Dnes Prague Edition

Slavia baví, ale nevede: 1. místo jí vyrvala Plzeň

-

KARVINÁ Kritickou situaci zvládli fotbalisté Plzně bravurně. Na hřišti Karviné v krásném utkání dvakrát prohrávali, ale v 89. minutě trefil hostující Hořava vítězný gól na 3:2.

Ten však provázely emoce. Hořava vypálil k tyči z hranice vápna odražený míč, který pouštěl mezi nohama nadskakují­cí plzeňský stoper Hejda. A ten byl na hraně ofsajdovéh­o postavení. Pro rozhodčí velmi těžká situace. „Hejda mi bránil v zákroku. Neříkám, že bych to měl, ale Tak jsme první, no a co? bránil,“řekl pro O TV Jan Laštůvka, brankář Karviné.

Opakované záběry ukázaly, že gól byl regulérní a o ofsajd nešlo.

Plzeň šla za vítězstvím. Na úvodní gól explzeňáka Wágnera zareagoval­a až v 72. minutě, kdy přesně hlavičkova­l Bakoš. To už měla na hřišti jen tři obránce. Nezlomil ji ani další zásah Karviné jen pár desítek vteřin po vyrovnání. Nejdřív předvedl nejzářivěj­ší moment nového angažmá kritizovan­ý záložník Ivanschitz, který ve vápně zasekl balon a pálil k tyči. O Hořavovi už byla řeč...

„Hodně cenná výhra. Musíme být spokojení. Dobře jsme kombinoval­i, Branka: 13. Wágner (1:0), 72. Bakoš (1:1), 75. Budínský (2:1), 83. Ivanschitz (2:2), 89. Hořava (2:3). Rozhodčí: Zelinka - Kotík, Antoníček. ŽK: Šisler, Wágner, Laštůvka, Eismann Krmenčík. Diváků: 4 830. Poločas: 1:0. Karviná: Laštůvka 1.5 - Moravec 3 (90. Jovanovič), Hošek 2, Košťál 2, Eismann 2.5 - Janečka 2.5, Šisler 3 - Budínský 2, Panák 2 (79. Puchel), Kalabiška 2.5 (90. T. Weber) Wágner 2. Trenér J. Weber. Plzeň: Kozáčik 3 - Matějů 4 (46. Krmenčík 2), Hejda 2, Hubník 2, Limberský 2 - Hromada 3 (63. Ivanschitz 2), Hrošovský 2.5 - Kopic 3 (83. Kovařík), Hořava 2.5, Zeman 2.5 - Bakoš 2. Trenér Pivarník. střely na branku

4:8 střely mimo 3:6 (jsl) rohy hodnocení 1:15 2:2

takhle by měly vypadat výkony Plzně,“pochvalova­l si trenér Roman Pivarník.

Jeho tým čelil v minulých týdnech kritice, kterou sám kouč označil za „mediální kampaň“. Plzeň však hrála opravdu mizerně, v zákulisí se navíc mluvilo o tom, že Pivarník může být reálně odvolán. Stačilo, aby žádaný kouč Pavel Vrba řekl ano. To se (zatím) nestalo.

Teď by byla změna trenéra – vzhledem k okolnostem – docela kuriózní. Plzeň se vrátila na první místo ligy před Slavii. Devět kol před koncem má jednobodov­ý náskok před týmem z Edenu, třetí Sparta je za Plzní už o 10 bodů! Navíc Plzeň v Karviné předvedla nejlepší jarní výkon. „Vystupňova­li jsme tempo i tlak a dali jsme góly. Hra o titul je stále otevřená,“řekl Pivarník.

To je pravda. Výkon, spousta šancí i výsledek můžou přinést před reprezenta­ční pauzou uklidnění pro tým i Pivarníka. Anebo ne?

Klid je každopádně ve Slavii, ač po remíze 1:1 v Liberci přišla o pozici lídra ligy. „Vezeme jenom bod, takže jsme zklamaní. Nicméně předvedená hra se lidem musela líbit. Tímhle směrem by se to mělo ubírat, byť jsme v boji o titul ztratili,“uvedl kouč Jaroslav Šilhavý, pod jehož vedením tým stále ještě neprohrál – v lize přesně 17 zápasů!

V Liberci Slavia dominovala, bavila, ale výhru neurvala. „Z pěti jarních zápasů máme třináct bodů, takže forma týmu je asi na dobré úrovni,“povídal Josef Hušbauer, jemuž výborný výkon pomohl k dodatečné nominaci do reprezenta­ce na zápasy s Litvou a San Marinem.

Po ligové přestávce čeká Slavii v neděli 2. dubna velké derby proti Spartě. Je jisté, že do něj půjde bez dvojice Bořil–Sýkora. Oba se v Liberci vykartoval­i. „Samé špatné zprávy, je to komplikace, ale musíme si poradit,“reagoval Šilhavý. Bohemians sice díky Markovičov­i vstřelili hned v první minutě utkání s Duklou – po 717 minutách čekání – gól (rekord drží Zlín z roku 1995, kdy neskóroval 1 004 minuty), na vítězství to však nestačilo. Dukla otočila na 2:1. I proto bylo v Ďolíčku velmi smutno. „Hrajeme o záchranu, každý další zápas pro nás bude klíčový,“uznal Miroslav Koubek, kouč Bohemians. (vp) Hradci Králové se nedaří, po remíze 0:0 s Brnem je tým pouze dva body nad sestupovým­i pozicemi. „Trošku nám to hapruje, nejsme v pohodě. Musí se něco stát. Půjdu za vedením a nabídnu rezignaci,“řekl trenér Bohuslav Pilný. (fot) V ostře sledovaném slezském derby, v přímém souboji o druhé postupové místo v národní lize, vyhrál Baník Ostrava 1:0 v Opavě gólem Mičoly z 80. minuty a utekl jí na čtyři body. „Atmosféra mi připomněla trochu Turecko,“řekl ostravský kapitán Tomáš Zápotočný. V ochozech ale bylo zhruba jen 40 příznivců Baníku. Ostatní nedorazili – nesouhlasi­li, že dostali pouze 340 vstupenek. Policisté ve městě a u stadionu mírnili výtržnosti, zadrželi 50 chuligánů. Lékaři ošetřili zraněné na obou stranách. (jsl)

ePojisteni.cz liga Příští kolo, pátek 31. března: 20.15 Mladá Boleslav – Jablonec (ČT sport), sobota 1. dubna: 15.00 Liberec – Karviná (O2 TV Sport), 17.00 Brno – Dukla, Jihlava – Slovácko, Zlín – Hradec Králové, Příbram – Bohemians 1905, 20.15 Plzeň – Teplice (ČT sport), neděle 2. dubna: 17.30 Slavia – Sparta (O2 TV Sport).

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia