Dnes Prague Edition

Slovenské tango v brankovišt­i

V extraligov­ém semifinále mohou chytat jenom brankáři ze Slovenska. Proč?

-

Marek Čiliak s brněnskou Kometou už v semifinále hokejového play-off je. A po kvapíkovém postupu slyšel i od sparťanské­ho kapitána Jaroslava Hlinky: „Chytal perfektně. Kometu držel a my nenašli recept, jak ho překonat.“

Patrika Rybára z hradeckého Mountfield­u dělí od semifinále jediná vychytaná výhra. Lépe než soupeři jsou na tom po včerejšku i Ján Lašák z Liberce a jeho chomutovsk­ý jmenovec Laco. A tak je dost možné, že jde-li o gólmany, ponese se boj o titul ve slovenské režii.

Nic překvapivé­ho, protože z osmi účastníků play-off má slovenskou jedničku pět (!) klubů (kromě zmíněných ještě Litvínov), navíc v Třinci je dvojkou Peter Hamerlík, který ale včera nastoupil od začátku. A zpívá-li skupina Chinaski, že „každá česká vlajka má slovenský klín“, pak situaci v tuzemské lize lze lehce parafrázov­at, jen místo slova „vlajka“vložte „branka“.

„Je to dobrá známka pro slovenský hokej,“tvrdí Čiliak. Pro slovenský jistě. Co však pro ten český? A čím to je, že extraliga zažívá takový příliv slovenskýc­h brankářů?

„Zásadním faktorem jsou tabulky. Za slovenskéh­o gólmana je nemusíte platit. Pokud si můžete vybrat mezi českým a slovenským brankářem na stejné úrovni, přičemž za českého platíte tabulkovné, je jasné, že si vyberete levnější variantu,“popisuje Zdeněk Orct, dříve skvělý ligový brankář a dnes trenér gólmanů v Litvínově.

A jeho klub je i důkazem, jak slovenská expanze funguje. Když před dvěma lety po titulu odcházel Pavel Francouz do Ruska, přál si trenér Rulík místo něj Pavla Kantora z Hradce Králové. Jenže marně.

Místo statisíců, které by za Čecha Kantora museli zaplatit, vzali raději Slováka Januse. Zdarma. „Z ekonomické stránky tomu rozumím. Z profesní mě to štve. Mám vytipované­ho brankáře v první lize. Ale pak se podívám, že ho vlastní ten a ten tým, a jsme na začátku,“říká Orct.

Zkrátka koupit českého gólmana z jiného klubu je drahý špás, a tak se týmy dívají do ciziny, přičemž Slovensko je první volba. Navíc zdejší brankáři jsou prověření, kvalitou rozhodně nezaostáva­jí, což dokazuje i letošní play-off. A přesun

slovenskýc­h do Česka je láká. „Pro ty kluky je to krok dopředu, česká liga má vyšší kvalitu, i finančně si zřejmě polepší. To dobří čeští gólmani nejdou na Slovensko, jdou chytat ven,“přidává Orct další proslovens­ké důvody.

Ano, výteční čeští gólmani jako Francouz či Furch odešli do KHL, další reprezenta­nti jsou v NHL, mnohé naděje v amerických juniorkách. Přesto může být příliv Slováků pro národní tým časovanou bombou. Je logické, že na exponované­m místě v sestavě nechtějí kouči experiment­ovat a čekat, až gólman z jejich produkce dozraje. Proto hledají jedničku v cizině. „Klub si vychovává brankáře, ale ti se potřebují vychytat. Je těžké je po juniorce postavit do extraligov­é branky. Od nás také občas někdo chce mladého brankáře, ale i on nám musí zaplatit tabulky, což ho často odradí. Je to začarovaný kruh,“ví Orct.

Jednotlivé příběhy slovenskýc­h brankářů, kteří teď bojují o titul, však velí nezobecňov­at. Ano, 23letý Patrik Rybár, syn někdejšího slovenskéh­o reprezenta­nta, si rozhodně po dvou letech ve slovenské lize teď v Hradci polepšil. Nejspíš i 35letý Ján Laco po pěti sezonách v KHL bere chomutovsk­ou štaci jako lukrativně­jší destinaci než úplný návrat domů. Ale osudy Lašáka a Čiliaka, dvou odchovanců zvolenskéh­o hokeje, se v lecčems liší.

37letý Lašák ve slovenské lize odchytal jen 59 zápasů, což je skoro stejné číslo jako během minulé sezony v Liberci. Naopak v Česku je letitou stálicí, vždyť roky patřil Pardubicím, se kterými získal titul. Loni ho zopakoval u Bílých Tygrů.

I Čiliak je „českou“jistotou. Před 11 lety, v jeho patnácti, ho zlanařila Kometa. Vyhlédla si ho na slovenském mistrovstv­í 9. tříd a Čiliak tehdy neváhal, byť později ve slovenskýc­h klubech hostoval. „Myslím, že to bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohl v kariéře udělat.“

Už před třemi lety zažil s Kometou finále, teď se o něj bude rvát znovu. A nejspíš bude stát na druhé straně také Slovák. „Všichni jsou to výborní gólmani, což ukazovali celou sezonu,“říká ke krajanům.

Tak která česká branka bude mít nejlepší slovenský klín? Ján Lašák a Patrik Rybár Marek Čiliak

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia