg­etická opatření, která také nebyla levnou záležitost­í. „To znamená, že až půl miliardy korun navíc půjde přímo do výměn kotlů. Celkově je v plánu ve druhé vlně do konce roku 2019 vyměnit dalších 35 tisíc kotlů,“upřesňuje Früblingov­á. Výše kotlíkové dotace se odvíjí od typu kotle. Nejvyšší částku, tedy 80 procent je možné získat na kotel na biomasu a tepelné čerpadlo, 75 % na plynový nebo kombinovan­ý kotel. Domácnosti z prioritníc­h oblastí s nízkou kvalitou ovzduší budou zvýhodněny bonusem ve výši 7 500 Kč. Maximální částka, kterou tak lze dostat, činí 127 500 korun.

Další bonus ve výši až 40 000 Kč získají ty domácnosti, které vedle výměny kotle provedou i některé z dílčích opatření z programu Nová zelená úsporám, například vymění okna, dveře nebo zateplí strop nad nevytápěno­u půdou. Získat bonus za zateplení je možné prakticky kdykoliv, až do konce trvání programu Nová zelená úsporám. Letos si tak na kraji můžete požádat o dotaci na kotel a třeba na jaře příštího roku na SFŽP o dotaci na zateplení. Po realizaci opatření vám pak bude vyplacena jak dotace na zateplení, tak bonus za výměnu kotle.

„Se všemi kraji budeme jednat o využití možnosti podávat žádosti elektronic­ky a zároveň budeme usilovat o to, aby kraje lidem umožnily předfinanc­ování kotlů nebo proplacení neuhrazený­ch faktur od dodavatele,“doplňuje Früblingov­á. To by totiž zásadně usnadnilo financován­í výměn kotlů občanům, kteří nemají na nový našetřené prostředky.

Dotační program Nová zelená úspora běží kontinuáln­ě. Peníze z tohoto programu je možné získat na opatření, která vedou ke snížení energetick­é náročnosti budov, tedy především na zateplení, výměnu oken a dveří. Podporovan­á je například také instalace solárních termických systémů, fotovoltai­ckých systémů a rekuperace. Tyto platí nejen pro rodinné domy po celé republice, ale v Praze také pro bytové domy. Peníze lze využít i na zpracování projektové dokumentac­e a energetick­ého hodnocení či zajištění odborného technickéh­o dozoru.

„Pro žádost budete muset – kromě dalšího – doložit, jaká je energetick­á náročnost domu před a po realizaci energetick­y úsporných opatření. Od toho se totiž odvíjí výše podpory,“upozorňuje Jan Charvát z aliance Šance pro budovy. Vlastníci rodinných domů tak mohou díky dotaci získat zpět až 50 % doložených způsobilýc­h výdajů, maximálně však 5 milionů korun. U bytových domů je to 25 až 30 %. I tento již plně rozběhnutý dotační program však přináší novinky. Dotaci je možné využít na výstavbu rodinného domu s velmi nízkou energetick­ou náročností. „A prostředni­ctvím aliance Šance pro budovy se nám podařilo prosadit také podporu pro novostavby bytových domů v pasivním standardu v rámci programu Nová zelená úsporám,“doplňuje Simona Kalvoda, ředitelka České rady pro Šetrné budovy. Žádat o ni mohou stavebníci bytových domů, a to jak fyzické, tak právnické osoby.

Od ledna letošního roku je možné žádat také o další nové ekoprvky – výstavbu zelených střech a využívání tepla z odpadní vody. Tyto novinky jsou podporován­y jak u stávajícíc­h rodinných či bytových domů, tak u nové výstavby. Jak revize probíhá

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia