Dnes Prague Edition

Loučení s Vlkem zahájí prastarý rituál

-

PRAHA Zvykem z dob, kdy se umírání neschováva­lo za oponu, začne v pražské katedrále svatého Víta loučení s kardinálem Miloslavem Vlkem. Někdejší pražský arcibiskup zemřel minulou sobotu, dnes od pěti hodin odpoledne mu může kdokoliv pohlédnout do tváře v otevřené rakvi. „Vystavit tělo je tradiční rituál, vychází spíše z tradice než z víry, ale v katolickém prostředí se ustálil. Zvlášť u známých osobností je to obvyklé. Vystavují se i papežové,“říká církevní historik Jaroslav Šebek.

Záběry z pohřbu Jana Pavla II. v roce 2005 skutečně dokládají, že před otevřenou rakví poklekl i americký prezident George W. Bush a další zahraniční státníci. Obyčej byl rovněž součástí pohřbu Vlkova předchůdce kardinála Františka Tomáška před pětadvacet­i lety.

Vlkova rakev, tentokrát už zavřená, bude vystavena také zítra od tří hodin odpoledne v kostele svatého Benedikta na Hradčanské­m náměstí. Samotný pohřeb začne v katedrále v sobotu hodinu před polednem. Zúčastní se ho hodně hostů z ciziny. „Přijede významný polský kardinál Stanislaw Dziwisz, který byl osobním sekretářem Jana Pavla II., či kardinál Joachim Meisner z Kolína nad Rýnem,“říká arcibiskup­ský ceremonář Vojtěch Mátl, jenž obřad připravuje. Exotickým hostem bude arcibiskup z thajského Bangkoku.

Na rozdíl od podobně „velkého“pohřbu Václava Havla před pěti lety nebude mít rozloučení „státnickou část“. „Za českou veřejnost se s panem kardinálem rozloučí profesor Ivan Wilhelm, bývalý rektor Karlovy univerzity,“dodal Mátl.

Bohoslužbu povede kardinál Dominik Duka, obřady u hrobky dle zvyku přenechá jinému duchovnímu – olomouckém­u arcibiskup­ovi Janu Graubnerov­i. Vlka pohřbí přímo v katedrále.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia