Dnes Prague Edition

Synu, koupil jsem ti místo v F1

-

Někdo ty miliony roztočí za obrazy, jiný je třeba prohýří s mladými „modelkami“. A někdo za ně prostě dostane syna do F1. Osmnáctile­tý Lance Stroll se v neděli stane druhým nejmladším jezdcem v historii formule 1, ale číslem 1 je bezesporu v tom, kolik kvůli angažmá „vysál“z rodinného rozpočtu. Za jedinou sezonu u stáje Williams podle respektova­ného portálu Autoweek jeho otec zaplatí minimálně 25 milionů dolarů, jiné zdroje říkají, že to je o 10 milionů víc.

Za deset let, co Kanaďan Stroll závodí, už do něj prý tatínek napumpoval 80 milionů dolarů, tedy dvě miliardy korun! „Kdyby na to přišlo, tak mu otec koupí celý tým formule 1,“říkal na podzim Jacques Villeneuve, zatím poslední Kanaďan v F1.

„Peníze jsou v motorsport­u tím nejdůležit­ějším a já jsem rád, že mi táta pomáhá. Ale myslím, že jsem se do F1 nedostal díky financím, ale protože jsem vyhrál všechny šampionáty, ve kterých jsem poslední tři roky závodil,“namítá Stroll.

Teď k tomu rodinnému jmění. Jeho otcem je jistý Lawrence Stroll, miliardář, kterého magazín Forbes před pár dny označil za 782. nejbohatší­ho muže světa. Vlastní módní značky Tommy Hilfiger či Ralph Lauren. Jeho majetek se odhaduje na 2,6 miliardy dolarů, takže i když do synovy kariéry nasypal 80 milionů dolarů, je to nicotná část. Procentuál­ně stejná, jako by Čech, který má bydlení a úspory v hodnotě tří milionů korun, investoval do dítěte 90 tisíc. Villeneuve navíc přidává: „Lidi mají často pocit, že když máte peníze, tak nemůžete mít talent. Ale ty dvě věci nejsou propojené. Peníze vám dávají příležitos­t a je na vás, jak s ní naložíte. Lance talent má. Jenže se bojím jedné věci: v 18 letech je na F1 příliš mladý. To, co Williams teď dělá, je absolutní šílenství. Stroll má divoký jezdecký styl a může být nebezpečný.“Už v testech měl Stroll nehodu, po které Williams ztratil celý testovací den.

Jenže penězům, které stáji přinesl, odolat nešlo. Bylo by však vskutku nefér tvrdit, že je Stroll jezdecký neumětel. Vyhrál italskou sérii F4, novozéland­ský šampionát, loni s velkým náskokem triumfoval v F3. Ovšem peníze mu leccos ulehčily. Jeho otec klidně koupil v F3 celý tým přivedl špičkového inženýra z Ferrari, aby jeho syn byl jasnou jedničkou a zlepšoval se. Zaplatil stáji Williams supermoder­ní simulátor, který ovšem nepoužíval­i jezdci z F1, protože byl kvůli Strollovi nastavený na F3.

Když loni v létě bylo jasné, že Williams potřebuje nového jezdce, učinil otec další krok k synovu růstu. Najal u Williamsu 20 mechaniků, od Mercedesu vzal pětici inženýrů přes motory a s dva roky starým monopostem (s tím se dle pravidel může testovat) objížděli světové okruhy, aby si mladý Lance zvykl na jízdu v F1! I proto je co se počtu najetých kilometrů týče jedním z nejlépe připravený­ch nováčků za poslední roky. A to přitom přeskočil sérii GP2, obvyklou to „přípravku“jezdců F1.

Jak se ukáže v Melbourne? Jako talent, či jako „profesioná­lní“syn? Rodinný projekt

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia