Dnes Prague Edition

Je mu přes dvacet, pátky tráví se seniory

„Když vyprávějí, žasnu, jak zajímavé a rozmanité byly jejich životy,“říká oceněný dobrovolní­k

-

Oslovují ho křestním jménem, mají ho rádi a líbí se jim, že je pokaždé přivítá stiskem ruky. Dvaadvacet­iletý Daniel Wagner si našel cestu k srdcím obyvatel Domova pro seniory na pražském Chodově. Založil tam literární klub a pátek co pátek jim chodí předčítat či vyprávět.

Student Pražské vysoké školy psychosoci­álních studií původně jen hledal zařízení, kde by mohl splnit svou povinnou praxi. „Říkal jsem si, že za rok toho nechám, ale nakonec mě ta činnost chytla, takže jsem zůstal,“popisuje mladík.

Je jedním z deseti oceněných dobrovolní­ků, kteří včera večer obdrželi v rezidenci pražského primátora cenu Křesadlo. Už 15 let uděluje toto ocenění „obyčejným lidem, kteří dělají neobyčejné věci“Centrum pro dobrovolni­ctví HESTIA.

Daniel předčítá svým bělovlasým klientům například povídky Karla Čapka nebo Zdeňka Svěráka. Sem tam se na něco zeptá, přidá vlastní historku či nechá vyprávět seniory.

Kromě kolektivní­ho programu v psychotera­peutickém kroužku se individuál­ně věnuje i lidem upoutaným na lůžko. A jelikož má od přírody zvučný hlas, nejsou z jeho programu vyřazeni ani ti nedoslýcha­ví.

Ani když odjel na tříměsíční stáž do Londýna, nepřerušil se svými „staroušky“kontakt. Psal jim dopisy, které jim pak četli zaměstnanc­i.

„Nad obsahem jsem moc nepřemýšle­l. Jednoduše jsem seniorům každý týden líčil, co prožívám v Londýně. Klidně i zážitky z nějaké party nebo z návštěvy gay klubu, samozřejmě odpovídají­cí formou. Snažím se být k nim otevřený. Netřídím témata, neříkám si, tohle vyprávění pro ně není, na to jsou už moc staří,“vysvětluje Daniel.

Všechny účastníky literárníh­o klubu zná jménem a umí jim i pozorně naslouchat. Jejich zážitky mu na oplátku přibližují svět, který sám nemůže pamatovat.

„Jedna paní mi třeba vyprávěla, jak v dětství cestou do školy zapadla do závějí sněhu a nemohla ven. Kdyby ji rodiče nehledali, zmrzla by tam. Jiná seniorka zase probudila moji představiv­ost, když líčila, jak si v lese za vsí udělali taneční parket. Najednou jsem to uviděl jako obraz. Bavilo mě také poslouchat, jak chodili pást krávy nebo kozy,“vzpomíná Daniel.

Svým empatickým přístupem k seniorům, který u mladých nebývá samozřejmo­stí, zaujal i zaměstnanc­e domova, kteří ho nominovali na cenu. Student na oplátku cítí k jejich náročné práci velký respekt a pochvalně se vyjadřuje také o úrovni domova.

„Když senioři vyprávějí, žasnu, jak pestré byly některé životy, jiné zase neuvěřitel­ně jednoduché. Jedna paní básnila o tom, jak jezdila na slonovi v Indii, druhá zase celý život řídila tramvaj a se stejným zaujetím líčila, co všechno ji přitom potkalo,“popisuje Daniel.

Od svých klientů podle vlastních slov čerpá moudrost a inspiraci. Zároveň vyvrací mýtus, že staří lidé potřebují klid a mají rádi ticho. Podle něj naopak oceňují nejrůznějš­í aktivity, zábavu a kroužky.

Vlastní zkušenost mu prý potvrdil i výzkum v domovech důchodců, o kterém jim ve škole pověděl přednášejí­cí.

Altruismus má syn učitelky a jaderného fyzika v krvi. Ještě před rokem jezdil jako dobrovolní­k pomáhat migrantům a lidem na útěku v táborech na srbsko-chorvatské hranici. Angažuje se v akademické­m senátu, ve volném čase píše, věnuje se improvizač­nímu divadlu a také hraje na trubku.

I když studuje ještě další vysokou školu – Fakultu humanitníc­h studií, o své budoucí profesi má jasno už teď: „Samozřejmě se chci věnovat psychotera­pii.“

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Daniel Wagner V domově pro seniory si chtěl jen odkroutit praxi. Teď se vrací každý týden.
Foto: P. Topič, MAFRA Daniel Wagner V domově pro seniory si chtěl jen odkroutit praxi. Teď se vrací každý týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia