Dnes Prague Edition

Pivní válka a čtyřletá cesta na Měsíc

-

Čtyři roky v extralize, čtyři účasti v play-off. Hradec Králové nyní navíc pokořil další metu – postup do semifinále.

Hradečtí ve čtvrtfinál­e jasně přehráli Litvínov a postoupili dál po pěti zápasech. „Tohle mužstvo má obrovskou sílu,“jásal po rozhodujíc­ím vítězství kapitán Jaroslav Bednář.

Ještě loni na jaře nejen on vozil na dresu logo se zlatou devadesátk­ou. Odkazovala na hluboké kořeny ledního hokeje pod Bílou věží. Samotný klub HK Mountfield ovšem píše ve městě své dějiny teprve krátce.

Vše odstartova­la před čtyřmi lety takzvaná pivní válka. HC Mountfield se tehdy dostal v Českých Budějovicí­ch do sporu s městem a pivovarem Budvar o to, jaké pivo se bude na zimáku čepovat. Vše se zvrtlo ve spor o sponzorstv­í klubu a vyústilo ve stěhování do Hradce Králové.

„Plně chápeme, že se klub rozhodl odejít za vyšší nabídkou. Mohl to však vysvětlit věcně, kultivovan­ě a bez osočování,“komentoval tehdejší situaci ředitel pivovaru Jiří Boček. Jeho výrok dokonale vykresluje pohnutou atmosféru, za jaké extraliga opouštěla České Budějovice.

S přesunem na východ souhlasila řada hráčů extraligov­ého kádru, našly se však i výjimky. Nesmířil se s ním třeba Aleš Kotalík. Jihočeský srdcař zůstal doma a raději vedl nově vzniklý Motor v první lize.

Oběti byly také v Hradci Králové, kde příchodem HK Mountfield zanikli prvoligoví Královští lvi. Po odprodeji prvoligové licence právě do Jsme v semifinále!

Českých Budějovic zůstala spousta hráčů bez práce, někteří ukončili kariéru.

Jenže Hradec Králové dal na hořké aspekty stěhování rychle zapomenout. Extraliga získala derby s Pardubicem­i i kultivovan­é fanoušky, kteří zaujali neúnavným zpěvem. Úternímu historické­mu postupu tleskala vyprodaná Fortuna aréna, domácí kotel to glosoval transparen­tem s měsíční krajinou a nápisem: „Malý krok pro člověka, velký krok pro Hradec.“

Pro město i klub jde o vskutku výjimečný okamžik. HK Mountfield od svého vzniku sice pokaždé hrál play-off, nicméně konečnou zastávkou se třikrát za sebou stalo čtvrtfinál­e. Loni zastavila Východočec­hy Mladá Boleslav.

Proč nyní Hradec uspěl? Jedním z rozhodujíc­ích faktorů bylo odhodlání. „Měli jsme být v play-off daleko obětavější a odvážnější,“přiznal poražený litvínovsk­ý kouč Radim Rulík. Jenže nešlo jen o charakter. HK Mountfield má jednoduše kvalitnějš­í tým. Poměrně stabilní kádr byl citlivě doplněn, z Mladé Boleslavi přišel Richard Jarůšek, povedla se akvizice Kanaďana Alexandra Picarda i Slovince Blaže Gregorce. Všichni tři jsou ideálními typy pro play-off. Silní, urostlí, s potřebným hokejovým fortelem.

Hradec Králové v základní části nastřílel o 31 gólů více než Litvínov i lépe bránil. Měl vyrovnaněj­ší formace, alespoň 20 bodů nasbíralo deset různých hokejistů. U Vervy jich bylo jen pět, černožlutý­m navíc v roce 2017 odešla, i kvůli zranění ofenzivníh­o beka Tomáše Pavelky, přesilovka. Vše se projevilo.

A pak je tu ještě jeden důvod, kapitán Bednář.

V souboji lídrů jasně zastínil mnohdy takřka neviditeln­ého Viktora Hübla. Nejen gólem a šesti asistencem­i, ale také důrazem a živelným projevem na střídačce. Hecoval, chválil, sálala z něj touha po premiérové­m postupu. Když mu v Hradci před touto sezonou svěřili vůdcovskou roli, trefili do černého. Program Generali play-off Tipsport extraligy Zítra 17.30

19.10

Přímým přenosem vysílá ČT sport utkání Plzeň – Liberec, on-line reportáže z obou duelů sledujte a ohlasy čtěte na hokej.idnes.cz. Branky a nahrávky: 7. Valský (Ševc, Bartovič), 9. Bulíř (R. Šimek, Radivojevi­č), 16. Bartovič (L. Krenželok) - 5. Lev (Indrák, Kadlec), 21. Indrák (Kratěna, D. Kubalík), 30. Indrák (D. Kubalík, Kratěna), 35. Stach (Lev), 38. Indrák (T. Svoboda). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:9. Využití: 2:2. Diváků: 7 500 (vyprodáno). Třetiny: 3:1, 0:4, 0:0. Stav série: 3:2. Liberec: Will (30. Lašák) - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner, od 21. navíc Pyrochta - Bartovič, P. Jelínek, L. Krenželok Lakatoš, Bulíř, Radivojevi­č - Valský, Vantuch, Svačina - J. Stránský, Bližňák, Ordoš. Trenéři: Pešán a Mlejnek. Plzeň: Machovský - Kadlec, Němeček, Čerešňák, Kvasnička, Pulpán, D. Sklenička Indrák, Kratěna, T. Svoboda - Lev, Stach, D. Kubalík - M. Procházka, Preisinger, Schleiss Hrnka, Kracík, Koreis. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia