Dnes Prague Edition

Kometa hladce vyřídila Spartu. Ustojí to kouč Kalous?

-

Hokejové play-off má za sebou první týden a leccos už je v něm za těch pár dní jasné. Tak třeba Sparta nezískala titul už deset let, což je její nejdelší pauza od sametové revoluce, ale čekat bude dál. Čtyřikrát během šesti dnů ji totiž porazila brněnská Kometa, která je tak prvním – a zatím i jediným – klubem v semifinále.

Jedinou výhru od něj je Hradec Králové, který vede 3:1 nad Litvínovem. Dvě zbývající série hlásí stav 2:1. Plzeň včera porazila Liberec 6:3 a snížila. Stejně jako favorizova­ný Třinec, který v 77. minutě vstřelil vítězný gól v Chomutově (3:2).

Hlavní událostí víkendu a vlastně i celého týdne je vítězná jízda Komety. Byť klub v létě posílil, přišli skvělí hráči jako Martin Erat, Ondřej Němec či Martin Zaťovič, po první čtvrtině začal tým vadnout. Jen tak tak, že nemusel do předkola, a rozhodně nebyl proti Spartě favoritem. „My jsme dva tři měsíce trochu tápali, ale bylo to dáno i tím, že jsme tvrdě trénovali. Teď jsme na vítězné vlně,“vyprávěl v sobotu Libor Zábranský, majitel a trenér brněnského týmu.

A říkal: „Já jdu na pivo. I hráči to musí oslavit.“

Bylo to jen chvíli poté, co před osmou Program Generali play-off Tipsport extraligy

Dnes 17.20 17.30

Zítra 17.20

Vysílá ČT sport, on-line reportáže a ohlasy z utkání na hokej.idnes.cz. večer v brněnské aréně zářily světlice, hokejisté dál děkovali fanouškům, zatímco sparťané už se trousili do autobusu. „Je to kruté, protože si nemyslím, že bychom byli herně horší než Kometa,“uvedl jejich trenér Jiří Kalous.

Zatím trenérem je a měl by podle smlouvy být i příští sezonu. Přesto říká: „Nepředpokl­ádám, že bude automatick­y prodloužen­a. Sedneme si s vedením a uvidíme, jak bude reagovat. Já smlouvu chci dodržet, nechci utíkat z boje, ale nezbavuji se osobní odpovědnos­ti.“

Za co vinu nese? Za to, jak bezkrevně se tým v play-off prezentova­l. Celku, který před měsícem a půl hrál finále Ligy mistrů – mimochodem do té se teď neprobil – drhla přihrávka od beků vpřed. Dostával laciné góly a sám ve všech čtyřech duelech skóroval pouze v první třetině, což nemůže být náhoda. I čísla brankářů hovoří jasně – brněnský Čiliak 93 procent úspěšnosti, Pöpperle o devět méně.

Nepřekvapí tak, že se Sparta před únorovou uzávěrkou přestupů snažila gólmana získat, ovšem neuspěla. „My hledali brankáře na posílení pozice. Kdyby došlo ke zranění, abychom měli kvalitní trojici. Musím říct, že Tomáš chytal výborně, vždyť jsme měli v základní části druhý nejnižší počet inkasovaný­ch branek,“uvedl Kalous.

Zatímco u něj by bylo překvapivé, kdyby ve Spartě navzdory vyřazení skončil, u 40letého kapitána Jaroslava Hlinky už tolik ne. I on má smlouvu ještě na rok, avšak zda ji skutečně naplní, jisté není. „Uvidíme,“řekl jen. Kalous pak přidal: „Nevidím důvody, proč by měl končit.“

Hokejový víkend se však nesl i ve znamení třígólovýc­h střelců. Zatímco v sobotu dal tři góly Spartě Vojtěch Němec, včera totéž proti Liberci předvedl Tomáš Svoboda z Plzně. „Hattrick hřeje a ještě vítězství. Liberec zjistil, že to proti nám nebude mít jednoduché. Je to znovu otevřené. Uděláme všechno pro to, abychom doma zase vyhráli.“

Podaří se to?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia