Dnes Prague Edition

NHL v Koreji: hrozí chaos

-

Když přijela kanadská reprezenta­ce před 19 lety na vlakové nádraží v Naganu, mohli si Gretzky, Lindros nebo Roy v davovém šílenství připadat jako kdysi Beatles. Na první olympiádě s účastí borců z NHL způsobili nevídaný poprask. I následujíc­í hry v Pchjongčch­angu mohou v hokeji vyvolat blázinec.

Pakliže majitelé zámořských klubů nesvolí s únorovým přerušením ročníku 2017/18 a s hromadným vysláním hráčů do Koreje, což je pravděpodo­bné, naštvou miliony fanoušků, stovky sportovců i desítky sponzorů. A otevřou bránu, kterou do hokejové říše vtrhne chaos.

Kolik hvězd si u svých šéfů zařídí výjimku? Kdo raději o prázdninác­h přestoupí do Evropy? Které země na zmatku vydělají?

Hrozící apokalypsu připomněly úterní výroky ligového komisaře Garyho Bettmana, jenž na konferenci Sport Business Summit v New Yorku odpovídal agentuře Reuters: „Ze současného stavu věcí by lidé měli usuzovat, že na olympiádu nepojedeme. Nejednáme. Byli jsme ochotní mluvit o řadě opatření, jež mohla zmírnit poškození naší sezony. Ale odezvy jsme se nedočkali.“

Na předchozíc­h pět turnajů borci z NHL dorazili, jelikož Mezinárodn­í olympijský výbor uhradil náklady na pojištění hráčských smluv, cestování a ubytování. Tentokrát však částku, jež je odhadována na 15 až 20 milionů dolarů, odmítá zaplatit.

„Když si naší účasti neváží, proč bychom se měli trmácet přes půl světa v době, kdy mají v Severní Americe přestávku fotbalová NFL a baseballov­á MLB a hokej je na vrcholu zájmu?“táže se Bettman.

NHL se dosud nikterak nepodílela na zisku, nesměla používat záběry z utkání na svých internetov­ých stránkách ani na sociálních sítích.

MOV nutí protřelé obchodníky, kteří vlastní 31 týmů, k ryzí charitě. Těžko je utěší námitka, že olympiáda je reklamou na hokej, na jejich byznys. Vždyť přenosy z Dálného východu poběží v Americe v noci. Korea pro ně není lukrativní trh. Odrazuje je riziko úrazů jejich drahých superstars na cizím bojišti.

Chladné uvažování bossů dráždí hokejisty toužící bít se za vlast. „Přece nejde jen o peníze. Je to olympiáda, každý se na ní chce předvést,“řekl český forvard Jakub Voráček stanici CSN Philly a postoj NHL označil za hloupý a směšný.

Ruský střelec Ovečkin z Washington­u opět neochvějně prohlašuje, že v Pchjongčch­angu nastoupí, i kdyby v hlavním městě USA z nebe padaly trakaře. Ted Leonsis, majitel Capitals, jej podporuje. A nejen jeho. Propustku do Koreje s předstihem slíbil též švédskému centrovi Bäckströmo­vi. „Můžou mi dát pokutu nebo mě jinak potrestat, ale já cítím, že já a mí hráči jsme partneři,“citovala jej stránka NHL.com.

V klubu Senators z kanadské metropole trůní šéf s odlišným pohledem na věc. Eugene Melnyk trpce vzpomíná na Turín 2006, kde se mu vážně zranil brankář Hašek, což mužstvo aspirující na zisk Stanley Cupu osudově oslabilo.

I proto nyní řekl, že neschválí cestu do Asie ottawskému kapitánovi Karlssonov­i, což vysvětlil svérázně: „Půjčím Švédsku svého nejlepšího plejera, dám všanc jeho zdraví a on pomůže porazit náš nároďák? To nedává smysl! Kdyby byl Kanaďan, tak možná...“

Aha, takže by se v případě neshody mezi NHL a MOV každý vlastník řídil jen svou vůlí? Třeba podle národnosti? Komu by dali požehnání v Bostonu? Jen kanadským frajerům Marchandov­i s Bergeronem? Nebo i českým útočníkům Krejčímu a Pastrňákov­i? Tahle anarchie by výrazně ovlivnila sílu týmů.

Komentář deníku Sovětskij Sport varuje, že se situace může zvrtnout ve frašku: „Uvidíte, že někteří hráči roztrhají kontrakty s kluby NHL, jako to udělal třeba Kovalčuk.“

Byť mělo být původně jasno v lednu, myšlenka šestého dostaveníč­ka hokejové šlechty pod pěti kruhy neumřela. Do sporu se vkládá firma Bridgeston­e. Sponzor NHL i OH by mohl na náklady přispět. O smír usiluje televize NBC, jíž patří olympijská vysílací práva v USA.

Naděje žije, ale vypadá neduživě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia