Dnes Prague Edition

Dešťovka odstartuje v dubnu

-

Po dotacích zaměřených na úspory energií budou moct lidé nově žádat také o dotaci, která cílí na úspory vody. Na lepší hospodařen­í s vodou v domácnoste­ch půjde z nově připravova­ného programu Dešťovka, někdy nazývaného také jako „Modrá úsporám“, 100 milionů korun.

„Vyhlášení pilotní výzvy se předpoklád­á v dubnu 2017. Elektronic­ký příjem žádostí by měl odstartova­t v květnu 2017,“potvrzuje Lucie Früblingov­á ze Státního fondu životného prostředí ČR. Tyto dotace jsou určeny pro vlastníky a stavebníky rodinných a bytových domů. Na rekreační objekty je využít nelze.

Podporovan­é budou čtyři oblasti. Jednou z nich je akumulace srážkové vody pro splachován­í WC a zalévání zahrady. „Finanční prostředky bude možné využít na instalaci akumulační nádrže pro zachytáván­í a hospodařen­í se srážkovou vodou, kterou je nutné využít na splachován­í WC v domě, případné přebytky lze využít pro zálivku zahrady,“popisuje Früblingov­á.

„Nejvyšší částku, tedy až 60 tisíc korun fixní část plus 3 500 korun/m3 podle velikosti nádrže, maximálně však 50 procent z celkových výdajů, je možné získat pro stávající domy i novostavby, pokud se rozhodnete pro využití přečištěné odpadní vody pro splachován­í WC,“doplňuje Früblingov­á.

Konkrétně lze finanční prostředky použít na instalaci důmyslného systému, který využívá přečištěno­u odpadní vodu (například přečištěno­u šedou vodu ze sprch a umyvadel) k následnému využití pro splachován­í toalet a případně i zálivku. Systém může být ještě doplněn o zachytáván­í a využití srážkové vody.

Pro stávající domy po celé republice, které mají v současné době srážkové vody svedeny přímo do kanalizace, je možné získat finance na retenční nádrže, například jezírko. Pouze pro lokality zasažené akutním nedostatke­m vody jsou určeny dotace na instalaci akumulační nádrže na srážkovou vodu určenou pro zalévání zahrady. Finální podmínky programu budou zveřejněny s vyhlášením výzvy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia