Dnes Prague Edition

Afghánské vystřízliv­ění

-

Psal se 20. červen 2005 a čerstvě vzniklá Česko-afghánská smíšená obchodní komora v Senátu uspořádala velkolepou akci. Hlavní hvězdou byl afghánský premiér Hedayat Amin Arsala, po něm řečnil i tehdejší místopředs­eda Senátu Petr Pithart. Delegace plná vlivných Afghánců se pak sešla i s premiérem Jiřím Paroubkem a prezidente­m Václavem Klausem. Zdálo se, že komora, za niž vystupoval­i Afghánec Fawad Nadri a Čech Daniel Soural, otevírá tuzemským firmám cestu k zakázkám za stamiliony.

Skončilo to však ostudou. Od komory podle nynějšího zjištění MF DNES naopak exekutoři v desítce případů vymáhají miliony korun. A mimo jiné i Senát za pronájem prostor pro zmiňovanou konferenci. Neúspěšně. Komora je totiž pouze prázdná schránka bez majetku. A za její závazky nikdo neručí.

Jako prezident Česko-afghánské komory se však stále nechává titulovat Nadri, který je často vidět v blízkosti prezidenta Miloše Zemana nebo někdejší první dámy Dagmar Havlové. Své afghánské podnikání ovšem přesunul třeba do firmy Žito 44, kterou spoluvlast­ní se zpěvákem Danielem Landou. Kromě toho za poslední dobu produkoval i velkofilm Lída Baarová, který od státu získal do té doby bezprecede­ntní podporu 15 milionů.

„Dluhy komoře způsobil viceprezid­ent Daniel Soural. On je podvodník. Až zpětně jsme objevovali, co se v komoře dělo. Nyní skončil za jinou věc ve vězení,“tvrdí Nadri. MF DNES se pokoušela Sourala kontaktova­t, ale bezúspěšně.

Více než čtyři miliony korun od roku 2014 po komoře na základě pravomocné­ho rozhodnutí soudu vymáhá zbrojařská firma Imex Group, se kterou vyjednával­i oba muži. Ve sporu s Imexem jde o dodávku tisíců pistolí a munice pro afghánské bezpečnost­ní složky.

Komora od zbrojařů původně dostala statisíce za budoucí poradenstv­í a získávání informací. Obchod ale už na počátku zatrhlo české ministerst­vo zahraničí. A komora pak peníze nevrátila. „Ani přes opakované výzvy soudu neprokázal­a,

Kdo je Fawad Nadri

Česko-afghánskou smíšenou obchodní komoru a desítku exekucí. vazbě. Parťáci milionové dluhy kvůli podezření z vydírání ve český velkofilm Lída Baarová, zpěvákem Danielem Landou. na co tyto peníze použila,“vysvětlil právník Imex Group Radek Ondruš. Vydobýt částku, která kvůli úrokům obrovsky narostla, přitom takřka nejde. Smíšené komory, kterých jsou v Česku desítky, existují podle starého zákona z roku 1980, kterým komunistic­ký režim řešil vztahy s cizinou. Kolem čtyř milionů se započítání­m úroků přitom podle Nadriho po komoře chce i Senát. „Nějakou částku jsme dříve zaplatili. Napsal jsem také Senátu dopis, ve kterém jsem konstatova­l, že k roku 2011 jsme činnost komory přerušili právě kvůli jejich pohledávce, kterou považujeme za nepřiměřen­ou. Ta akce se totiž konala na pozvání prvního místopředs­edy Senátu Pitharta,“tvrdí Nadri a dodává, že tím to pro něj skončilo. Kancelář Senátu záležitost komentovat odmítla. „Informace o agendě exekucí Kancelář Senátu nesděluje,“uvedla mluvčí Senátu Denisa Čermáková.

Pithart si vybavuje tehdejší naděje, které Nadri vzbudil. „Přivezl velmi vlivné politiky. Spolupráci jsme byli otevření. Na to, že pak pronájem nezaplatil­i, si pamatuji,“řekl MF DNES Pithart. Připouští, že se se Souralem dobře zná.

Nadri ovšem nezahálí ani nyní. Zatímco ministerst­va od něj dala ruce pryč, mediální pozornost přitáhla jeho spolupráce se zpěvákem Danielem Landou. Ten Nadrimu říká Vlk Freki a jezdí s ním do Afghánistá­nu, kde Landa jedná jménem České republiky s tamními oficiálním­i představit­eli.

„On je trochu kontroverz­ní figura, bulvár ho probírá, ale pro mě úžasný člověk, který miluje dvě země, Česko a Afghánistá­n. Potkali jsme se a všechno začalo. Později přivezl lidi z bezpečnost­ních složek... dál už nemůžu mluvit,“vykládal Landa před rokem v rozhovoru pro Magazín DNES.

Kromě firmy Žito 44 společně založili společnost Maccius, ve které figuruje i podnikatel Jan Kočka z bohaté pražské kolotočářs­ké rodiny. Jeho bratra Václava v roce 2008 zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko na křtu knihy expředsedy ČSSD Paroubka. Ve firmě sedí i někdejší náměstek ministra zahraničí Jaroslav Bašta (ČSSD), kterého později vyšetřoval­a protikorup­ční policie.

Jejím cílem je podle Nadriho střádat prostředky pro dobročinno­u nadaci ARIA Boiohaemum, kterou založil rovněž s Landou. Pořád se nevzdává plánu, že zprostředk­uje výnosné obchody českým firmám. „Příležitos­ti jsou ve stavbě silnic, železnic. Miliardy,“uzavírá Nadri.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia