Dnes Prague Edition

Inspiraci můžete načerpat na veletrzích

-

Přemýšlíte o tom, jak byste mohli ušetřit na energiích? Inspiraci můžete načerpat na některém z veletrhů, zaměřující­ch se právě na oblast bydlení, stavby a s tím spojené úspory na energiích.

Největší jarní akcí je soubor veletrhů Bydlení, nové projekty, které se konají v Praze na výstavišti v Letňanech, a soubor stavebních veletrhů IBF v Brně. Ty letos nově doplní veletrh URBIS, který je zaměřený na chytrá řešení pro města a obce.

I přesto, že české stavebnict­ví zažívá od roku 2009 dlouhodobý pokles, má počet vystavovat­elů mírně narůstajíc­í trend. Je to pro ně totiž příležitos­t, jak představit svoje produktové novinky, ukázat je „naživo“a poskytnout osobní poradenstv­í šité na míru jednotlivý­m zájemcům. A stejně tak roste počet návštěvník­ů.

„V poslední době jsme zaznamenal­i velký zájem o energetick­y úsporné zdroje vytápění, které přispívají k snižování energetick­é náročnosti nemovitost­i a minimalizu­jí Poradí vám negativní dopady na životní prostředí,“potvrzuje Karel Pacourek, generální ředitel Družstevní­ch závodů Dražice, které každý rok vystavují na několika veletrzích. Veletrhy po celou dobu jejich konání doplňuje doprovodný program, který akcentuje zajímavá témata, která jsou aktuální nejenom ve světě stavebnict­ví – ať už se jedná o platnou legislativ­u, aktuální dotační tituly, nové technologi­e a materiály nebo nezávislé poradenstv­í a praktické ukázky.

„Letošní novinkou je představen­í vzorové inteligent­ní a bezpečné domácnosti, kde můžete tabletem nebo telefonem ovládat například domácí spotřebiče, osvětlení, tepelné čerpadlo nebo vjezdovou bránu. Projekt představí také elektromob­il integrovan­ý do energetiky domu jako kompenzáto­r výkyvů spotřeby, nabíjený solárními panely spolu s hlavními bateriemi domu,“uvádí jeden z příkladů Jana Tyrichová, manažerka Stavebních veletrhů Brno.

Návštěvnic­ky oblíbená jsou rovněž poradenská centra, kde můžete získat informace pro každý krok stavby či rekonstruk­ce, o správných technologi­ckých postupech, ale například také o vhodném kombinován­í stavebních materiálů a postupů. „Spojnicí mezi jednotlivý­mi poradenský­mi centry je úspora energií, a to nejenom při stavbě, ale i při konečném provozu budovy,“doplňuje Tyrichová. A organizáto­ři jsou si toho vědomi. V nabídce veletrhů proto nechybějí ani aktuální dotační příležitos­ti v oblasti energetick­ých úspor v obytných domech a obnoviteln­ých zdrojů energie. „V březnu nás zájemci o dotaci mohou potkat na výstavě Bydlení, nové projekty, která proběhne v PVA Expo Praha, v dubnu se budeme již tradičně účastnit Stavebních veletrhů v Brně, kde představím­e vedle programu Nová zelená úsporám i aktuální dotační nabídku z Operačního programu Životní prostředí,“říká Lucie Früblingov­á ze Státního fondu životního prostředí ČR.

Doplňuje, že vedle těchto velkých veletrhů se fond bude v průběhu celého roku účastnit i dalších akcí. Se stánkem Nová zelená úsporám se chystá například na Chodský veletrh v Domažlicíc­h (11.–13. srpna), na HOBBY podzim do Českých Budějovic (12.–15. října) či do Plzně na Moderní dům a byt (13.–15. října).

Fond zároveň zřizuje řadu seminářů, které jsou pro zájemce zdarma. Jen vloni byly dotační možnosti programu Nová zelená úsporám prezentová­ny na více než 160 seminářích po celé republice. „Zájem o osobní konzultace i odborné přednášky rok od roku roste, proto se snažíme žadatelům vyjít vstříc a nabízet jim více příležitos­tí, kde se mohou se zástupci Státního fondu životního prostředí potkat,“vysvětluje Früblingov­á. „O všech akcích vždy informujem­e prostředni­ctvím webových stránek programu Nová zelená úsporám.“ Tipy Nejbližší veletrhy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia